5 yıllık CDS 9 haftanın dibinde

Türkiye’nin 5 almanak güven riziko primi (CDS), global sükûnet endişelerinin iri merkez bankalarının faiz artırımlarını sınırlayabileceğine müteveccih beklentiler, emtia fiyatlarındaki depresyon ve Rusya’dan Türkiye’ye olan köken akışının etkisiyle 9 haftanın yeryüzü bağan seviyesine geriledi.

Ülkenin 14 Temmuz’bile 898,33 temel puan seviyesine kadar sâdır 5 yıllık CDS değeri, 20 Temmuz’birlikte 832,7 baz benek seviyesine büyüklüğünde gerileyip yine yükselişe geçerek 27 Temmuz’dahi 886,53 baz puana çıkmasının arkası sıra düşüş gösterdi.

Türkiye’nin 5 yıllık CDS değeri, 1 Ağustos bakımından 800 baz puan seviyesinin altına gerilerken, güzeşte haftanın sonunda 732,78 baz puana kadar indi.

CDS değeri, 14 Temmuz’üstelik kaydettiği zirveden bu yana 165,5 temel puanlık azalış gösterirken 9 haftanın bildirme bağan seviyesine geriledi. Türkiye’nin 5 yıllık CDS değeri en üst 6 Haziran’birlikte 721,35 baz puan seviyesinde gerçekleşmişti.

Analistler, değişik gelişmekte olan ülkelerin CDS’lerinde birlikte düşüş yaşandığını belirterek, duraklık endişelerinin büyük şekil bankalarının getiri artırımlarını sınırlayabileceğine müteveccih beklentiler ile emtia fiyatlarındaki gerilemenin CDS’lerdeki düşüşte çalışkan olduğunu kaydetti.

Türkiye özelinde ise hububat koridorunun açılması ve Rusya ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilere dair gelişmelerin de risk primini azaltan faktörlerden olduğuna meni fail analistler, Rusya Ululuk Atom Enerjisi Kurumu’nun (ROSATOM), Akkuyu Nükleer Alçak Santrali’nin (NGS) tamamlanması üzere yapacağı harcamaların 15 bilyon dolarlık kısmını Türkiye’ye aktarmaya başladığına dayalı haberlerin dahi ülkenin CDS’ine müspet yansımış olabileceğini belirtti.

 “Yüreklilik ve Nema riskinin eksilme ihtimali piyasalarda risk iştahını artırdı”

Piri Reis Bey Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu,  global finansal piyasaların yer korktuğu senaryonun büyümenin incitici gitmesi ve enflasyonun artması olduğunu söyledi.

Stagflasyon senaryolarında risk iştahının düştüğüne işaret fail Aslanoğlu, tüm risk göstergelerinin hırçın etkilendiğini, CDS’lerin de bunların başında geldiğini anlattı.

Aslanoğlu, serencam mevrut verilerden sonra daha orta bire bir resesyon beklentisinin oluştuğunu belirterek, “Dünyada haddinden fazla balaban tıpkı namus borcu var zımnında bu borcun ödenmesiyle ilgili sevgili, büyüme sorunu artarsa daha de yükselir. O yüzden hafif bir resesyona global piyasalar olumlu reaksiyon veriyor.” dedi.

Format bankalarından mevrut açıklamaların da bunu desteklediğini kaydeden Aslanoğlu, bu yüzden riziko iştahının biraz arttığını aktardı.

Aslanoğlu, enflasyonla mücadelede gestalt bankalarının özellikle ABD Forma Bankası’nın (Fed) attığı adımların bire bir süre sonraları ya yavaşlayacağı evet dahi duracağına dair beklentiler de olduğuna dikkati çekerek, nema artışının de bono ara kazanç fiyatlarıyla menfi debi ettiği üzere şişman ayrımsız riziko olarak görüldüğünü anlattı.

Aslanoğlu, “Hem yüreklilik riski hem de getiri riskinin azalma ihtimali piyasalarda riziko iştahını artırdı. Bu çerçevede, Türkiye ve bir nice ülkede CDS’lerde ayrımsız enkaz gördük.” diye niteleyerek konuştu.

Rusya ve Türkiye arasındaki ticari ilgiler riziko primini yıpratıcı faktörlerden

Türkiye’ye özgü gâh risklerdeki gelişmelere dahi değinen Aslanoğlu, şunları kaydetti:

“Rusya-Ukrayna savaşının henüz derinleşmesi da Türkiye’nin CDS’ini ters etkileyen bire bir molekül. O anlamda tahıl koridorunun açılması, Rusya ve Türkiye arasındaki konuşu, ticari ilişkilerin bitmeme ediyor olması, bunun büyümeyi desteklemesi gibi faktörler da riziko primini azaltan ayrımsız prensip oldu diye düşünüyorum. Benzeri tutar dahi küresel emtia fiyatlarındaki gerilemeler, enerji fiyatlarındaki gerilemeler, Türkiye’nin cari yalınlık ve enflasyon riskini azaltıcı evet de arz azından yükselmesini engelleyici yönde oluyor, bu birlikte bire bir dâhilî etmen diyerek düşünüyorum.”

Rusya’dan Türkiye’ye esas aktarımının gerçekleştiğine ilgilendiren haberlerin talih CDS’ine etkisini dahi değerlendiren Aslanoğlu, “Merkez Bankası rezervlerindeki artım üstelik Rusya’dan bu çeşit tıpkısı temel gelişi olduğuna, olabileceğine meni ediyor. Dolayısıyla Türkiye’nin şu andaki çekince ihtiyacı üstelik göz önüne alındığında bu üstelik bence olumlu tıpkısı sebep oldu kabil gözüküyor.” dedi.

“Piyasada genel kendisine temmuz ayında bir optimizm oluştu”

Swissquote Kıdemli Analisti İpek Özkardeşkaya da Fed beklentilerinin sakinlik olasılığının artmasından belde yumuşadığını, doların dünya çapında artışını yavaşlatarak kur stratejisi uygulayan Eşkal Bankasının üzerindeki baskıyı hafifletebileceğini, bunun bile CDS’leri rahatlatacağını söyledi.

Özkardeşkaya,”Piyasada genel adına orak ayı ayında bir iyimserlik oluştu. Şişman merkez bankalarının getiri artırması resesyona sebep olacak görüşünden, sükûnet olursa repo artırımları durur görüşüne geçildi. Riziko iştahındaki iyileşmeye etkisi olduğunu düşünüyorum.” diye niteleyerek konuştu.

Merkezi Washington’de bulunan Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) Gelişen Piyasalar Avrupa Araştırma Birimi Başkanı Cidal Ülkü ise, “Türkiye ve değişik gelişmekte olan ülkeler için CDS’lerdeki son düşüş, sükûnet endişelerinin ümranlı etraf dalan bankalarından ati beklenen faiz artırımlarını sınırlayabileceğine dair çevre beklentilerini yansıtıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

“Ralli, Türkiye bile karışma hele gelişen piyasalar ve emtia ithalatçıları için elan aktif oldu”

Oxford Economics Gelişen Piyasalar Strateji Direktörü Regis Chatellier ise BENDE faizlerinin haziran ortasındaki zirveden bu yana muhteşem ölçüde sıkılaştığı üzere, Türkiye’nin CDS sözleşmeleri de sonuç iki hafta içre gelişen piyasalardaki efdal getirilerinin çoğunluğu ile birlikte gerilediğini kaydetti.

Gerileyen CDS’lerin, yüksek dış mali ihtiyacı olan gelişen piyasalardaki şirketler amacıyla şişman aynı inhilal sağladığını dile getiren Chatellier, Türkiye’nin yıl sonuna büyüklüğünde bibi 5 ila 7 milyar dolar ihraç etmesi gerektiğini dile getirdi.

Chatellier Ukrayna ve Rusya’nın Karadeniz’de ihracata devam etmesiyle buğday fiyatlarının bati aynı şekilde düştüğüne dikkati çekerek, yaşanan rallinin Türkiye bile karışma özellikle gelişen piyasalar ve mal ithalatçıları amacıyla henüz dinç olduğunu vurguladı.

Merkezi Londra’birlikte bulunan Bluebay Erinç Yönetimi Gelişen Piyasalar Mümessil Stratejisti Timothy Ash birlikte Türkiye’nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkelerin CDS’lerinin akıbet dönemde toptan gelişmelerin etkisiyle elan itidalli ağıl geldiğini aktardı.

Ash, piyasanın enflasyonun küresel namına zirve yaptığını düşünmeye başladığını belirterek, Ukrayna’daki savaşın Avrupa’yı resesyona yaklaştıracağını ve bunun de global kalıp bankalarının siyaset faizlerini artırması için henüz beş altı bozukluk yarattığını anlatım etti.

Yer Yağı ve tahıl ilkin girmek için emtia fiyatlarının da mutedil tıpkısı ayla gelmeye başladığına belen eden Ash, bunun üstelik CDS’lerdeki düşüşe koruyucu olduğunu kaydetti.

Dolar 18 liranın alelacele altında

 

Temmuzda sunu çokça DİBS kazandırdı

 

Share: