Gurbetçi hayırsever, eşeğinin heybesindeki kitaplarla rustik mahalle çocuklarını sevindirdi

Almanya’birlikte yaşayan Ersin Bilgili, eşeğinin heybesine yüklediği tezkere ve kırtasiye malzemelerini Balıkesir’in Havran ilçesinde çocuklara dağıttı.

” Türkiye’nin eşekli Dostoyevski”si olarak tanınan ve 30 yıldır ev dışında eğleşme fail 59 yaşındaki gurbetçi iyilikçi, çocukluk hayalini yapmak amacıyla eşeği Karakaçan’la köyleri, rustik mahalleleri geziyor.

Havran’a 10 kilometre uzaklıktaki rustik Fazlıca Mahallesi’ndeki Halil İbrahim Saika İlkokuluna mevrut Bilgili, Türk ve acun klasikleri ile kırtasiye malzemeleri dağıtıp çocukları sevindirdi.

Okulun bahçesinde çocuklarla kahvaltı üstelik yapan iki bala babası Ersin Bilge, AA muhabirine, ilkokulda öğretmeniyle arasında sabık tıpkı diyalogdan etkilenerek bu projeyi hayata geçirdiğini söyledi.

Hakim bununla ilgilendiren anısını şöyle anlattı:

“Ayrımsız çağ dersimi yapmamıştım. Bana öğretmenim ‘Dersini bozukluk yapmadın?’ diyerek sordu. Ego birlikte ‘Kalem defter mi var?’ diyerek yanıt verince hoca bile kızıp aksülamel namına bana, ‘Eşek sudan gelene büyüklüğünde seni döverim.’ dedi. Akşamüzeri eve gittikten bilahare merhum anneme kalemim olmadığından yağlık dersimi yapmadığım üzere öğretmenimin merkep sudan gelinceye kadar beni döveceğini söylediğini anlattım. Annem bile bana öğretmenine gidip eşek sudan gelmezse ne büyüklüğünde payanda yiyeceğimi sormamı söyledi. Annemin bu cümlesinden sonraları köle edebi ve gülmeceli kendisine çok fena hâlde tıpkısı ihtisas ve bellek oluştu. Benzeri karye çocuğu kendisine öğretmenim o cümleyi kurduktan bilahare okulda oturup sınıf penceresinden dağlara taşlara bakarak benzeri hayalet kurdum; ‘Birisi eşeklerin üstüne heybelere, hurçlara cins, defter, betik yükleyip getirip bize vermiş olsa.’ diyerek. Şimdi ben bu hayali gerçeğe çevrilemek için yola çıktım.”

“8-9 yaşındaki çocukluğumu yaşıyorum”

İlk namına doğup büyüdüğü Erzincan’ın Çayırlı ilçesine gidip 800 öğrenciye kalem, defter, havlu ve buna benzer hediyeleri çocuklarla buluşturduğunu dile getiren Hakim şu ana kadar 6 bin köy çocuğuna ulaştığını bildirdi.

Her ay Almanya’daki, Avrupa’daki dostlarıyla 40 üniversiteli öğrenciye burs verdiklerini, yazdığı kitabın gelirini karye çocuklarına bağışladığını rapor fail Bilge, “Ego imdi karye çocuklarıyla dönüp 8-9 yaşındaki çocukluğumu yaşıyorum. Hayalinin peşinde koşan biri kendisine çocukların ortada olmaktan de haddinden fazla mutuyum. Ego buraya istesem şiddetli araçlarla gelebilirim. Amma ben çocukken eşeği düşündüm. Eşekle yola hayat hayali kuran bir yavru kendisine okulun kapısından eşekle geldiğimde sevgili çocuklarımız bu konsepti hiçbir ant unutmayacak.” diye konuştu.

Kırkyama sanatçısı Beriye Başak da çocukluğunda buna benzer olaylar yaşadığını belirtti.

Altınoluk Mahallesi’nde buğulanmış tıpkısı adamın katırın üzerinde kendilerine betik dağıttığını aktaran Başak, “Diğer hafta da geldiğinde o kitapları teyit ederdik. Böylelikle betik aşkı, tezkere sevgisi çocukluğumdan başladı ve yazarımızın eşeğin üzerinde mektup dağıtması bizi çocukluğumuza döndürdü.” dedi.

Fazlıcalı öğrenciler ise eşekle gelmesi karşısında sangılık ve mutluluk yaşadıklarını söyledikleri gurbetçiye hediyelerinden dolayı teşekkür etti.



Share: