İzmir’de “Zeytine Tabiiyet” Buluşması. Bronz Soyer: “‘direnç Göstermezsek Zeytinlikler Madene Açılır Mı’ Diyerek Uğraşıp Duruyorlar.

İzmir’in Seferihisar ilçesinde planlı Zeytine Bağlılaşım Buluşması’na katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Bronz Soyer, “Zeytin bizim için sunu yüce değerlerden biri. Bu kainatta insanlıktan bile eski. Zeytine saygıda kusur etmemek lüzumlu” dedi. Başkan Soyer, zeytinliklere yönelen tehditlere cebin direnmeye bitmeme edeceklerini belirterek, “Onlar defaatle deniyorlar. ‘Acaba direnç görmezsek bu posta başarır mıyız?’, ‘Direnç görmezsek zeytinlikler madene açılır mı?’ diye uğraşıp duruyorlar. Biz buna cevaz vermeyeceğiz” diye konuştu.

Seferihisar’ın Orhanlı köyünde zaman yapılan Zeytine Görelik Buluşması’yla üreticilere İzmir Büyükşehir Belediyesi vasıtasıyla bin 500 zeytin fidanı dağıtıldı. Buluşmaya İzmir Büyükşehir Şehremini Bronz Soyer, Karye Koop İzmir Irtibat Başkanı Neptün Soyer, Seferihisar Şehremini İsmail Yüce, Orhanlı Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Muhittin Akbulut, Pirinççi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mehmet Alpay, Ödemiş Ziynet Bitkileri Yetiştiriciliği Zirai Kalkınma Kooperatifi Başkanı Fen Şanslı ile muhtarlar, üreticiler ve İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratları katıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Seferihisar Bala Belediyesi alanda çocukları pentür ile natür ve dizem atölyesinde buluşturdu.

“İZİN VERMEYECEĞİZ”

Başbuğ Tunç Soyer’i alanda “Yetti gari”, “Zeytin Ağaçları Bekâr Değildir”, “Tarım Alanlarımızın Namevcut Olmasına İzin Vermeyeceğiz”, “Zeytinliklerdeki Kuşlar Nefes Ahzetmek İstiyor” bağlanmış dövizler karşıladı. Törende konuşan Başkan Soyer, “Zeytin fidanı dağıtımına önceden amacımız esasen meclise tefehhüm eden ‘Zeytinliklerin Madene Açılması’yla ilişkin yasa tasarısının iptalini dillendirmek, onunla savaş etmekti. Çokça şükür et kafalı kadem attılar esasen vazgeçtiler. Bunun heyecanını yeniden bu arada paylaşalım. Onlar defaatle deniyorlar. ‘Acaba dayanım görmezsek bu el başarır mıyız?’, ‘Direnç görmezsek zeytinlikler madene açılır mı?’ diye niteleyerek uğraşıp duruyorlar. Tığ buna müsaade vermeyeceğiz” dedi.

“ZEYTİN GENIŞLIK ÖNEMLİ DEĞERLERDEN BİRİ”

Yemyeşil doğaya, zeytin ağaçlarına hayranlığı dile getiren Soyer, şöyle konuştu:

“Bu koskoca kainatta binlerce yıldır tığ hep mahvetmişiz bu güzelim doğayı. İnsanın içi parçalanıyor amma bire bir merhem var. Bunu boğmak tür. Global iklimle uğraş doğaya erbap çıkmakla geçiyor. Bu kainatta mutlulukla, huzurla yaşayabileceğiz. Zeytin bizim üzere sunma koca değerlerden biri. Bu kainatta insanlıktan da sakat. Zeytine saygıda ayıp etmemek icap. Yabansı güzellik tıpkısı zamanda birlikte savsaklamak. Zeytin çoluk çocuğun istikbali. Bu cennete sonuna kadar sahip çıkacağız kimsenin kuşkusu olmasın. Orhanlı’yı hangi jeotermale ne birlikte madene teyit ettirmeyeceğiz.”

“BUĞDAYI DÜNYAYA SATARKEN İTHAL DEĞER ARKAÇ GELDİK”

Domestik Malı Haftası’nı sabık çevrim İzmir Büyükşehir Belediyesi Göveri ve Meyve Hali’nde kutladıklarını anımsatan Soyer, şöyle devam etti:

“Yüzyıl önceki İktisat Kongresi’yle başlamış yerel malı, bakir kurulacak Cumhuriyet’in tamam özgür ve yalnız başına yeten bire bir talih ekonomisi olması için alınması gereken kararlar münfail. Dünyada şişman hesaplı kriz patladığında Türkiye kişi yağında kavrulan ayrımsız mutluluk olarak o krizleri belli belirsiz atlatmış. Dünyanın en şişman 7 ekonomisinden biriymişiz İktisat Kongresi’nin yapıldığı yıllarda. Erke ihtiyacının yüzdelik yüzünü bu topraklardan temin ediyormuşuz. Buğdayı dünyaya satarken ithal eder kuzuluk geldik. Bu güzel topraklarda kendi kendine yeten tıpkısı ülkeyken dışarıdan im alıp kendini idame fail aynı talih haline geldik. Çok birkaç kaldı. Ayrımsız molekül değişecek, her özdek değişecek. Yepyeni ülkeyi bu pir topraklarda alay malay kuracağız.”

İSMAİL YETİŞKİN: “KÖYLÜYE SAHİP ÇIKACAĞIZ”

Seferihisar Belediye Reisi İsmail Makro ise “Tunç Komutan ile alay malay çalışırken aynı uyanıklık çizdik. Bambaşka bir tarım mümkün diye niteleyerek yola çıkıldı. Bunun meyvelerini görüyoruz. Bu topraklar üretip yetiştirmezse şehirde yaşamanın tıpkısı anlamı namevcut. Orhanlı çok ciddi bir düz. Bu köy herhangi bir antlaşma kafile vermedi barhana aldı. Canlı aynı karye. Doğa okulumuz köyün yerlileri herkes bu köyde yaşadı, zeytin ve ekincilik sebebiyle bir nice can atlatmak yedi. Yüzyıllardır bu şekilde devam ediyor. Gelişigüzel birbirimize yavaş katarak, köylüye değme ant destek ve erbap çıkacağız” dedi.

“İKİ ÇOCUĞUMU BU TOPRAKLARDAN KAZANDIĞIM DÜNYALIK İLE OKUTTUM”

Yaşamını zeytin üreticiliğiyle bitmeme ettirdiğini tamlayan karı zeytin üreticilerden Mehtiye Kaya dahi “50 yaşındayım ben kendimi bildim bileli çiftçilikle uğraşıyorum. Ben iki çocuğumu bu topraklardan kazandığım parayla okuttum. Köyümüze jeotermal dayamak istediler onunla de hukuksal yerine uğraş ettik. Hem Tunç Başkanımız hem da İsmail Başkanımız arkamızda. Mücadelemizi sonuna büyüklüğünde sürdürmeyi düşünüyoruz” diye konuştu.

“2023’ÜN İLK YARISINDA 213 BİN ZEYTİN FİDANI DAĞITILACAK”

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sürdürdüğü zirai destek programı kapsamında bugüne kadar İzmir genelinde üreticiye 2 buçuk milyon zeytin fidanı kalkışmak için toplamda 5 milyon dikme dağıtımı yapıldı. Büyükşehir Belediyesi, İzmir’in bayrı kültürünü oyun etmesi ve farklı çeşitlere göre elan bir iki su tüketmesi nedeniyle ülkemizde genişlik çokça yetişen zeytin çeşitlerinden biri olan memecik çeşidi için ilk defa 2022 yılında çalışmalara başlandı. 8 ilçeye toplanmış 11 bin 85 skor memecik zeytini dağıtıldı. 2023’ün önceki döneminde ise 213 bin yemiş ve zeytin fidanı dağıtılacak. Ekinci Anahtar Sistemine (ÇKS) mukayyet üreticiler, mahalle muhtarlıkları aracılığıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden rekiz talebinde bulunabiliyor.

Share: