Cet mesleğini sürdüren 2 kız kardeş, çeltikte erdemli verim ve kalite bekliyor

Türkiye’nin çeltik ambarı Edirne’dahi babadan kalma çiftçiliği sürdüren iki şvester, Mayıs ayında başlayan parafin altın mesaisinde, ilaçlamasından gübrelemeye, tarlalardaki suyun taharri edilmesinden yabancı otla mücadeleye kadar bir nice aşamada gösterdiği mücadele yardımıyla faziletkâr verim bekliyor.

Çiftçinin “Beyaz Zehir Zer” adına nitelendirdiği ve Mayıs ayında balaban dikkat gösterilerek ekilen çeltik, Eylül ve Teşrinievvel ayında yapılan hasadın peşi sıra sofraları süsleyecek. Hasat öncesi tarlalarını eğlenceli yerine kontrol eden üreticiler, bu yıl tanelerin kırcı komple olması sebebiyle artağan ve bereketli bire bir sezon bekliyor.

Çeltik tarlasında bunaltıcı iş

Edirne’bile babadan kalma rençperlik mesleğini bitmeme ettiren 62 yaşındaki Emine ve 58 yaşındaki Fevziye Sakarya kardeşler, Mayıs ayında ekimine başladıkları çeltikte kaliteli ve bereketli ürün alabilmek amacıyla ilaçlamasından gübrelemeye, tarlalardaki suyun arama edilmesinden ecnebi otla mücadeleye büyüklüğünde birçok aşamada kilolu çalışma harcıyor.

Neredeyse seçkin çevrim tarlaya girerek çocuklarına bakar gibi çeltik mezru arazinin kontrolünü özne 2 kız kardeş, çocukluğunda babalarının yanı sıra öğrendikleri çiftçiliği hem büyük tıpkısı aşkla sürdürüyor hem dahi babalarının vasiyetini hesabına getirmenin mutluluğunu yaşıyor.

Çeyrek asırdır baba mesleğini sürdürüyorlar

Edirne Merkeze mecbur Yolüstü köyündeki 186 dönümlük arazide çeltik üretimi özne iki şvester, ecnebi otla zamanında savaş ve düzenli taharri sayesinde üründe faziletli mahsul ve kalite bekliyor. Baba mesleğini aşkla sürdüren iki kız kardeş traktöre biniyor, çizmelerini giyip tarlaya iniyor ve bu hareket ayvaz işi algısının da kırılması noktasında nazik kat sayı oluşum ediyor. 1997’den beri ablası ile gelişigüzel ata mesleği çiftçiliği sürdüren 58 yaşındaki Fevziye Sakarya, çeltik ekiminde bu sene ilk kez denedikleri Toros cinsi tohumda kudretli olduklarını ve bereketli bir ürün beklediklerini söyledi.

“Çeltikte beklentimiz 900 kilogram”

Devam dolgunluğu ve çıngı sayısının iyicene olduğunu tamlayan Sakarya, “Bu sene zararlı otla mücadeleyi bile sunturlu yaptık. Gayet gani tıpkısı eser alacağız. 850-900 civarında yapıt alırız diyerek düşünüyorum” dedi.

“Çeltik işi bebeği mübalağa etmek gibidir”

Çeltik işinin bire bir bebeği şişirmek üzere olduğunu nâkil Sakarya, tohumundan ekimine, gübrelenmesinden ilaçlanmasına ve harmanına büyüklüğünde sonsuz faaliyet müstelzim benzeri aksiyon olduğunu ifade etti. Gençlere dahi çiftçilikle müsademe tavsiyesinde kâin Sakarya, ben yapamam demeyip yenilikleri takip ederek çiftçiliğin sürdürebileceğini aktardı.

Bu sene gelgel sıcaklıklarına merbut yerine çeltiklerin erken sararmaya başladığını belirten Sakarya, er olgunlaşma ile birlikte hasadın de 1 hafta önceki yapılabileceğini dile getirdi. Çeltikte sunu balaban noktalardan birisinin hastalığa kaptırmamak olduğunu söyleyen Sakarya, bu sene tanelerin mahmul meşgul olduğunu ve erdemli verim beklediklerini belirtti.

Mayıs ayının başında ekimi yapılan çeltikler, Eylül ve Ilk Teşrin aylarında yapılan hasat ile gelişigüzel sofraları süsleyecek. – EDİRNE



Share: