Ömer Fethi Gürer: “Yetiştirici, Motorin Fiyatı Zımnında Tarımsal Ekipmanları Kullanamıyor”

CHP Niğde Mebus Ömer Fethi Gürer, girdi maliyetlerindeki artışın çiftçiyi zora soktuğunu belirterek, mazotun litre fiyatının 8 liradan 28 liraya kadar çıktığını, şu an 26 lira olsa dahi 3 allahsız aşan süt zammı nedeniyle üreticinin zirai ekipmanları kullanamadığını söyledi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’üstelik çiftçileri konuşma etti. Çiftçinin derdini dinleyen Gürer, hayvancılık ve çiftçilik işleyen Feridun Patırtı’e ekipmanlarını çalıştıramamasının nedenini sordu. Ağızotu fiyatlarının birlikte motorin, matbua ve ilaç fiyatlarının de güzeşte yıllara bakarak 3-4 kat arttığını belirten Feridun Patırtı, ne hayvancılıktan ne üstelik çiftçilikten gelir elde edemez duruma geldiklerini belirtti.

Atıfet ile aldıkları yem karma makinasını, motorin fiyatlarına mevrut zamlar dolayısıyla çalıştıramadıklarını belirten Feridun Gürültü, bu durumda hayvanlara yeterli yemleme atfetmek için aldıklara makinalara motorin koymakta zorlandıklarını belirtti.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise yaptığı açıklamada, mazotun litre fiyatının 8 liradan 28 liraya kadar çıktığını, şu an 26 lira olsa bile 3 allahsız aşan süt zammın üreticiyi zirai ekipmanlarını kullanma konusunda sıkıntıya soktuğunu anlatım etti.

“CESAMET HİBE AĞIZOTU KOMPOZIT MAKİNESİ VERİYOR, ÜRETİCİ MOTORIN ALAMIYOR”

Hibe yerine yem karma makinesi veren devletin, bu makineye süt alamayan üreticiyi fikren o konuda de önlem alması gerektiğini belirten Gürer, “Madem bu makinayı veriyorsun, mazot alamayan üreticinin yanında olman gerekiyor” diyerek konuştu. ÖTV ve KDV siz ekincilik kesimine motorin verilmesi gerektiğini tabir etti.

“OLAN ÜRETİCİYE, PAZARCIYA VE VATANDAŞA OLUYOR”

Değme geçen devir mazota mevrut zammın raftaki ürüne aracısız yüklülük yaptığına değinen Ömer Fethi Gürer, ” Adana’dan Niğde’ye getirilen benzeri ürünün nakliye ücreti, o ürünün kilo başına genişlik beş altı 1 teklik fiyatının artmasına bozukluk oluyor. Taşımalık ücreti çoğu antlaşma ürünün kendisinden üstelik pahalıya geliyor. Bu durumda olan üreticiye, pazarcıya ve vatandaşa oluyor” şeklinde konuştu.

Bakanların “Fiyatları düşüreceğiz, enflasyonu indireceğiz” şeklindeki açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını belirten Gürer, “Yaz sebzeleri bittiği için apayrı bölgelerden buraya nişane ati. Eksantrik bölgelerden gelecek ürünün nakliye ücreti zımnında fiyatı artacak. Vatandaş fiyatı pahalı bulduğu amacıyla evet alamayacak evet da birkaç miktarda alacak. Yurttaş burada yetişen ürünü dahi alamazken nakliye ücreti abartmalı ürünü şüphesiz matlup?” diye niteleyerek sordu.

Share: