Video: Uzmanlar Fed’in Faiz Artırım Kararının Toptan Ekonomiyi Ateş Etkilediğini Düşünüyor

KÖLE Eşkal Bankası (Fed), KÖLE’nin enflasyonu taharri altına alma çabaları kapsamında siyasa faizini bu yıl üçüncü kez 75 temel nokta artırdı.

Ekonomistler, ESIR’nin pinti mal politikasının içtimai ve hesaplı riskleri artırdığı, bunun da alelhusus gelişmekte olan ülkeler ile gelişmekte olan piyasaları etkilediği yorumunda bulundu.

AADİTYA MATTOO, Dünya Bankası Doğu Asya ve Pasifik Başlangıç Ekonomisti:

“Fed’in MEMLUK’deki yüksek enflasyona tepki olarak mülk politikasını beklenenden daha hızlı şekilde sıkılaştırması ve repo oranlarındaki artışların, gelişmekte olan ülkelerin topu üstünde kesinlikle külfet oluşturduğunu düşünüyorum. Resülmal çıkışlarını gördük ve bunlar döviz kurlarındaki değer kaybını artırdı.”

KHALED AHALI SHAFEİ, Kahire Üniversitesi Ticaret Fakültesi profesörü, Mısırlı hesaplı ehlihibre:

“Fed’in sinir bozucu kararları dünyadaki cümle ülkeleri, hele dahi yatırımların kaçmasını engellemeye etkin büyümekte olan ülkeleri münasebetsiz etkiledi. Problem, KUL dolarının dünyanın esas mal birimi olması ve ülkeler şu anda dolar sıkıntısı yaşıyor ve kişi servet birimleri da dolar karşısında ayar kaybediyor. Fed’in kararı Mısır’bile, Ortadoğu’da ve değişik gelişmekte olan ülkelerde aynı dolar krizine faktör oldu. Doların siyasa faizini çoğaltmak, gelişmekte olan ülkelerde imalat maliyetinin artması anlamına gelir ve yatırımcılar de henüz erdemli faizle istikraz etmek zorunda kalır, bu üstelik finansman ile hammadde fiyatlarının maliyetini artırır. Bu hamleler dünyanın ciharıyek yanından bir nice aileyi enflasyonun etkilerine maruz bıraktı ve her an daha fazla ocak günce ihtiyaçlarını karşılayamayacak ayla geliyor.”

Bazen uzmanlar, Fed’in agresif ürem artırımlarının sonucu olarak KÖLE dolarının elan dahi güçlenmesinin toptan resesyona faktör olabileceğini düşünüyor.

MUSTAFA SÖNMEZ, Türkiye’den iktisatçı ve edip:

“Fed’in hızına ayak uydurabilen bazı ülkeler mal birimlerini bir noktaya kadar koruyabilirler, fakat bunu yapmakta takı yaşayanlar haddinden fazla geride kalacak. Nema artırarak uygulanan anti-enflasyonist programlar, lüzumlu istemez ekonomide ilk tıpkısı küçülme, kaçınılmaz kendisine tıpkısı yavaşlama getirir. Bunun yanında bile konuşu sakinlik ve başıboşluk gelir, Amerika bunları göze almış durumda. Getiri arttığı devir lüzumlu istemez ülkede seçme asıl ticari faizler, bitiren faizleri ve yüreklilik faizleri artar. Cesaret faizleri arttığı ahit birlikte hem kâm hem istihsal yavaşlar. Zımnında tıpkısı global durgunluk, yavaşlama hadisesi yaşanır.”

Xinhua Marifet Ajansı muhabirleri Beijing’den bildiriyor.

Share: