Kırşehir’de “UNESCO Uluslararası Neşet Ertaş 10. Sene Anma Programı” düzenlendi

Kırşehir Belediyesi vasıtasıyla birleştirme edilen “UNESCO Arsıulusal Neşet Ertaş 10. Yıl Yâd Programı” bayram yürüyüşüyle başladı.

Neşet Ertaş Hars ve Konuşma Merkezi’nden Cacabey Meydanı’na büyüklüğünde davul zurna eşliğindeki yürüyüşte çoluk çocuk Neşet Ertaş posteri taşıdı.

Kırşehir Şehremini Selahattin Ekicioğlu, meydandaki açım programında, Neşet Ertaş’ın alçak gönüllü yaşam biçimi, türküleri, insana ve hayata dokunuşuyla Anadolu Abdal geleneğinin öncüsü ve bozlak kültürünün genişlik iri temsilcisi olduğunu söyledi.

Ertaş ilkin kalkmak amacıyla Anadolu Abdal geleneğinin bütünün temsilcileri yardımıyla bozlağın anavatanı olan Kırşehir’in çalgı alanında UNESCO’nun Üretken Şehirler Ağı’na alındığını hatırlatan Ekicioğlu, “Bu de hepimiz için hava kaynağıdır. Bu geleneğin yaşatılması, hak ettiği değere erişmesi ve ati kuşaklara aktarılması amacıyla planladığımız çalışmalara dünya çalgı aleti şehri olan Kırşehir’dahi daha çok da ara vermeden devam edeceğiz.” dedi.

Ekicioğlu, anma programının UNESCO şehirlerinin birbirlerine daha çok yakınlaşmasına vasıta olacağına inandığını vurgulayarak, üç gün sürecek programlarda UNESCO çalgı aleti şehirleriyle ortak etkinlikler planlandığını kaydetti.

Almanya Remscheid Şehremaneti Komutan Yardımcısı Beatrice Schlieper bile anma programı zımnında Kırşehir’da bulunmaktan bahtiyar olduklarını söyledi.

Neşet Ertaş’ın oğlu Hüseyin Ertaş’ın da katıldığı açılış programında Şehremaneti Abdallar Topluluğu’nun davul zurna gösterisi gusto topladı.

Öte yandan, yâd programı kapsamında Neşet Ertaş Firez Merkezi’nde “Neşet Ertaş” konulu panel düzenlendi.

Kırşehir Valisi Hüdayar Mete Buhara, panelin açılışında, Neşet Ertaş’ın uluslararası şöhrete kavuşmuş olan Kırşehir’in heybetli aynı değeri olduğunu vurgulayarak, “Kırşehirli olmasından onur ve çekicilik duyuyoruz. Bizlere düşen il, uray namına namına müstelzim hassasiyeti yorumlamak, hatırasını yer bereketli şekilde keyiflendirmek onun herif odaklı felsefesini, âdem sevgisini ati nesillere ulaştırmaktır.” diyerek konuştu.

Neşet Ertaş, belgesel amacıyla el inandırma edilmiş

Halk ozanı Neşet Ertaş’ın andıran dostu ve adına pusula yazan sanatçı Saraka Bilge Tokel da yıllar önce bozlak ustasıyla ait yaptıkları “Bozkırın tezenesi” belgeselinin hikayesini anlattı.

Belgesel üzere Almanya’da Neşet Ertaş ile yaşadıkları diyaloğu anlatan Tokel, 5-6 periyot boyunca ısrarlarına karşın belgeselin yapımına razı olmadığını dile getirdi.

Her dolaşma Ertaş’ın evine her an ikna etmeye çalıştıklarını vurgulayan Tokel, şunları kaydetti:

“O ahit rahmetli 62 yaşındaydı. ‘Belgeselimin çekilmesini istemiyorum’ dedi. 6 şahsiyet ekiple gitmişiz. Ekipteki ihvan bu iş olmayacak herhalde demeye başladılar. En böylelikle razı oldu. Merhum razı oluşunu daha bilahare şöyle açıklama etti, ‘Söz Bilgili Tokel kul olan inadı görme engelli kuyunun dibinden aldı çıkardı’ dedi. İyi ki o inadı göstermişiz, onun öz diklemesine bırakmamışız. Zira, 2000’den sonra Türkiye’bile ayrımsız Neşet Ertaş rüzgarı esti. Haddinden Fazla kuvvetli bir rüzgarla yeniden Türkiye’nin gündemine geldi.”



Share: