Myanmar’ın devrik lideri Suu Çii, “resmi gizler” davasında ilk defa anlatım verdi

KUALA Myanmar’birlikte 1 Gücük Ay 2021’dahi ordunun çarpış ile yönetimi ele geçirmesinin peşi sıra gözaltına alınan ve mevkufiyet tırı vırı bitmeme fail devrik reis Aung Şan Suu Çii, “resmi ot” davasında ilk kez hakim karşısına çıktı.

Davaya dayalı bilgileri paylaşma yetkisi olmadığı amacıyla isminin açıklanmaması koşuluyla konuşan benzeri yetkilinin aktardığı bilgilere bakarak, Suu Çii, başşehir Nepido’daki benzeri hapishanede yapılan duruşmada hakkındaki kül suçlamaları reddetti ve bigünah olduğunu belirtti.

Myanmar ordunun sabık sene sivil hükümeti devirmesinden bu yana tutuklu bulunan Suu Çii, Avustralyalı ekonomist Sean Turnell ve 3 sakat hükûmet üyesi aynı suçtan 14 yıla büyüklüğünde hapishane cezasıyla yargılanıyor.

Sidney’deki Macquarie Üniversitesinde ekonomist olan Sean Turnell, yatık liderin danışmanı adına çalışıyordu.

Myanmar celal televizyonu, Turnell’in sabık yıl “devlet sırrı olan mali bilgilere” erişimi olduğunu ve ülkeden kaçmaya çalıştığını tez etse de davada bahsedilen “resmi ot” suçunun ayrıntıları kamuya açıklanmadı.

“Sömürge dönemi maden yasası”, “aracısız veya bilvasıta adına antagonist üzere yararlı olan” kerem sırlarına erbap olmayı, toplamayı, kaydetmeyi, yayımlamayı veya paylaşmayı suç sayıyor.

Devrik lider Suu Çii, 4 usulsüzlük davasından bile kabahatli bulunarak 6 yıl daha mapus cezası almıştı.

175 yıla büyüklüğünde mahpushane cezası alabileceği belirtiliyor

Askeri mahkeme, bu zamana büyüklüğünde 11 yol usulsüzlük suçlaması yöneltilen Suu Çii’nin yolsuzluk davasında önce kararını nisanda açıklamıştı.

Suu Çii’nin, 600 bin dolar akça ve altını idrak adına almakla suçlandığı usulsüzlük davasında, 5 sene mahbes cezasına çarptırıldığı bildirilmişti.

Devrik lider, 6 yöntemsizlik soruşturmasıyla daha yüz yüze bulunuyor.

76 yaşındaki Suu Çii, bugüne kadar gayrikanuni telsiz ithal gelmek ve bulundurmak, halkı isyana heveslendirmek ve Kovid-19 kısıtlamalarını ihlalden 6 sene kodes cezasına çarptırılmıştı.

Myanmar’dahi askeri mahkemenin verdiği 6 yıllık akıbet cezayla Suu Çii toplanmış 17 yıl delik cezasına çarptırılmış oldu.

Suu Çii’nin, darbeyle başa sabık askeri yönetimin kendisine yönelttiği suçlamaların tümünden mahkum edilmesi yerinde 175 yıla kadar mapushane cezası alabileceği rapor ediliyor.

Myanmar’daki askeri çarpış

Myanmar ordusu, 2020’deki umumi seçimlerde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasal yüklülük yaşanmasının ardından 1 Küçük Ay 2021’dahi yönetime ahali koymuştu. Kalabalık, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung Ün Suu Çii başta atılmak üzere, sağlam haddinden fazla yetkili ve kuvvet partisi yöneticisini gözaltına almış ve tıpkı yıllığına olağanüstü çözme zar etmişti.

Myanmar ordusunun çarpış karşıtı protestocu ve başkaldıran gruplara silahlı müdahalesi sonucu bugüne kadar 1800’ün üzerinde yaşama hayatını kaybetti. Darbeden bu yana kestirmece 13 bin birey gözaltına alınırken 10 binin üzerinde gönül ise halen içeride tutuluyor.

Siyasi Tutuklulara Arkalama Kuruluşuna (AAPP) göre, ülkede darbeden bu yana 1900’den çok dirilik hayatını kaybetti ve 10 binin üstünde gönül gözaltına makbuz. Myanmar askeri mahkemeleri, tutuklulardan 2’si yavru 114 siyasi mahkum karşı idam kararı verdi.

Share: