Öğrenciler bilgilerini, “Tarihe Açılan Odalar”ı gezerek pekiştiriyor

Öğrenciler bilgilerini, “Tarihe Açılan Odalar”ı gezerek pekiştiriyor

ZONGULDAK – Zonguldak’ta öğrenciler derslerde öğrendikleri bilgilerini, “Tarihe Açılan Odalar”ı gezerek pekiştiriyor.

Zonguldak Gençlik Merkezi marifetiyle Malazgirt Zaferi ile başlayıp Cumhuriyetin kurulmasına kadar güzeşte sürede yaşanan tarihî olayların saha aldığı “Tarihe Açılan Odalar” projesi hayata geçirildi. Mankenlere dönemin kıyafetlerinin giydirilmesiyle oluşturulan dekorlarla öğrencilerin ruz bilgilerini deneyimlemeleri fırsatı sunuluyor. Patırtılı ve ışık efektleriyle bile desteklenen odalarda heybetli olayların meydan aldığı videoları izleyen öğrenciler adeta o anları yaşıyor.

16 Türk Devleti’nin isimleri ve bayraklarını yakından inceleyici öğrenciler, Türk devletlerinin ulu ve uzun ömürlü olduğunu simgeleyen çınar ağacının bulunduğu odada anı fotoğrafı de çektiriyor. Gençlerin odaları adeta müze içinde gezdiğini anlatan Zonguldak Bilgisizlik ve Spor İl Müdürü Kağan Yüksel, “Zonguldak Bilgisizlik Merkezi namına gençlerin içtimai kültürel faaliyetlerinin kişisel gelişimlerine katkı sağlamak için adamakıllı cerrahi müdahale gerçekleştiriyoruz. Bu faaliyetlerin gerçekleşmesini tedarik etmek üzere daima gençlerimizle aynı arada dostça ederek konuşma ederek türlü faaliyetlerle icraat gündeme getirmeye çalışıyoruz. Bizim bu seneki çalışmalarımızın içerisinde tarihe açılan odalarımız var. Burada gençlerimiz geldiğinde Malazgirt’ten başlayarak İstanbul’un fethi, Çanakkale ve Halas Savaşı evvel meclisimizi gezmekle gelişigüzel müze havasında anımsıyorlar, görüyorlar. Eğitimlerini alıyorlar. Bunları sağlamak üzere gençlerimizle ayrımsız arada oturduk ayrımlı kuşkusuz bire bir değer katabilir düşüncesiyle böyle tıpkısı müstevi oluşturduk. Gençlerimiz buraya bunaltıcı tıpkısı şekilde paydaşlık sağlıyorlar. Lüzumlu üniversitemiz, ister Milli Eğitime sınırlı okullarımızdan öğrencilerimiz geliyor ve gözlemliyorlar. Odaya girdiklerinde odadaki fiziksel yerine ortamı gözlemliyorlar. Daha sonra videoteyp bağlı olmak aracılığıyla kendilerine cevap sunulan soruları cevaplamak aracılığıyla odaları arkası sıra gezip bitiş odasına kadar ilerliyorlar. Manevi namına duygularını istiğna ediyorlar. İçeriden birey adına çıkıyorlar. Bunları gitmek bizim adımıza bahtiyarlık verici. Zira Türkiye genelinde 500’ün üzerinde bilgisizlik merkezi var. Bu noktada biteviye başlamak bizim açımızdan çok iyicene” diye konuştu.

Odaları gezen lise öğrencisi Rabianur Harmankaya, “Tarihi açıdan odaları geziyoruz. Bildiğimiz anda eksantrik odaya geçtiğimiz için haddinden fazla mutlu oluyoruz. Soruları makul cevapladıkça başka odaya geçiyoruz. Güya sakat ahit canlandırması olduğu üzere haddinden fazla iyicene oluyor. Çokça manidar olmuş. Haddinden Fazla referans ediyorum” dedi. Bire Bir başka öğrenci dahi “Tarihi açıdan somut anlamda bize hem yaşatıyor. Hem dahi ne şartlar altında yaşamlarını sürdürdüklerini gösteriyor. Küçük çok iyice bir emek ergin. Türkiye’üstelik eşi benzerini görmediğim bire bir faaliyet reşit” ifadelerine meydan verdi.

Share: