Domestik, ekmeklik ve makarnalık buğdaylarına deneyim ekimi yapıldı

Malatya’da üreticilere, göstererek tedris üzere yerel ekmeklik ve makarnalık 4 nev buğdayın 25 dekarlık alanda sınama ekimi gerçekleştirildi. Ekimi yapılan buğday çeşitlerinden üstün ürün alınınca ülke genelince yaygınlaştırılması planlandı.

Yerli ve Milli Tohumların Gösteri (göstererek tedris) Çalışmaları çerçevesinde, Ankara Toprak Bitkileri Suret Araştırı Enstitüsü Müdürlüğü aracılığıyla düzelti edilen ekmeklik Aytenabla, Eminbey, Selamibe ve Tosunbey ile makarnalık Vehbibey buğday çeşitlerinin ekimi Malatya’nın Arguvan İlçesi Gümüşlü Mahallesinde yapıldı.

Gösteri çalışmasına, Tarım ve Orman İl Müdür Muavini Ahmet Turan Kişmiri, Bitkisel Istihsal ve Bitki Sağlığı Bölüm Başöğretmen Vekili Koray Koku, Arguvan İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hüseyin Gazi Karadağ, beceri personeller ve üreticiler katıldı.

“Bölgeye uyarlanmış olanlar tavsiye edilecek”

Tanıtım Gösterisi çalışması ile ilişik bilgelik veren Ekincilik ve Orman İl Müdür Muavini Ahmet Turan Kişmiri, amaçlarının yerli ve milli üretimi yükseltmek olduğunu vurgulayarak, “Bölgeye adapta olanlar tavsiye edilecek” şeklinde konuştu. Kara, “Arguvan İlçemizin Gümüşlü Mahallesinde yaklaşık 25 dekarlık alanda Aytenabla, Eminbey. Selamibe. Tosunbey (ekmeklik) ve Vehbibey ( makarnalık ) buğday çeşitleri ekimi yapıldı. İklime uyumlu çor ve zararlılara dayanabilen domestik ve milli çeşitlerin üretime kazandırılması amacıyla yapılan gösteri çalışmasının neticesinde yerli çeşitlerin genel durumu ve gelişimi ayn önüne alınarak çiftçilerimize tanıtımı sağlanacaktır. Kullanışlı olarak sahada yapılan bu çalışmaların değerlendirilmesi neticesinde, bölgemize uyarlanmış olan efdal verime haiz sunu uygun enva belirlenip elan serbest alanlarda istihsal yapılabilmesi amacıyla çiftçilerimize tavsiyelerde bulunulacaktır” dedi. – MALATYA

Share: