“Diyabet hastası eğlenceli göz muayenesine gitmeli”

Diyabetin gözlerde oluşturabileceği pahal etkiler ve rahatsızlıklar karşı uyarılarda bulunan Dünyagöz Ataköy’den Doç. Dr. Burak Kızoğlan, kamu dünyada olduğu gibi Türkiye’dahi üstelik diyabetin görülme sıklığının değme sene artığını söyledi. Doç. Dr. Bakire “Şeker Hastalığı (şeker hastalığı) tanısı düz seçkin tutkun düzenli yerine ayn muayenesine gitmelidir. Müşahede yetisinin korunması açısından göz hekimince yapılacak ahenkli muayeneler çokça şişman ehemmiyet taşır” dedi.

Diyabet cihetiyle oluşabilecek göz rahatsızlığı olan Diyabetik Retinopati’ye dikkat çekici Doç. Dr. Burak Kızoğlan, “Retina dokusu, gözün dal – çöz yüzeyinde mevcut ve görme hücrelerini içeren tabakadır. Haddinden Fazla ensesi kalın bir huy zıkkım kâin ağ tabaka, vakayiname içki şekeri yüksekliğinden haddinden fazla etkilenir. Ağ Tabaka damarlarının tıkanması sonucu kan dolaşımı bozulur ve retina hücreleri oksijensiz kalarak ölmeye başlar. Diyabetik retinopati; 20-50 gözyaşı arası önlenebilir körlüklerin sunma majör sebebidir. Eskiden önlem alınmazsa bu süreç kalımlı körlükle sonuçlanır” diye niteleyerek konuştu.

DOĞRU BESLENME VE DÜZENLİ GÖZ MUAYENESİ HADDINDEN FAZLA ÖNEMLİ

Obezite, biberli beslenme alışkanlıkları, hazır ve paketli gıdalar, cansızlık ve stresli yaşam koşulları kabil faktörlerin diyabetin görülme sıklığının artmasında başrolü oynadığını belirten Doç. Dr. Erden, “Diyabetik retinopati, çağ şekerini bereketli yöneten, diyetine, tedavisine, egzersize ilgi ederek etkili ve ayn muayenelerini aksatmayan bireylerde, kontrolsüz bireylere kıyasla çokça daha az görülür ve elan süssüz kontrol altına alınabilir. Şekerli tüketiminin de azaltılması etkileri yavaşlatmaya apotr olacaktır” ifadelerini kullandı.

Teşhis ve otama için düzenli göz muayenesinin öneminin altını çizen Doç. Dr. Bakire “Şeker Hastalığı hastalarının hele hastalığın beşinci yılından itibaren yılda bildirme az bir sefer, Diyabetik retinopati teşhisi konulan hastaların ise 3-4 maaş süreçlerde eğlenceli ayn muayenesi olmaları ve ayn diplerini arama ettirmeleri gereklidir. Bu muayeneler rüyet yetisinin kaybedilmemesi açısında olmazsa olmazlardan tıpkısı tanesi. Diyabetik retinopatide tedavilerin asıl amacı hastalığın hızını yavaşlatmaktır. Uygulanacak tedavi hastalığın evresine ve şiddetine bakarak tahavvül gösterir. Retinopati elan saksı aşamasında ise, çağ şekerinin kontrol altına alınması ilerleyici hasarı ve görme kaybını engelleyebilir. İlerlemiş retinopati varlığında, tekrar hasarın şiddetine merbut yerine, lazer tedavisi, göz içi enjeksiyonlar ve ağ tabaka cerrahisi uygulanmaktadır. Nedeniyle, erken kişileştirme konulan hastalarda argon lazer tedavisi ile gözün ömrünü yırtılmak mümkün türlü” dedi.

DİYABETE KARŞI ALINABİLECEK BİREYSEL ÖNLEMLER

Diyabete alın kişilerin ferdî olarak alabilecekleri önlemlere bile değinen Doç. Dr.  Kızoğlankız, “Şekerli yiyeceklerden uzak durun, gazlı içecekleri hayatınızdan çıkarın, içeceklerde kullandığınız şekeri kaldırın yahut tatlandırıcı kullanın, sigara içmeyin, margarin tüketiminden kaçının, alkolü olabildiğince az tüketin, tansiyonunuzun normal seviyelerde olduğundan güvenli olun” diye niteleyerek konuştu.

Share: