Toptan besin fiyatları ekimde belli belirsiz geriledi

Mürekkep Milletler Gıda ve Ekincilik Örgütü (FAO), küresel azık fiyatlarının ekimde ayrımsız önceki ayak tabanı bakarak 0,1 fakül gerilediğini bildirdi.

FAO, gıda emtia sepetinin arsıulusal fiyatlarındaki mahiye değişimlerin izlendiği ilk teşrin ayı Gıda Fiyat Endeksi verilerini açıkladı.

Verilere bakarak, Besin Değer Endeksi, ekimde aynı esbak taban göre yüzde 0,1 puan düşüşle 135,9 puana indi.

Böylece, Azık Fiyatları Endeksi düşüş eğilimini 7. ayak tabanı taşımış oldu.

Indeks, zirve yaptığı Mart 2022’ye göre yüzde 14,9 düşerken, Ilk Teşrin 2021’e göre ise yüzde 2 yükseldi.

Ekimde hububat fiyatları artarken sair anne ürünlerde gerileme yaşandı.

Tahıl Karşılık Endeksi ekimde bir eski ayak tabanı nazaran yüzde 3 çoğalma gösterdi. Bu dönemde uluslararası piyasalarda buğday fiyatları Karadeniz Hububat Girişimine yönelik belirsizlikler ve ABD’den tedarikin zir yönü rötuşlu edilmesiyle yüzdelik 3,2 yükseldi. Arsıulusal piyasalarda pirinç fiyatları da yüzdelik 1 arttı. Hububat Karşılık Endeksi ekimde sabık yılın tıpkısı dönemine kıyasla ise yüzdelik 11,1 yükseldi.

Bitkisel Yağ Bedel Endeksi ekimde mahiye yüzde 1,6 gerileyerek 150,1 nokta oldu. Bu dönemde hele palmiye, soya ve kolza yağlarının fiyatları azaldı. Yağ endeksi bir sene öncesine nazaran yüzdelik 20 geriledi.

Süt Ürünleri Değer Endeksi, ekimde eylüle göre yüzde 1,7 azalarak 140,1 puana indi. Dizin güzeşte yılın bire bir dönemine nazaran ise yüzde 15,4 arttı.

Et Eşit Endeksi aylık bazda yüzde 1,4 gerileyerek 118,4 puana inerken, geçen yılın ayrımsız dönemine göre yüzde 5,8 arttı.

Şeker Eşit Endeksi bile aylık bazda yüzdelik 0,6 gerileyerek 109 benek oldu. Güzeşte yılın bir dönemine nazaran şeker fiyatları yüzdelik 8,5 düştü.

Öte yandan, FAO, 2022’de acun hububat üretimi tahminini dahi sabık yıla nazaran yüzdelik 1,8 düşürerek 2 bilyon 764 milyon tona indirdi.

Küresel buğday üretiminin bu sene 783,8 milyon ton olacağını öngören FAO, hububat üretiminin bile yüzde 2,8 düşüşle 1 bilyon 467 milyon tona düşeceği tahmininde bulundu.

Dünya düğü üretiminin güzeşte yıla bakarak yüzdelik 2,4 düşüşle 512,6 milyon ton olacağı tutum edildi.

Share: