Iğdır’da ak kuyruklu kızkuşu ilk kez vasıta altına makbuz

Sulak alanlarında 340 kuş türünün yaşadığı Iğdır’da, yıpranmamış ayrımsız soy olan ak akrep kızkuşu belirleme edildi.

Ağrı Dağı eteklerinde kâin sulak alanlar, kuzeyden güneye barhana fail kuşlara ocak sahipliği yapmaya devam ediyor.

Iğdır Üniversitesi Kuş Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (KUŞMER) ile Avcılık ve Yaban Hayatı Programı öğrencilerince Erhacı Sulak Alanı’nda yürütülen gözlem çalışmalarında yanlışsız akrep kızkuşu tayin edildi.

Bölgede tayin edilen bu tür, saf dirim alanında beslenirken görüntülendi.

KUŞMER Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Emrah Çelik, AA muhabirine, kuşların göç döneminin devam ettiğini ve yetişkin noktalarda emek yürüttüklerini söyledi.

Araştırmalar sürdükçe seçkin sabık dönem elan heybetli veriler elde ettiklerini anlatan Çelik, “Iğdır’birlikte yapılan aktüel çalışmalarla alay malay 340 kuş türünün yaşadığı tespit edildi. Tarafımızca yapılan yer çalışmaları neticesinde 341. kuş türünün kaydını verdik, bu kabil ak kuyruklu kızkuşu.” dedi.

Zor görüntülenebilen tıpkı kök

Bu kuş türünün Türkiye’de daha önceki hoppadak biraz noktadan kaydının verildiğini, haddinden fazla yoğun görülmeyen ve ağırlık görüntülenebilen türlerden olduğunu anlatan Çelik, şunları kaydetti:

“Bu türle ilişik elan önce Şark Rum Bölgesi’nde yalnız Çağan Şekercioğlu hocamızın kaydı var. O dahi 2008 yılında. O yıldan beri Şark Rum’da bu türün kaydı verilmedi. Yaptığımız icraat yardımıyla bu türü belirledik. Türkiye’de Tuz Gölü çevresinde kuluçkaya yattığı biliniyor. Türün bu bölgeyi devam dediğimiz, yani geçiş bölgesi yerine kullandığını gördük.”

Polat, türü takip altına alacaklarını belirterek, “Bu türün bu alanı ne sıklıkla kullandığını yapacağımız ilmî icraat sonucunda ortaya koyacağız.” ifadesini kullandı.

Share: