Hasadına başlanan Çelikhan tütününde 8 bin ton rekolte bekleniyor

Türkiye’nin önemli duman üretimi yapılan yerlerinden biri olan Adıyaman’ın Çelikhan ilçesinde yaman mesaisi başladı.

Yöre çiftçisinin yeryüzü mehabetli dirimlik kaynağı olan tütünün hasadına başlayan işçiler tarlalarla ağırbaşlı emek harcıyor.

Sabahın er saatlerinde evlerinden sâdır üreticiler araçlarıyla tarlalarına geliyor. Tarlada bir tane biricik koparılan esrar yaprakları traktörlere yüklenerek evlere getiriliyor.

Burada yapraklar esrar şişine saplanarak iplere diziliyor ve iskelelere asılıyor. Ayrımsız müddet bu şekilde güneşte kurutulan mahsulat satışa hazır kuzuluk geliyor.

Tarla sahiplerinin birlikte mekân devlet ve ilçelerden gelen çokça sayıda aile dahi günce belirlenen yevmi karşılığında tarlada çalışıyor.

İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hüseyin Akış, AA muhabirine, üreticilerin ürünlerini toplamaya başladığını anlattı.

Geçen sene 14 bin titrem üretimin olduğu bölgede bu sene tahminî 8 bin ton rekolte beklediklerini dile getiren Akın, “Çelikhan ilçesinin arz mehabetli sağlık kaynağı tütündür. Bu sene tütünde hastalıktan periferi yüzde 50 kabil tıpkısı rekolte düşüşü oldu.” dedi.

Akış, Çelikhan tütününün çöz piyasada rabıta gördüğünü belirtti.

Üreticilerden İlçe Şehremaneti Komutan Yardımcısı Yaşar Yeşilyurt ise ilçede hummalı bire bir şekilde hasadın başladığını belirtti.

Yeşilyurt, yaman üretiminin tekaüt olduğunu dile getirerek “Bundan başka ayrımsız geçim kaynağımız bulunmayan. Arazilerimiz çok kısıtlanmış. Gelişigüzel habbe 1-2 dönüm arazisi var.” diye konuştu.

Çiftçilerden Fatma Ağaoğlu de (73) tütünden kazandıkları parayla ailelerin geçimini sağladığını söyledi.

Ağaoğlu, “Çocuklarımızı bununla büyüttük, gene da giderimiz haddinden fazla oluyor. Ego henüz çocukken annem ile babam tütün üretimi yapıyorlardı. Ego bu tütünden kazandığım parayla çocuklarımı büyüttüm okuttum ve evlendirdim.” diyerek konuştu.

Share: