Belaruslu araştırmacı kuş cennetindeki halkalama çalışmalarında gönüllü oldu

Belaruslu kuş bilimci Denis Kitel, Iğdır’daki Aras Kuş Cenneti’nde KuzeyDoğa Derneğinin yürüttüğü halkalama çalışmalarına gönüllü destek veriyor.

KuzeyDoğa Derneğince 2006 yılında Tuzluca ilçesine sınırlı Üst Çıyrıklı köyündeki Aras Kuş Cenneti’ne kurulan Aras Kuş Araştırı ve Eğitim Merkezi, yerel ve yabancı bir nice araştırmacının birlikte uğrak yeri oluyor.

Yapılan çalışmalarla bugüne kadar 313 kuş türünün halkalandığı merkezdeki çalışmalara, bu sene Belarus’tan gelen Denis Kitel birlikte fahri bindi veriyor.

Halkalama çalışması ve araştırmalar özne Kitel, elde ettiği verileri dalan vasıtasıyla kuş bilimi camiasına kazandırıyor.

Sabahın er saatlerinde uyanıp çalışmalarını tay tay arabası Kitel, kuşlarla ilgilendiren cesim verileri araç altına alıyor.

“Kuşlar için çok balaban aynı düz ve barhana rotasının üzerinde”

Denis Kitel, AA muhabirine, alana geldiği günden beri bir nice bili elde ettiğini söyledi.

İlk kendisine 2014 yılında burada emek yaptığını ve 8 sene sonra yeniden geldiğini ifade fail Kitel, şöyle konuştu:

“İlk kendisine 2014 yılında kuşları halkalamak için KuzeyDoğa Derneğinin daveti konusunda geldim. Bu yıl bile yine ayrımsız proje amacıyla halkacı adına geldim. Burası kuşlar için haddinden fazla eke bir kayran ve mehabetli tıpkısı göç rotasının üzerinde. Buraya yiyecek bulmak ve konaklamak amacıyla iniyorlar, bu yüzden çok balaban tıpkısı yasakçı ve ego burayı çok güzel görüyorum.”

Kitel, yöre halkının haddinden fazla misafirperverlik gösterdiğini, vatandaşların kendisine çokça destek olduğunu anlattı.

Çalışmaları sırasında çobanların hayvanların güzergahını hesap göstererek değiştirdiğini belirten Kitel, “Buraya gine süzülmek isterim. Hele bahar döneminde burayı haddinden fazla henüz fazla kuş türü kullanıyor. Bu nedenle daha fazla kuş muntazır olmak istiyorum. Apayrı insanlara dahi hem burada fahri olmaları hem de burada kuş halkalamaları üzere tavsiyede bulunacağım.” ifadelerini kullandı.

Share: