Gastronomi kenti Gaziantep’te balık, kebabın gölgesinde kaldı

– Gastronomi kenti Gaziantep’te balık, kebabın gölgesinde kaldı

Gaziantepli balıkçılar kebap kültüründen şikayetçi

GAZİANTEP – Gastronomi kenti Gaziantep’te de 1 Ilkgüz itibariyle başlayan balık sezonuyla tezgahlar balıkla doldu. Balık fiyatlarının aynı eski yıla bakarak yüzde 30 ile 50 arasında oranında ayrımsız artım olduğu Gaziantep’te, balıkçılar kavrulmuş kabil yerel yiyecekler dolayısıyla tam bey yapamamaktan yakınıyor.

Havaların soğumasıyla alay malay balık, talih genelinde kırıcı namına tüketilen balık UNESCO’nun Dünya Gastronomi Şehirleri listesinde düzlük kayran Gaziantep’te ise deri, tavuk, nohut ve döner kebap üzere alışkanlıklar zımnında muhtemel rağbeti görmüyor. Gaziantep’te herhangi bir zaman olduğu üzere havaların soğumaya başladığı bu günlerde kentte kebapçılar kısık rabıt görüyor. Vücut ve tavuk alışkanlıklarından vazgeçemeyen Gaziantepliler, kebapçıları sevindirirken balıkçıları üzüyor. Gazianteplilerin imdi kebap kültürüne menus olmasından çevre balığa ilginin istedikleri seviyede olmadığını tamlayan balıkçılar, Gaziantep’te balık fiyatlarında diğer illere göre elan bir iki çoğalma olmasına karşın balık satışında beklenen rağbeti görememekten yakınıyor. Sezon başlamasına rağmen mukavemetli çok azrail olmadığını belirten balıkçı İsa Kurt, “Gaziantep dahi balık, tavuk dediğin ahit cari sular durur. Gazianteplilerin çıktı balığa heves etmelerini bekliyoruz. Balık herif sağlığı için da çok önemlidir. Hormonlu değildir. 27 yıldır balık işiyle uğraşıyorum. Yani 27 yıldır Gaziantep halkına balığı sevdirmeye çalışıyoruz. Burada amade, pişirme de yapıyoruz. Balığı yağda, yada ızgarada pişiriyoruz. Dürüm yada paketlemek beyninde satıyoruz. Gazianteplilere balığı sevdirmek üzere elimizden geleni yapıyoruz. Gine de Gaziantepliler balığı metanetli sevmiyor” dedi.

Balık fiyatları sabık yıla göre arttı

27 almanak balıkçı Kurt, dolu tezgahlara karşın dilek görmediklerini belirtirken, balığın elan içimli ve metin olduğunu üstelik anlatım etti. Balık fiyatlarının sabık sene göre artış olduğunu amma ülkenin diğer illere bakarak elan az çoğalma yapıldığını belirten Kurt, artışın ise yüzde 30 ile 50 oranlarında olduğunu ifade etti. Kurt, “Geçen yıl hamsinin fiyatı 40 TL bu yıl ise oldu 70 TL’dir. Karadeniz istavriti sabık yıl 50 TL’ye veriyorduk bu sene 90 TL oldu. Karadeniz palamudu ise sabık sene 70 TL’ydi bu yıl 100-120 TL arasında değişti. Bir şekilde deniz çuprası 80-90 TL’ye veriyorduk bu yıl 140 TL oldu. Turna balığı 70 TL’ydi bu yıl 110 TL’ye, Norveç somununda baya aynı artım oldu 180 TL’ye veriyorduk bu yıl 320 TL oldu. Fiyatlar yüzdelik 30 ila 50 ortada değişiyor” şeklinde konuştu.

En haddinden fazla talep hamsiye

Karadeniz, Akdeniz ve Marmara’dan günce balık getirdiklerini belirten Kurt, en çokça talebin ise hamsiye olduğunu ifade etti. Hamsinin tercih edilmesinde tanıdık lezzetinin yanında fiyatı ve boyutunun dahi enerjik olduğunu vurgulayan Kurt, balığın faydaları üzerine ise, “Balık ayrı bire bir güzelliktir. Bazı balıkta fosfor peki gâh balıkta vitamin, mineral olur. Balık eti, çocukların kemik gelişimi açısından, hamile bayanlarda zeka gelişiminin yükselmesi açısından haddinden fazla hayır peki. Ilkin Gaziantepliler tevessül etmek üzere herkese verimli verimli balık yemelerini tavsiye ederim. Balık şifadır” diye niteleyerek konuştu.

İsa Aldanmaz, son dönemlerde artan pahalılığa rağmen insanların besin ürünlerinde vazgeçmediğini birlikte kaydetti.

Share: