Mor Ötesi ışınlarından korunmanın deli dolu yolları

Yararı büyüklüğünde zararı de ihtimalî zaman ışınlarına cebin zaruri önlemleri alarak cildi yüklenmek cins.  Sivri ya birlikte kontrolsüz güneşlenmenin ciltte lekelere, kırışıklıklara hatta deri kanserlerine amil olduğu birçok bilimsel himmet ile kanıtlandığını tamlayan Cildiye Uzmanı Dr. Itibar Çapkan, güneşten korunmanın yollarını anlattı.

Medicana Kadıköy Hastanesi Cildiye Uzmanı Uzm. Dr. Itibar Çapkan, deriyi güneşin dokuncalı mor ötesi ışınlarından korumada nelere ilgi edilmesi gerektiğini şu 3 başlıkta sıraladı:

“Direkt devir ışığından çekimsenmek: Gölgede eğleşmek maruz kalınan UV ışınını yüzdelik 75 oranında azaltır. Çokbilmiş telefonlarda hava durumu uygulamalarında birlikte görülebilen UV indeksi bilgisi size kılavuzluk edebilir. Alelhusus bu değer 3 ve üzeri ise katiyen korunma gerekir. (Uv fihrist: Ahit içerisinde tarih bilcümle tepedeyken kayran yüzüne ulaşması beklenen ve zararlı olabilecek ışınım miktarı ölçeği)

“Güneşten havari özelliği mevcut kıyafetler nakletmek

“Zaman koruyucular: Genel olarak 2 türlü sıra yardımcı bulunur. Fiziksel ve kimyevi ruz koruyucular.

“SEÇİLEN MAHSULAT ONAYLI, KALİTELİ VE GÜVENİLİR OLMALIDIR”

Fiziksel gün koruyucular deriyi kalkan kadar korudğunu tamlayan Uzm. Dr. Çapkan, “Devir koruyucular, sıra ışınlarını yansıtarak uzaklaşmasını sağlar. Deriden emilmezler. Hassas ten yapısına cemaat olanlar, bebekler ve alelhusus gebelere yüzdelik 100 fiziki/mineral filtreli koruyucular yeğleme edilmelidir.  Fiziksel gün koruyucular titanyum dioksit ve çinko oksit kabilinden saf mineralleri içerirler. Etkileri sürüldükleri anda başlar. Kimyevi zaman koruyucular sünger üzere devir ışınları emerler. Deriye uygulaması kolaydır ve parafin bakiye bırakmadan emilir. İçeriğinde oxybenzone, avobenzone, octisalate, octocrylene, homosalate, octinoxate bulunabilir. Haddinden Fazla pahal kullanımda sistemik emilimleri gösterilmiştir. Bu sebeple seçilen mahsulat onaylı, birinci sınıf ve emin olmalıdır” dedi.

GÜN HAVARI SEÇERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Arz az 30 himaye faktörlü zaman koruyucuların tercih edilmesi gerektiğini söyleyen Uzm. Dr. Çapkan, şu önerilerde bulundu:

“6 aydan balaban bebeklere ve gebelere yüzde 100 mineral filtre içeren çağ koruyucular tercih edilmelidir. Semiz ve karma ciltlerde, su bazlı ürünler evet da jel formunda ürünler seçilmelidir. Sıska ciltlerde krem formları, vücutta püskürteç evet bile benzin formları kullanılabilir. Kül alanlara karşılık biçimde sürülmelidir.  Uygulanması müstelzim miktarı budamak esirgeme düzeyini majör ölçüde azaltacaktır. Güneşten korunmanın devamlılığını bulmak amacıyla terledikten, yüzdükten yahut silgi ile kurulandıktan sonraları aplikasyon işleminin tekrarlanması gerekir. Gün koruyucular güneşe çıkmadan 20 dakika ilk sürülmeli 2-3 saate aynı tekrarlanmalıdır. Ruz koruyucular bilcümle vücuda yüzdelik 100 sürülmediği ve bu kadar kalın tekrarlanmadığı için uygulamada D vitamini üretimini engellediği bilgisi doğru değildir. Ayrıca D vitamini mıhlı beslenerek veya vitamin takviyeleriyle elan emniyetli biçimde alınabilir. Zaman ışınlarının daha sarp geldiği 11 ile 16 saatleri arası güneşlenmekten kaçınılmalıdır. Bu saatler dışında dal ve bacaklardan yalnızca yarım saatlik gündüz maruziyeti günce D vitamini üretimi üzere yeterlidir.”

DERİ KANSERİNİN SEBEBİ AYRINTILI SÜRELİ DEVIR MARUZİYETİ

“Yer yoğun tanıdık kanserlerden olan deri kanserinden korunmada güneş koruyucularının etkinliği tartışmasızdır” diyen Uzm. Dr. Çapkan, şunları ekledi:

“Bazal hücreli karsinom, yassı hücreli karsinom ve malign melanom için genişlik önemli riziko faktörlerinden birisi korunmasız etrafli devamlı çağ maruziyetidir. Anide tarih yanıkları, akarsu toplayan sıra yanıkları yeryüzü incitici deri kanserlerinden biri olan malign melanom riskini alçak oranda arttırmaktadır. Ayrintili sürekli biriken gün maruziyeti bazal ve düzlem hücreli deri kanseri riskini arttırmaktadır. Çocukluk çağında dahi olsa tekrarlayan korunmasız güneş maruziyeti ve yanıkları gelecek yaşta görülebilecek cilt kanserleri riskini belirgin biçimde arttırmaktadır. Bu sebeple korunmaya çocukluk çağında birlikte özen edilmelidir. Güneş koruyucular UVA ve UVB korumasını aynı arada içermelidir. UVA derinin alt tabakalarına büyüklüğünde iner; kap yaşlanması, lekeler, kırışıklıklar ve ten kanserleriyle ilişkilidir. UVB, derinin art tabakalarını etkiler ve gündüz yanıkları ve deri kanseriyle ilişkilidir.”

EVDE BIRLIKTE KORUNMAYA DEVAM

Gün koruyucularının daim kullanılması gerektiğini anlatım eden Uzm. Dr. Çapkan, “Türkiye kabilinden 4 sezon gündüz düzlük ülkelerde güneş koruyucular sene boyu kullanılmalıdır. UVA ışınları pencere ve açar camlarını geçebilmektedir. Bu sebeple korunmaya familya içre da bitmeme edilmesi önerilmektedir. 15 siper faktörlü nemlendiriciler kadar ürünler familya içi kullanımda tercih edilebilir. Cilde uymazlık veren UV ışınları yüzdelik 80’e büyüklüğünde bulutlardan süzgeç namına gelir ve zararlı etkisini sürdürür. Bu sebeple bulutlu havalarda de gündüz koruyucular kullanılmalıdır. Güneş ışınları deniz, havuz ya üstelik kar kadar yüzeylerden yansır bu nedenle gölgede bulunulsa dahi yaz -şita devir koruyucular kullanılmalıdır. Kesin kapela ve tarih gözlüğü kullanımı üstelik korunmaya eklenmelidir. Hassas ve düğümlü ayrımsız kap tipiniz varsa dermatoloğunuza danışarak uygun ürünleri seçebilirsiniz” diye konuştu.

Share: