“Kırklareli meşe balı”nda kapçık sayısı 3 yılda 2 katına daha çok

Kırklareli’nde, Istranca Dağları’nın zengin bitki örtüsünden elde edilen coğrafi işaretli meşe balı sofralara ezgi katıyor.

Hastalıklardan üryan Kırklareli’nin Balkan köylerinde arıcılar marifetiyle üretilen antioksidan değeri faziletli meşe balı, adını rastgele sabık dolaşma daha aşkın duyuruyor. Elverişsiz içinin beraberinde sıkı dışından de kâm gören meşe balı, damaklarda ayrı ayrımsız hoşlanma bırakıyor.

Koyu rengi, aroması ve lezzeti ile öne sâdır meşe balında istihsal de talebi durdurmak amacıyla herhangi bir geçen zaman artıyor.

İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, AA muhabirine, sabık sene Türk Berat ve Işaret Kurumunca coğrafi işaretle tescillenen Kırklareli meşe balının, Türkiye ve dünyada ayrı tıpkısı öneme eş olduğunu söyledi.

Devlet destekleri ile kentte meşe balı üretiminin arttığını ifade eden Aksoy, 3 sene önce 35 bin olan kapçık sayısının zaman 70 bine yükseldiğini dile getirdi.

Aksoy, laboratuvar sonuçlarına bakarak meşe balının antioksidan değerlerinin çokça yüksek olduğunu anlatarak, “Meşe balının, salgı balı olmasından çevre laboratuvar analizleri çok heybetli. Balımızı ülkemizin önde gelen üniversitelerine göndererek laboratuvar tahlillerini alıyoruz. Analizsiz hiçbir meşe balımızı satmama taraftarıyız.” dedi.

Aksoy, meşe balının insan sağlığı açısından yarayışlı olduğunu vurgulayarak, tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.

Bu sene bal üretiminin eli nimetli geçtiğini tamlayan Aksoy, “Sabık yıla göre yüzdelik 100 istihsal artışımız var. 150-200 ton meşe balı üretimimiz var, bu yıl hem kapçık hem birlikte mahsul arttı. Geçen sene üretimimiz iklimden muhit düşmüştü. Bu yıl mevsimlerin ve yağışların iyice olmasıyla verim kalık durumda.” diye niteleyerek konuştu.

Aksoy, meşe balını sıkıntılı zarfında ferah ferah pazarladıklarını, ürünün az dışından da istek gördüğünü anlatım etti.

“Tilmiz yetişmeye çalışıyoruz”

Kısaca 15 yıldır meşe balı üretimi fail Emrah Akol üstelik meşe balının vücudun savunma sistemini güçlendirmek üzere da kullanıldığını dile getirdi.

Kovid-19 sürecinde meşe balının çok bent gördüğünü anlatan Akol, “Meşe balı coğrafi bel aldıktan sonradan bilinirliği elan çok arttı. Tüketiciler marifetiyle elan aşkın dilek görmekte. Bu balın üretimi doğrusu butik aynı istihsal. Murat bakımından de berenarı rica görmekte. Satışlarımız gayet ferah. Okullu yetişmeye çalışıyoruz.” dedi.

Share: