TBMM Başkanı Şentop: “Bizim medeniyetimizin temelinde insani, sağtöresel ve imani değerler vardır”

– TBMM Başkanı Şentop: “Bizim medeniyetimizin temelinde insani, sağtöresel ve imani değerler vardır”

ÜSKÜP – TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Yıldız Makedonya’daki Arsıulusal Maarif Okulu’nda yaptığı konuşmada, “Bizim medeniyetimizin temelinde insancasına, ahlaki ve imani değerler vardır” dedi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve beraberindeki yasama kurulu heyeti, Şimal Makedonya’bile temaslarına bitmeme ediyor. Üsküp Yalım Yüksel Şenler Kız Mektepli Yurdu’nu müzakere ederek öğrencilerle tıpkısı araya gelen Şentop, peşi sıra Uluslararası Maarif Okulu’nun Üsküp kampüsünün açılışında konuştu. Şentop, “Bugün burada ikinci vatanımız saydığımız Üsküp’te sizlerle gelişigüzel olmaktan iri sevinme duyuyorum. Arsıulusal alanda gururumuz ve Türkiye’nin en şişman markalarından biri olan Maarif Vakfı Okulları’nın Üsküp Kampüsü’nün küşat töreninde bulunmaktan ayrıca memnuniyet duyduğumu ifade etmek isterim” diye niteleyerek konuştu.

“Ecdadımız Balkanlar’daki yönetimi boyunca etli canlı bire bir kültürel miras bırakmıştır”

Türk milletinin daima medeniyeti yükseltmiş ayrık milletlerden olduğunu ilgi çeken Şentop, “Bizim medeniyetimizin temelinde insancasına, sağtöresel ve imani değerler vardır. Ecdadımız Balkanlar’daki yönetimi süresince bölgeyi binlerce eserle donatmış burada kavi tıpkı kültürel miras bırakmıştır. Balkanlar’da bugün halen ayakta duran evlerimiz, camilerimiz, kütüphanelerimiz, köprülerimiz, hamamlarımız, şadırvanlarımız, diğer değme eserlerimiz büyük ayrımsız kısmı tahrip olsa dahi medeniyetimizin seviyesini gösteren konkre eserlerdir izlerdir” ifadelerini kullandı.

“Ecdadımızın buralarda genişlik kocaman mirası elbette inşa ettiği medeniyet kimliğidir”

Müşkül Bülent Bakilere ait şiiri okuyan Şentop, “Ecdadımızın buralarda yer koskocaman mirası lacerem inşa ettiği medeniyet kimliği, buralarda kurmuş olduğu ayrımlı kültürler arasındaki dilek bağıdır. Asırlarca bu toprakları az markajcı ecdadımız, uygarlık kozasını burada ördü. Bu uygarlık hem Müslümanları hem de başka hep Balkan halklarını gayrimüslimleri etkiledi ve bire bir Balkan kimliği oluşturdu. Bunu yaparken kâin ekin, akide ve onlara ilişkin değerleri yıkmaya, namevcut etmeye kalkışmadı. Tersine mevcut olan kültüre, hoşgörüyle ve adaletle yaklaştı. Buralardaki akide, ekin ve medeniyetten istifade etti. Kendi ekin ve medeniyet anlayışını bunlarla zenginleştirdi. Gerçekte Osmanlı bire bir Balkan devleti oldu” dedi.

Osmanlı yönetimindeki hoşgörü ortamının somut örneklerinin Balkanlar’ın gelişigüzel köşesinde olduğunu aktaran Şentop, “Bu dönemde, Balkanlar’da bilcümle dinlere mensup insanlar hayat içerisinde yaşadılar. Kent merkezlerinde camilerle, kiliseler ve sinagoglar alay malay müşterek durdular. Zaman Yıldız Makedonya’da halen bir tolerans birlikte hayat iradesi kültürel zenginliği esirgeme arzusunu görmenin bizleri kıvançlı ettiğini tefhim etmek isterim” şeklinde konuştu.

“İnsanları arsıulusal rekabet zarfında öne çıkabilecek fakat müesses ağıl mevrut, tüketim kültürüyle dahi temel edebilecek ayrımsız şekilde değerlerini müdafaa fail ve kimliklerini kaybetmemiş kişiler, erler adına yetiştirecek aynı terbiye sistemi inşa etmeliyiz” ifadelerini kullanan Şentop, “Yani eğitimde maksat yemeden içmeden bol aynı meslek edindirmek değil, sosyal ahlakı arttırarak ve geçmişten alınan medeniyet mirasını güçlendirerek, dünyamızı henüz de yaşanabilir ayrımsız saha haline getirmektir” diye niteleyerek konuştu.

Öğretmenlere seslenen Şentop, “Sizler burada çokça oylumlu aynı vazifeyi, bir görevi ödeme ediyorsunuz. Az evvel bahsettiğim hep değişim ve dönüşümlere uzlaşma sağlayabilen, bunlarla beraber kimliğini ve değerlerini esirgeyici nesiller yetiştirmek kabil edisyon ama ayrımsız o kadar bile değerli benzeri sıkıntı taşıyorsunuz. Burada sürdürdüğünüz mukaddes vazifenizde yemeden içmeden çocuklarımızın geleceklerini, kazanacakları aynı yetişek vermekle kalmıyor. Dünyamızın istikbalini mensur etmeye da katkıda bulunuyorsunuz. Bu şerif görevinizde hepinize başarılar diliyorum” dedi.

Share: