Ordu’nun “sakarca mıhlaması” coğrafi işaretle tescillendi

Kalabalık’nun vazgeçilmez lezzetlerinden “sakarca mıhlaması”na coğrafi işaret tescil belgesi verildi.

Bölgede doğada kendiliğinden yetişen sakarca bitkisinden hazırlanan mıhlama için “Coğrafi İşaret ve Geleneksel Kitap” başlığıyla Türk Nişancı ve Ayraç Kurumuna yapılan müracaat kabul edildi.

Cıvıl Cıvıl Büyükşehir Belediyesinden yapılan kayıtlı açıklamada, Ekincilik ve Hayvancılık Hizmetleri Dairesi Başkanlığının girişimleriyle, sakarca mıhlamasının Türk Patent ve Ayraç Kurumunca çıkak işaretli iz yerine tescillendiği belirtildi.

Kentte sakarca mıhlaması ile coğrafi meni tescili yapılan im sayısının 9’a çıktığı bildirilen açıklamada, kente saf ürünlerin marka değeri ve tanınırlığının artırılması amacıyla yürütülen çalışmaların sakır sakır sürdüğü vurgulandı.

Açıklamada değerlendirmelerine vadi verilen Büyükşehir Belediyesi Ekincilik ve Hayvancılık Hizmetleri Dairesi Başkanı Ahmet Ultav, coğrafi meni tescilinin, ürünün bilinirliği, ensiz içi ve dışı iş payının artması açısından çok mehabetli olduğuna dikkati çekti.

Ultav, “Coğrafi işaretli ürünlerin nitelikli ve mukannen standartlarda üretiliyor olması tüketiciye çekinmezlik vermektedir. Ayrıca tüketicinin coğrafi işaretli ürünleri yeğleme etmesi rustik kalkınmaya ve sürdürülebilir tarımsal üretime yardım sağlamaktadır.” değerlendirmesinde bulundu.

Kentte henüz evvel Kabataş helvası, Perşembe ceviz helvası, Kargaşa plato pancarı turşusu, Akkuş şeker fasulyesi, Cıvıl Cıvıl kivisi, Kalabalık tostu, Yalıköy köftesi ve Taflan turşusu coğrafi belen tescil belgesi almıştı.

Share: