Mustafa Sarıgül, İzmir’de af çağrısını yineledi

Türkiye Değişim Partisi Genel Başkanı Mustafa Sarıgül, İzmir’üstelik yaptığı konuşmasında mahkumlar amacıyla af çağrısını yineledi. Sarıgül, af çıkarmanın işlenen suçu değil, cezayı affeylemek olduğunu belirterek, yaptığı çağrının kamuoyunun ve siyasilerin gündemine gelmesinden memnuniyet duyduğunu söyledi.

Türkiye Değiş Partisi Umumi Başkanı Mustafa Sarıgül, 9 Nisan’da başlattığı mahkumlar amacıyla af çağrısını bitmeme ettiriyor. Sarıgül’ün bugünkü durağı ise İzmir’di. Sarıgül, Konak ilçesinde bulunan Gündoğdu Meydanı’nda mahkumların aileleri ve yakınlarıyla basın toplantısı düzenledi.

“Bize düşen görev; sosyal sulh affı için artık çalışmaktır”

Toplantıda konuşan Mustafa Sarıgül, “Mahkum anaları üzere yollardayım. 9 Nisan’dan bu yana af çağrısı yapıyorum. Haftalık matbuat toplantıları, toplumsal medya hesaplarıyla bu talebi dile getiriyorum.

Cezaevi önlerinde yaptığım basın açıklamalarıyla kamuoyunun dikkatini çekiyorum. Bu amaçla, 450 bin km defa yaptım. 50’den çok cezaevine gittim. Beni Adana’dan, Ordu’ya, Diyarbakır’dan Tekirdağ’a büyüklüğünde yollara düşüren mahkum analarıydı. Bu annelerden birisi de oğlu Eskişehir Cezaevinde yatan Ümmü Gülsüm anneydi. Ümmü Gülsüm annemizin ve parçalanmamış mahkum annelerinin hasretini gidermek üzere ‘Affet Türkiye!’ dedim. Onlar üzere af istedim. Maalesef Ümmü Gülsüm annemizi kaybettik. Evladına kavuşamadan hayata gözlerini yumdu. Şimdi bize sakıt görev; toplumsal hazar affı için çıktı çalışmaktır” dedi.

“Af yararlanmak işlenen suçu değil, cezayı affetmektir”

Toplumsal barışı gerekseme olduğuna özen calip Sarıgül, “Cezaevleri doldu taştı. 7 yabanlık koğuşlarda 30 – 40 hayat kalıyor. Cezaevleri bırakın ıslahat etmeyi, sunma anne ihtiyaçları bile karşılayamıyor. Yargılamaların hakkaniyete akla yatkın yapılmadığı üzerine şikayetler var. Yapılan adli hatalar nedeniyle, nahak yere yere, cezaevine düşenler var. İşlediği suçla, aldığı ceza, orantısız olan mahkümlar var. Adil yargılanma olmadan, ahbaplık devleti olmaz. Devletin görevi adaletli yargılamaktır. Af hissetmek işlenen suçu değil, cezayı affetmektir. Seçme hangi sebeple, olursa olsun, adil yargılanmadığı için, bir kişinin da, özgürlüğünden yoksun kalması insanca ve vicdani açıdan kabul edilemez. Hukukta öç yoktur. Kısasa hikâyeler yoktur. Hukukta, ukubet bire bir intikam aracı değildir. Ceza, onarmak amacıyla verilir. Bağışlamak da düzelti ika yöntemlerinden biridir. Suçluyla değil suçla savaşım edelim” diyerek konuştu.

Suça illet olan sebeplere düzenleme

Sadece af çağrısında bulunmadıklarını tıpkısı zamanda suça bozukluk olan rastgele şeyi düzeltme amacında olduklarını tamlayan Sarıgül, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kanunlarda şaibe varsa bunları gözden geçirelim. İşsizlikle, eğitimsizlikle, bağımlılıkla mücadele edelim. Sabıka kaydı düzenlemesi yapalım. İş bulmalarına müzaheret edelim. İş bulana kadar celal yardımı sağlayalım. Mesleksel yetişek verelim. İş inşa etmek isteyenlere cesaret desteğinde bulunalım. Psikolojik müşavirlik hizmeti verelim.”

Sarıgül, sonuç adına başlattıkları af kampanyasının kamuoyunun ve siyasilerin gündemine taşıdıkların memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, “‘Affet Türkiye!’ diyorum. Haksızlığa uğramışlar için affet

Anaların hasretini dindirmek için affet Çocukları sevindirmek üzere affet Adaletli yargılanmamışlar üzere affet” diyerek sözlerini noktaladı.

Sarıgül, basın toplantısının peşi sıra İstanbul’a gitmek üzere İzmir’den ayrıldı. – İZMİR

Share: