İnovasyon Haftasında Çinli Efdal Uygulayım Bilimi Ürünleri İlgi Odağı Oldu

İSTANBUL, 16 Fasıla (Xinhua) — İstanbul’da Körfez Kurultay Merkezi’nde düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası’na katılan Huawei, Xiaomi ve Vivo kabil Çinli şirketlerin en üst faziletkâr teknoloji yenilikçi ürünleri ziyaretçilerden iri deste gördü.

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin tevhit ettiği ve Pazartesi günü Cumhur Reisi Recep Tayyip Erdoğan ile domestik ve yabancı bir nice gelişigüzel misafirin katıldığı aynı açılış töreniyle başlayan Türkiye İnovasyon Haftası Salı haset sona erdi.

İstanbul Çinli İş İnsanları ve Sanayicileri Derneği’nin önde mevrut üyesi ICBC Turkey Bank, İnovasyon Haftası bünyesinde, sponsorluğunu bile üstlendiği Çinli Yenilikçi Mahsulat ve Hizmetler Fuarı düzenledi.

Çinli şirketlerin stantlarında; cıvıl cıvıl telefonlar, çokbilmiş saatler, aptal eş hayvanı yemlikleri, aile hayvanı sulukları ve robot elektrikli süpürgeler kabil haddinden fazla serbest tıpkısı yelpazede saha düz ürünler düz aldı. Çin’bile üretilen hisse senedi makinaları ve yüksek aceleci modellerinin tren maketleri bile ziyaretçilerin çoğunu hayrete düşürdü.

Hacettepe Üniversitesi Canlılık ve Elektronik Mühendisliği Bölümü’nde serencam sınıf öğrencisi Soner Fakir, Çin’in inovasyonlarının arkasında yatan teknolojiye iri bandaj duyduğunu söyledi.

Gariban Xinhua’ya, “Burada geniş tıpkı yelpazeye yayılan tıpkısı uygulayım bilimi var. Cümbüş ve elektronik mühendisliği öğrencisi olduğumdan en çokça erke etkinliği ve batarya yönetimi hakkındaki projeler ilgimi çekti” dedi.

Bir başka fuar ziyaretçisi Buse Fer Asırcılar bile, benzeri etüt makinesi ve demiryolunda ilerleyen bire bir hızlı trenin birlikte aralarında bulunduğu, Çinli yapım şirketlerine ait ürünlerin maketlerini dikkatle inceledi.

Asırcılar Xinhua’ya, “Bu stantları gezmemin nedeni Çin mühendisliği ve elde ettiği başarılara duyduğum alçalma… Buradaki maketler strüktürel inşaat işleri açısından yeni ufuklar açıyor” diye anlattı.

İnovasyon Haftası kapsamında düzenlenen bire bir panelde konuşan Çin’in İstanbul Başkonsolos vekili Wu Jian, Çinli şirketlerin Ar-Ge yatırımlarını artıracaklarını, inovasyon yeteneklerini geliştireceklerini ve uluslararası inovasyon işbirliğini bollatmak üzere Türkiye karışma yenilikçi ülkelerle çalışacaklarını söyledi.

Wu, “Çin hükümeti inovasyonu, henüz encam kalkınma amacıyla asli gaye olarak belirledi” dedi.

Konfedere Milletler’in ehlihibre ayrımsız kuruluşu olan Dünya Fikri Sahiplik Örgütü’nce derlenen Küresel İnovasyon Endeksi 2022’birlikte Çin, araştırmaya katılan 132 devlet/kesim beyninde 11. sıraya yükseldi.

Tıpkısı panelde saraka kayran Endüstri ve Teknoloji Icra Vekili Yardımcısı Aheste Şanlı Dönmez da Çin’in inovasyondaki başarılarını övdü.

Dönmez, “Çin bundan sonra teknolojiyi üreten tıpkı ülke ve nüfusu teknolojiyi yoğun olarak kullanıyor” dedi.

“Çin’üstelik ilmî yazı ve gerçeklik gösterilen ilmî makale sayısında birlikte patlama oldu. Teknoloji açısından çokça acul ilerliyorlar” dedi.

Çin Havacılık Endüstrisi Şirketi (AVIC) Uluslararası Temsilciği Türkiye mebde temsilcisi Tang Yuezhen, AVIC Arsıulusal Temsilciliği’nin, Türkiye’nin “yeşil, bağan karbonlu ve kaliteli kalkınmasına” destek olmak üzere Türkiye’dahi karada enerji ambarlama ve gemide enerji depolamaya etkin destek sunacağını söyledi.

İlki 2012 yılında planlı Türkiye İnovasyon Haftası, yenilikçi projeleri lanse etmek ve aytışmak amacıyla global ve yerli şirketlerin ense düzey yöneticileri, inovasyon liderleri ve akademisyenler kabilinden inovasyon ile ilgili paydaşları biraraya getirmeyi amaçlıyor.

Share: