Akademisyenler avokadonun kitabını yazdı

Akademisyenler avokadonun kitabını yazdı

ANTALYA – Erdemli azık değerleri ve biyoaktif bileşikleri ile beslenmede önemli ayrımsız düzlük tutan tropik semere avokadonun, tarladan sofraya olan yolculuğu bire bir kitapta toplandı.

Topkapı Üniversitesi Gastronomi ve Aş Damı Sanatları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Y. Birol Ocumak ve Alanya HEP Üniversitesi Gastronomi ve Aş Damı Sanatları Kürsü Başkanı Dr. Esra Mankan’ın editörlüğünü yaptığı avokado kitabının tanıtım toplantısı, Alanya Belediyesi Aş Damı – Hars Evi’nde gerçekleştirildi. Tanıtım toplantısına; Alanya BÜTÜN Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Rauf Sadullahoğlu, Alanya Belediyesi Yer Esirgeme Müdürü Amor Çapar, Alaaddin Keykubat Üniversitesi Talim Üyelerinden Doç.Dr. Burak Saltuk, Prof.Dr. Girişken Acar, Doç.Dr Mutlak Saye ve Avokado Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen katıldı.

“Alanya balaban destinasyon”

Kitabın tanıtım toplantısında küşat konuşmasını Alanya HEP Üniversitesi Gastronomi ve Aş Damı Sanatları Kürsü Başkanı Dr. Esra Mankan yaptı. Alanya ilçesinin tropik meyveleriyle hele Alanya avokadosuyla akıbet mertebe eke bir destinasyon olduğuna aksan işleyen Dr. Mankan, “Tığ Gastronomi ve Aş Damı Sanatları Bölümü namına serencam basamak hareketli tıpkısı bölümüz. Umumi adına sahada eksper olan isimleri üniversitemize davet ediyoruz. İlk başta Avokado Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen’in üniversitemize gelmesi ile kitabın doldurulma aşaması başladı. Hilmi Sevilgen, bize avokado ile ilişik benzeri tezkere çeper önerisini getirdi. Bizler paydaşlarımızın fikirlerine haddinden fazla ehemmiyet veriyoruz. Bölümümüzdeki arkadaşlarımızla tıpkısı toplantı yaptık. Prof. Dr. Y.Birol Korku hocamız ile da konuyu danışma ettik. Bu şekilde Alanya HEP Üniversitesi’nin yazarları ile çok güzelce ayrımsız emek ortaya çıktı” dedi.

“Avokado kitabı Türkiye’bile ayrımsız ilk”

Avokado kitabının bilimsel hamur niteliği taşıdığını, bu anlamda Türkiye’birlikte alanında yazılan ilk tezkere olduğunu söyleyen Dr. Esra Mankan; “Tığ gastronomi bölümü namına paydaşlarla görüşmeye önem veriyoruz. Tarladan tabağa olan bu anlayışta; öğrencilerimizin toprağa basmasını, öğrencilerimizin avokadoyu dalından koparıp ürünün pekâlâ yetiştiğini öğrenmesini, sonrasında de tabaklarda sunmasını istiyoruz. Bu çokça büyük ayrımsız proses. Nedeniyle umum paydaşlarımızla gelişigüzel hafta toplantılar yaptık. Bu kitabın tabaat aşamasında bizlerden desteğini esirgemeyen üniversitemizin mütevelli heyetimize, genel sekreterimiz Baharat Sivri’ye, Alanya Belediyesi’ne, paydaşlarımıza ve umum emek arkadaşlarıma, kızıl hocalarımıza ve Avokado Birliği Başkanı Sayın Hilmi Sevilgen’e teşekkürname ederim” ifadelerini kullandı.

“Gastronomi ve beslenmede trend oldu”

Topkapı Üniversitesi Gastronomi ve Aş Damı Sanatları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Y.Birol Gocunmak dahi kitap için düşüncelerini dile getirdi. Alanya’bile böyle bire bir çalışmayı gerçekleştirdikleri üzere kurumlu olduklarını belirten Prof. Dr. Birol Gocunmak, ” Alanya’de böyle bir çalışmayı ortaya koymanın gururu içerisindeyiz. Tropik meyvelerden başlayıp, avokadonun işlenmesine kadar gelişigüzel aşamada çok ayrımlı konuları tıpkı bütün halinde veriyoruz. Bu içeriği planlarken alelhusus buna özen ettik. O yüzden güzelce ve sonuç basamak yararlı tıpkı pusula. Avokado, son yıllarda gastronomi ve beslenmede trend olan, yeğleme edilen bire bir meyve. Türkiye’dahi tüketicinin avokadoya karşı eğilimi arttı. Avokadonun caize içeriğine baktığınızda güvenilmez faydaları var. Bu yüzden bu meyvenin tanıtılması çokça şanlı Bu kitapta tarladan sofraya olan bütün aşamalar tıpkısı zincir halinde anlatıldı. Bütün kendi bakışına ve beklentisine bakarak birçok şeyi bu kitapta bulabilir. Türkiye’deki avokado üretiminin yüzdelik 75’i Alanya’birlikte gerçekleşiyor. Siz benzeri konuda kalburüstü doğmak istiyorsanız değme alanda haddinden fazla üretmeniz geçişsiz. Bilgiyi bile siz üretmelisiniz. Bu yüzden kitabın önemi katlanarak ortaya çıkmaktadır” ifadelerini kullandı.

“Kitaba gâvur verenler”

Topkapı Üniversitesi Gastronomi ve Aş Damı Sanatları Akademisyen Prof.Dr. Y.Birol Kaçınmak, Alanya BILCÜMLE Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Kürsü Başkanı Dr. Esra Mankan, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Gastronomi ve Aş Damı Sanatları Öğretim Üyesi Doç.Dr. Manolya Nişane Öner, Alanya HEP Üniversitesi Gastronomi ve Aş Damı Sanatları Öğretim Üyelerinden Prof.Dr. Mehmet Durdu Öner, Prof.Dr. Haluk Hamamcı, Dr. Zehra Kaya, Selma Lubabe Erdoğan, Öğretim Yardımcısı İlkay Elmacı, Öğretim Görevlisi Tamer Taşçı, Öğretim Görevlisi Erman Mir, Araştırma Görevlisi Erdi Eren, Öğretim Yardımcısı Songül Çoban, Kalaba Üniversitesi Gastronomi ve Aş Damı Sanatları Araştırma Görevlisi Samet Duygusal Aksu.



Share: