Hititlere ilgili saray ve ibadethane kalıntıları aktarılma yüzüne çıkarılıyor

Hititlere ilişkin saray ve tapınak kalıntıları dolaşma yüzüne çıkarılıyor

YOZGAT – Birçok medeniyete eş sahipliği yapmış, acun tarihinin 3 bin 500 almanak geçmişi ile aşina yer sakat mozaiğinin çıkarıldığı Uşaklı Höyük’te, Hititlere ilgili saray ve ibadethane kalıntılarının bulunması üzere çalışmalar bitmeme ediyor.

Yozgat’ın Sorgun ilçesi Büyüktaşlık köyü sınırları içerisinde saha düzlük Uşaklı Höyük’te, 5 bin yıl öncesine ilişkin bulgular, fırça ve mala darbesiyle özenle aktarılma yüzüne çıkarılmaya çalışılıyor. Ekin Varlıkları ve Müzeler Müdürlüğü, İl Hars ve Turizmi Müdürlüğü ile İtalyan Pisa Üniversitesinin kolektif yürüttüğü hafriyat çalışmaları, 30 nefis bire bir ekiple devam ediyor. Yaklaşık 2 kamer önceki başlayan ve bünyesinde Hititler, Romalılar gibi medeniyetlerin izlerini barındıran Uşaklı Höyük’te, kazı çalışmaları Ilk Teşrin kocaoğlan böylecene tamamlanacak.

Hitit ayin yeri kalıntılarına rastlandı

Geçen sene Uşaklıhöyük’te yapılan hafriyat çalışmalarında ayrımlı heybet ve ağır aksak şekillere sahip 3 bin 147 skor taştan oluşan, 3 metreye 7 metrelik tıpkı alana döşenmiş olan hendesi desenli 3 bin 500 almanak tarihi ile dünyanın aşina en eski mozaiğinin keşfedilmesinin arkası sıra bu yıl dahi saray ve tapınak kalıntılarının bulunması üzere icraat sürüyor. Bu yıl yapılan hafriyat çalışmaları böylecene ise Hititlere ait ayin yerinin kalıntılarının ortaya çıktığı aritmetik edilirken hafriyat alanının tıpkısı bölümünde ise biri eş, iki karı ve tıpkısı yavru mezarının bile ortaya çıktığı tespit edildi. Yapılan kazılarda elde edilen bulgular akademisyenler marifetiyle değerlendirilerek pusat altına alınıyor.

“Eti ve Roma dönemine ilgili buluntular var”

Kamer sonuna büyüklüğünde hafriyat çalışmalarının tamamlanacağını bildiren Kazı Başkanı İtalyan Pisa Üniversitesinden Anacleto D’Agostino, bu yıl yaptıkları kazılarda Roma dönemine ilgili mezarların bulunduğunu, mezardan sâdır iskeletlerin ise incelendiğini söyledi. D’Agostino, “Bu proje Türk-İtalyan kazı bilimi projesidir. Bu alanda karı ve çıpa çağı cidar buluntusu var. Esas alanında Hitit ve Roma dönemi buluntuları var. Çokça heybetli bir mozaik, milattan ilk 1500 yıllarına ilgilendiren. Ihtimal evvel mozaik Akdeniz bölgesinde var, bu henüz eski. Bu proje 2008 yılında başladı, geçmiş satıh araştırmaları yapıldı, 4 yıldan sonradan kazılara başladık” dedi.

“Roma dönemine ilgilendiren mezarlar ortaya çıktı”

Anacleto D’Agostino açıklamalarını şu sözlerle sürdürdü: “Bu sene Roma dönemine ilgili mezarlar var, 4 iskeletten 2’si çocuk, ayrımsız ayvaz ve benzeri avrat 40-45 yaşlarında. Çok ilginç Antropologlar iskeletler üstünde çalışıyor. Burada çok oyuntu var. Ama biz deminden Hitit dönemini geçmiş namına araştırıyoruz. Bu toprak gündüz amacıyla haddinden fazla kebir. Normalde çok çanak çömlek var. Binalar, tapınaklar, Hitit sarayı var, birçok mızrap var, hayvan kemikleri var. Bu çokça önemli çünkü ne yiyorlar marifet veriyor.”

“Sülale ekonomisine katkı sağlıyoruz”

Kazı alanında müteharrik işçilerden Musa Poyraz ise, “Burada dünyanın yeryüzü bozuk mozaiğinin bulunduğu hafriyat alanında çalışıyoruz. 3 bin 500 yıllık tarihi çevrim yüzüne çıkarıyoruz. Yaz dönemi burada çalışıyoruz ve evimize bindi oluyoruz” şeklinde konuştu.

Şaban Poyraz bile, “Bu hafriyat alanında tığ yazın geliyoruz, sülale ekonomimize bindi oluyoruz. Burada hafriyat yapıyoruz. Burada 3 bin 500 almanak dünyanın sunu çarkıt mozaiğini zaman yüzüne çıkarıyoruz” dedi.

Share: