Doç. Dr. Tığ: Kontakt kontak lens, göz kapağını düşürebilir

Kontakt lensin akıllıcasına kullanılsa bile kalıcı rüyet kaybına sebep olabileceğini belirten Doç. Dr. Aylin Kılıç “Lazerin riskli olduğunu düşünen birçok dirilik lazer olmaktan çekiniyor. Haddizatında kontakt kontak lens lazerden henüz riskli. Kontakt lenslerin yapabileceği bakteriyel enfeksiyon haddinden fazla bati kalıcı rüyet kaybına sebep olabiliyor. Tafsilatlı süre lens kullanımında ayn kapağınızda bayağılık meydana gelebilir” dedi.

Medipol Mega Darülfünun Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümünden Doç. Dr. Aylin Kılıç, kontakt lensin akman kullanımında birlikte göze verdiği zararlar üzerine büyük açıklamalarda bulundu. Doç. Dr. Aylin Tığ, kontakt lensin gözlüğe göre daha masum görünmesine rağmen tehlikelerine dikkati çekerek “Kontakt lens günümüzde bir nice kişinin gözlükten sıyrılmak üzere tercih ettiği aynı yöntemdir. Avlu kalitemizi arttırıyor kabilinden görünse de esasta hayatımızı benzeri bakıma zorlaştırıyor ve görmemizi riske atıyor. Kontakt lensler rastgele ant masummuş gibi görünür fakat titiz kullanmazsak, bakımına ilgi etmezsek sürekli müşahede kaybına hastalık benzer. Lensler karşı birçok araştırma yapılıyor. Yapılan ilmî bir çalışmayı ele alırsak; kontakt lense sınırlı gözde sürekli çökme hissi yüzde 23 ila 94 ortada değişiyor. Tabi bu lensin kullanımı ve hastanın gözündeki zayıflık miktarı ile değişken” dedi.

LENSE BAĞLI YENİ OLUŞAN DAMARLAR LAZERDE KANAMAYABİLİR

Doç. Dr. Aylin Tığ, kontakt lensin korneada yeni damarlar oluşturabildiğini belirterek açıklamalarını şu şekilde sürdürdü:

“Korneada gelişen eskimemiş damarlar teferruatlı süreli kontak lens kullanımlarında meydana geliyor. Meydana gelme oranı büyükçe yüzdelik 1 ila 20 arasındadır. Yüzdelik 20 olan grupta dahi kontakt lensten sonradan lazer cerrahisi sırasında çokça etki çekiyoruz. Bunun sebebi lazer esnasında kanama olmasıdır. Özellikle faziletli miyobu, astigmatı olanlarda ve geceleyin lensle uyuyanlarda çok görülüyor. Herpes dediğimiz meçhul virüsü de bu duruma eklenebiliyor. Bunları adi yok etmek ve oluşmasına hapsetmek amacıyla çok dikkatli kontak lens kullanmamız geçişsiz. Göz yüzeyinde yüzdelik 8 oranında epitelyum defektifi meydana getiriyor. Gözün şekliyle ve gözyaşı ile ilişik daha çok değişim gösterebilir.”

KALICI GÖRME KAYBI OLUŞABİLİR

Lenslerin bakteriyel enfeksiyon yapabildiğine dahi değinen Doç. Dr. Kılıç şöyle devam etti:

“Kontakt lenslerin yapabileceği bakteriyel enfeksiyon çok vahim kalıcı rüyet kaybına etmen olabiliyor. Araştırmalarda yüzdelik 25’e büyüklüğünde şevket veren raporlar var. Hele gözde hipoksi gelişmesi, lensin flaş ensiz travmaya hastalık olması, normal gözü metin gözyaşı korurken kontakt lensin enfeksiyonu artırması görülebilir. Akantamoba keratit dediğimiz parazit milyonda 33 gözükür. Fakat kontak lens solüsyonu hesabına akarsu yahut başka tıpkı solüsyon ile kontak lens yıkanırsa ebat kornea nakline büyüklüğünde gidebilir. Hassaten yalan enfeksiyonuna kadar gidebilir bu dahi gözü kaybetmeye posta açkı. Tafsilatlı süre kontakt kontak lens kullananlarda yüzdelik 47 oranında alerji konjonktivitler gelişebilir. Ayn kapaklarının altında mantara benzeyen kitleler oluşabilir. Kontakt lens kullanımında cılız göze haddinden fazla sık rastlıyoruz bu yüzden lazerini ertelediğimiz çokça sayrı oluyor. Kontakt lensi teferruatlı süredir kullanıyorsanız ve göz kapağınızda düşüklük varsa kontakt kontak lens buna sebep türlü. Kornea ödemi, alerjinin artması, uzayan sekresyonlar ve vuzuhsuz virüsünün tekrar aktive olmasını meydana getirebilir. Kontakt kontak lens kaynaklı sıkıntıları lazerle fasletmek ve kontak lens kullanımına akıbet çevirmek mümkündür.”

Share: