Tütün, yaman mamulleri ve etil alkol piyasasına ilişik teklif TBMM Türe Komisyonu’nda

TBMM Hak Komisyonunda, Esrar, Yaman Mamulleri ve Ispirto Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa Teklifi’nin görüşmelerine bitmeme ediliyor.

Teklifin geneli üstünde milletvekilleri alay aldı.

İYİ Öğür Aksaray Saylav Ayhan Erel, teklifin gerekçesinin kaçakçılığı köstek olmak ve taşıt dışı üretimi ortadan almak olduğunu belirterek, emeği geçenlere teşekkürname etti. Ancak kaçakçılığı isteklendirme fail, buna neden olan sosyolojik sebeplerin araştırılıp araştırılmadığını soran Erel, “Ben, sigara ve etil alkol kullanmayan benzeri güç kendisine sigaraya ve alkole yapılan zammın, rastgele güzeşte çevrim artarak devam eden bu zammın, kaçakçılığa ve kaçakçılığa laf ürünlere olan talebi arttırdığını düşünüyorum.” dedi.

Vergiler arttığında vatandaşın duman ve alkol tüketimini bırakmadığını, gizliden gizliye yahut kendi yaptığı ürünü kullandığını öne süren Erel, vatandaşın kaçakçılığa ve kaçakçılığa bahis olan ürünlere eğilmesinin temelinde mehabet aracılığıyla piyasaya arz edilen ürünlerin çok pahalı olmasının yattığına yönelik değerlendirmede bulundu.

MHP Kırıkkale Mebus Halil Öztürk ise teklifte, esrar ve esrar mamullerine işaret izlem sistemi getirilmesi, yaprak sigara kağıdı ve sigara filtresi sağlamak isteyenler için yıllık 2 milyar sayı üretim kapasitesine cemaat tesis kurma zorunluluğu getirilmesi, eser izleme sistemine engelleme edenlere Ekincilik ve Orman Bakanlığından mezuniyet belgesi almadan veya bildirimde bulunmadan duman ticareti yapanlara hapis cezası öngörülmesi, duman, yaman mamulleri ve alkollü içecekler piyasasında üreticilerden 50 milyon liraya büyüklüğünde garanti alınması; kesintisiz 1 yıl boyunca çevir sesi alınamayan çökertme telefonlarının IMEI’lerinin pasife alınması gibi kaçakçılık ve mevzuat dışı icraat hakkında önemli düzenlemelerin bulunduğunu kaydetti.

“Tütün: Gezegenimizi Zehirliyor” raporuna göre yaman ve türevlerinin kullanımından ortalık yılda 8 milyondan çok insanın öldüğünü tamlayan Öztürk, bu ölümlerin 1,2 milyonunun ise ürkek içicilikten kaynaklandığını aktardı.

Öztürk, bu rapora bakarak, Türkiye’de esrar kullanan erkeklerin oranı azalırken, kadınların oranının arttığını dile getirdi.

Halil Öztürk, sigara kaçakçılığının, yıldırı grupları ve illegal yapılanmalarda kâin örgütler için getirisi faziletkâr, frapan bir mal kaynağı olduğunu söyledi. Öztürk, “Kaçakçılığın ülkemize verdiği haddinden fazla boyutlu zararlara engel olabilmek adına yapacağımız mevzuat düzenlemelerini berenarı koca bulmaktayız.” diyerek konuştu.

“Algı politikası sinsice kötü kullanımını artırdı”

HDP Batman Saylav Mehmet Ruştu Tiryaki de DÜRÜST Öğür’nin 2002’da iktidara geldiğinden beri tütüne cebin savaşım yürüttüğünü, fakat duman ve duman mamullerinden aldığı vergileri sonsuz arttırarak, tütünü heybetli tıpkı gelir kalemi haline getirdiğini savundu.

Tiryaki, 2002 yılında yerel duman üretimiyle geçimini sağlayan maraba sayısının 400 bin olduğu hesap pusulası edilirken, bu rakamın zaman 50 bin ya bile 70 bin namına konuşulduğunu hatırlattı.

Türkiye’birlikte yetişen tütünün sigarada tasarruf oranının 2003’te yüzdelik 42 iken TEKEL’in özelleştirilmesinden bilahare yüzde 11’e düştüğünü anlatan Tiryaki, rüşvet artırımıyla şirketlerin sigara üretimi azalsa birlikte tahminlere bakarak 20 bilyon adet atıf ve habersizce sigara tüketiminin söz konusu olduğunu ileri sürdü. Tiryaki, “Yani bu yürüttüğünüz algı politikası sigara tüketimini azaltmış değil; parçalanmamış bilakis, sarmalık tütün, ‘habersizce’ dediğimiz tütünün kullanılmasının oranını arttırmış durumda.” değerlendirmesinde bulundu.

CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere ise yanında getirdiği sarmalık ve yaprak tütünü göstererek, bunların yerli yaman olduğunu ve evcil tütünün Adıyaman, Malatya, Batman kabilinden illerde üretiminin yapıldığını dile getirdi.

Tutdere, yerel tütünün güçlükle dışından getirilen geriden geriye tütün ile bire bir olmadığını, ancak hep çaktırmadan esrar ile karıştırıldığını ve üreticiye yanlış yapıldığını, vatandaşın mağdur edildiğini öne sürdü.

Teklifle, yerli ürünün dahi habersizce esrar gibi değerlendirileceğini savunan Tutdere, “Bu işi fora etmek istiyorsak kaçakçılık kanununda, içim özelliğine erbap yerli tütünü ayrıklık dışında ağrımak geçişsiz. Kötü ticaretini, yerli tütünü birlikte içine katacak aynı hükümranlık kurma etmekle bu sorunu çözemeyiz. Kodes cezası, evcil kötü amacıyla ağız ağıza ortadan kalksın, ulus dahi abat kan alsın.” ifadesini kullandı.

Komisyonda, maddeler üzerindeki görüşmelere bitmeme ediliyor.

Share: