KIRIKKALE – Türkiye’nin çağ paneli üretiminde hedefi dünyada 2. almak

Uran ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye’nin dünyada 3. büyük zaman paneli üreticisi konumunda olduğunu belirterek, “İnşallah hedefimiz önümüzdeki seneden itibaren acun 2.’si olmak.” dedi.

Kırıkkale Tevhit Sanayi Bölgesinde güneş enerji paneli üreten ayrımsız fabrikanın ek binasının açım törenine katılan Varank, kentte yapılan yatırımları durumunda gördüklerini ve müzakere ettiklerini söyledi.

Açılışı yapılan ruz enerji paneli tesisinin yetişkin olduğunu tamlayan Varank, “Türkiye’üstelik ciddi bire bir yatırımı bundan yıllar evvel hayata geçirmiş bir firmamız. Küçük Kırıkkale’birlikte bu işi hedefini alıp yatırım yapmasını ben çok eke buluyorum. Zaman açılışını yaptığımız yapılış, 750 megavat zaman panelini önceki etapta üretecek. Fabrikanın tamamlanmasıyla 1,5 gigavatlık tıpkı kapasite oluşacak.” diyerek konuştu.

Fabrikanın diğer bölümünde kısaca 500 megavatlık ayrımsız istihsal olduğunu anlatan Varank, şunları kaydetti:

“Türkiye şu anda dünyada 3. şişman gündüz paneli üreticisi konumunda, yaklaşık 8 gigavatlık gün paneli üretiyoruz. İnşallah hedefimiz önümüzdeki seneden itibaren dünya 2.’si kalkmak. Mail zamanda Almanya’ya gittim. Rüzgar enerjisi kongresinde ayrımsız müşavere yaptım. Türkiye’nin kabiliyetlerini anlattım. Tehlikesiz olun oraya gelen misafirler, az buçuk ağızları çıplak bir şekilde bizi dinlediler. Türkiye’nin rüzgardaki, güneşteki potansiyelini bilmiyorlar. Biz envestisman, istihdam, üretim, dış satım… Bu mottoyla Türkiye’yi kalkındırmak için çaba ediyoruz. Burada bile yer nazik destekçimiz tabii hür teşebbüs ve müteşebbislerimiz.”

Türkiye’da yatırımların artarak bitmeme ettiğini vurgulayan Varank, Kırıkkale’birlikte faziletli teknolojili bire bir tesisin kurdelesini keseceklerini, ROKETSAN ve MKE’nin Kırıkkale’dahi balaban bir yatırım yapacağını dile getirdi.

Bakan Varank, Türkiye’nin bu zümre yatırımlarla kalkındırılacağını anlatarak GES tesisi açılışında emeği geçenlere teşekkürname etti.

Açılışta fabrika sahibine, “Diyorlar kim ’20 senede sizin iktidarınızda memlekette uran mi kaldı? Hepsini bitirdiniz.’ Sen bu soruya hangi yanıt verirsin?” diye soran Varank, yatırımın 2011’dahi ve kendi iktidarları döneminde yapıldığı yanıtını aldı.

Varank antrparantez üretime ve sanayiye bindi verdiklerini birlikte sözlerine ekledi.

Kurdele kesiminin ardından fabrikayı gezen Varank, tesisteki makinelerin işleyişi üzerine yetkililerden bilgi aldı.

Share: