TRAKYA’DA KURAKLIK; SERENCAM YILLARIN EN KURAK EKİM AYI YAŞANDI

SONUÇ yılların arz yağışsız dönemini güçlü Trakya’üstelik teşrinievvel ayında metrekareye sayı farkı 1 kilogram yağmur düştü. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ekincilik Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Arazi ve Su Kaynakları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Orta, “Ekim ayında alelhusus ateş bire bir yağışsızlık yaşadık. Sonuç 30 yıllık verilerimize bakarak ekim ayı yağışımız averaj 50-60 kilo. Bu sene içre bölgede aldığımız yağış metrekareye 1 kilogram” dedi.

‘FELAKET BİR KURAKLIK YAŞADIK’

Türkiye’nin hububat ambarı Trakya’dahi akibet yılların yer yağışsız ilk teşrin kocaoğlan yaşanıyor. Bölgede üreticiler 15 ekimde başlayacakları buğday ekimini kuraklık zımnında geciktirirken, bazen üreticiler cılız toprağa ekimlerini yapmaya başladı. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Tarım Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Arazi ve Akarsu Kaynakları Anabilim Dalı Akademisyen Prof. Dr. Halim Mutedil, bölgede yaşanan kuraklığı felaket namına niteledi. Kuraklığın Trakya bölgesinde imdi hissedildiğini rapor fail Ölçülü, şunları söyledi:

“Ilk Teşrin ayında hele hınç tıpkısı susuzluk yaşadık. Bu, ülkenin birçok yerinde olduğu kabilinden bölgemizde, Trakya yöresinde haddinden fazla elan hissedilir biçimde. Son 30 almanak verilerimize bakarak ekim ayı yağışımız sayı farkı 50-60 kilo. Bu sene süresince bölgede aldığımız yağmur metrekareye 1 kilo. Teşrinievvel ayı çok muhteşem. Illet çok koca? Bildiğiniz üzere ülkemizin cemi coğrafyasında kışlık adına ekilen hububatın ilk teşrin zamanı ilk teşrin ayı. ve şu anda çiftçiler hırs müşkül içerisindeler ama dikici etmek filhakika sabreden kayırıcı girmek, sabretmeyi yeryüzü bereketli bilen herif almak. Hallerini aynı görseniz tozun içerisine döl atmaya çalışıyorlar. ve benzeri taraftan de beklentimiz o ki tek baran yağmadan bu sene karlı aynı döneme bile intikal yapabiliriz, yani kışla birlikte toprak tarımı kapanabilir. Üreticiler ekim yapamayabilirler. Bire Bir taraftan birlikte bunun korkusuyla tozun içerisine evlat atmaya çalışıyorlar. Tıpkısı taraftan üretim girdilerinin yüksekliği, ilkin basma ve mazot görünmek amacıyla, ikincisi bu kuraklık hem el işi maliyetlerini çok artırıyor hem de tamirat bakımı birlikte çok artırıyor. Kurakta toprağı işlemeye etkin o büyüklüğünde fazla hassas dökülen malzemeler, ekincilik aletleri ve makinelerindeki yıpranmalar, kırılmalar, dökülmeler ki inanılmaz tıpkısı safiha var. Ama hep yıllardan beri söylediğimiz hele son 5 yıldan beri çokça sert söylüyoruz. Bu kuraklık çok sinsi dirimsel, geldiğinde insanı onulmaz bırakır. Hangi kadar süreceği anlaşılan imkânsız aman tedbir alalım, aman özen edelim. Herhalde insanın gözü aklında, ego hissiyatım o ilk defa bu sene insanlar bunu algılıyorlar. Umarız haddinden fazla mufassal sürmesin amma ufukta, tahminlerde yüce yağışlar namevcut. Havanın soğumasıyla gelişigüzel beklenen yağışların geleceği noktasında çetin şüphelerimiz var. Ayrımsız taraftan bu, tıpkısı taraftan birlikte üreticiler gine tarlalarının gereksiz bırakmamak üzere hububat ekimini yapmaya çalışıyorlar.”

ARK TOPRAĞA BUĞDAY TOHUMU EKİLİYOR

Akibet 10 yılın sunu kurak ekim ayının yaşandığı Edirne’de üreticiler, arık toprağa buğday tohumları ekiyor. Meteoroloji verilerine bakarak sabık sene ilk teşrin ayında metrekareye 75 kilogram yağış düşen Edirne bu yıl sadece 2 kilogram yağmur aldı. Edirneli yetiştirici Mutlu Çakırdoğan, buğday tohumunu savuşturmak üzere kayran hazırlığı yaptığını belirterek, “Bazılarımız ekime başladı ama bu yıl, ayrıksı yıllardan haddinden fazla yağışsız ayrımsız yıl. Ekiyoruz amma teşrinisani ayının 20-25’ine kadar baran düşmediği takdirde önümüzdeki sene amacıyla verim ortalamamız aşağılara inecektir. Yüzde 20-30 ayırt haysiyet. Çünkü buğday kışa dallı güllü girmediği devir kardeşlenmesi biraz daha birkaç oluyor. Hakeza olunca da verime yansıyor. Son Teşrin ayı içerisinde buğdaylarımızı çıkaracak büyüklüğünde yağış alırsak bu bizim önümüzü açacaktır. Imdi temas madde iklimle müteallik. Toptan ısınmadan biz bile nasibimizi alıyoruz. Bildirme gücük sürede bir yağmur yağarsa üreticimizin yüzü güler. aksi takdirde mahsul ortalamamızı etkiler. Bu bile ülke namına buğday açığımızın biraz henüz artması demektir” dedi.

Kuru toprağa buğday tohumu eken Hasan Pozitif, “Bu sene sıska toprağa ekiyoruz. Bu yıl kurak geçti. Yağmur bekliyoruz. Ahit geldi, ekimimizi yapıyoruz. Zayif ekim, altında semen namevcut, baran yağarsa çıkacak. Yağmazsa bekleyeceğiz. Kurakta ekim daha aklık oluyor ama baran düşmeden buğdayımız çıkmıyor. Yağış olursa elan gani evet. Esasen hava yunak amma antlaşma geldiği amacıyla biz ekimimizi yapıyoruz. Yağmur olmadan bizim işimiz olanaksız” dedi. Ömer Kişmiri ise, “Tohumlarımız geldi. Daha Çok ekmemiz lazım. Zira havalar tutarsa teşrinievvel bizim üzere henüz zor tamam. Hakeza ekiyoruz, yeniden riskli ekiyoruz. Ekim kocaoğlan siftinlik çokça kurak geçti, Teşrinisani kocaoğlan geldi. Kuraklıktan çokça nazik sıkıntımız var. Bu yıl daha ızdırap gibi. Döl üstelik bozulabilir. Soy Sop bozulursa daha ateş. Bu tohumu ambara atar gibi atarız, etki namevcut. Amma yağış bir iki alırsak ağırbaşlılık oradan doğuyor. Yağmuru bekliyoruz” diye niteleyerek konuştu.

Share: