Reisicumhur Erdoğan Hükûmet Toplantısı’nın arkası sıra millete seslendi: (3)

Cumhur Reisi Recep Tayyip Erdoğan, İlk Evim İlk İş Yerim Kampanyasına ilişkin, “Gençlerimize, emeklilerimize, kadınlarımıza, martir yakını ve gazilerimize değişik kontenjanlar ayırdığımız bu kampanyaya şu temel kadar 7,2 milyon başvuru yapıldı.” dedi.

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki Bakanlar Kurulu Toplantısı’nın ardından millete seslendi.

Demokrasi, adalet ve özgürlükler üzerine ülkeyi getirdikleri seviyeyi perçinleyecek gündemi bilcümle deli dolu tutuklarını dile getiren Erdoğan, temas programlarında mütenevvi kesimlere yönelik iktisadi ve demokratik müjdeleri milletle paylaştıklarını, böylelikle 2023 hedeflerine akilane sakıncasız adımlarla ilerlediklerini söyledi.

Bugünkü bakanlar kurulu toplantısında da bu çerçevede yıpranmamış değerlendirmeler yaptıklarını, kullanılmamış çalışmaların istişaresini gerçekleştirdiklerini anlatan Erdoğan, “İlk başlığımız, bir müddet geçmiş duyurduğumuz, milletimize 500 bin bölük, 250 bin yer, 50 bin iş yeri kazandırma amacını haiz ‘İlk Evim İlk İş Yerim’ kampanyasındaki son gelişmelerle ilgili. Bilindiği kadar sosyal göz projeleri, hükümetlerimizin ilk gününden itibaren genişlik haddinden fazla önem verdiğimiz ve 81 ilimizin tamamında hayata geçirdiğimiz tıpkısı icraatımızdır. Son dönemde basamak, icar ve emlak fiyatlarındaki kontak yükselişler, bizi yıpranmamış ve elan balaban aynı atılıma yöneltti.” diyerek konuştu.

Çevre, Kentçilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesindeki TOKİ’nin hazırlıklarının peşi sıra, “İlk Evim İlk İş Yerim” kampanyasının müjdesini kamuoyuyla paylaştıklarını hatırlatan Erdoğan, şöyle devam etti:

“Gençlerimize, emeklilerimize, kadınlarımıza, şehit yakını ve gazilerimize ayrı ayrı kontenjanlar ayırdığımız bu kampanyaya şu temel kadar 7,2 milyon müracaat yapıldı. Bu başvuru sahiplerinden 4,5 milyonu, cemi şartları hesabına getirerek, süreci tamamladı. Başvuruların kamer sonuna büyüklüğünde bitmeme edeceği ayn önüne alındığında, bu rakamların daha de artacağı açıktır. Cumhuriyet Altını tarihinin en şişman toplumsal göz projesi olan bu kampanyamıza gösterilen kilolu ilgi bizi elan gelecek adımlar atma yönünde cesaretlendirdi. Projenin ilk etabındaki rakamı 250 bin olan hane sayısını 2028 yılına kadar 500 bine tamamlayacağımızı doğrusu söylemiştik. İlk hamle 250 bin konutumuzu 2 yıl süresince hak sahiplerine teslim edeceğiz. Göz inşası amaçlı arsa sayısını de 1 milyona tart kararı aldığımızı tıpkı müddet geçmiş duymuştuk. Bakanlığımız, yaptığı çalışmayla 81 ilimizin tamamına yayılan 1 milyon arsayla ait hazırlıkları tamamladı. Yani ne şehirde, nerede, hangi parselde, altyapısını yazmak suretiyle bu arsalarımızı bile hazırladık. Arsa yerlerini yüzde 40’ı şehir merkezlerinde, yüzdelik 60’ı ilçelerde olacak şekilde belirledik. Tabiatıyla bu rakamlar şehirlerdeki arazilerin uygunluk durumuna göre şekillenmektedir. Göz amaçlı arsaların 50 bini İstanbul’üstelik, 100 bini Ankara’dahi, 25 bini İzmir’de, 45 bini Gaziantep’te, 55 bini Konya’da, 25 bini Kayseri’bile, 30 bini Diyarbakır’bile olacak şekilde planlandı. Farklı şehirlerimizdeki yer sayıları dahi toprak uygunluğuna göre tespit edilmektedir.”

“TOKİ’nin 2003’ten bu yana ülkemize kazandırdığı bölük sayısı 2 milyonu bulacak”

Cumhur Reisi Erdoğan, vatandaşların hem konuta hem dahi arsaya başvurabileceğini fakat önemsiz ikisi ansız çıkarsa takkadak birini yeğleme edebileceğini belirterek, “Amacımız, milletimizin olanı milletimize vererek insanlarımızı en uygun şartlarla, iştiyak huzuru zarfında oturacakları birer eve kavuşturmaktır.” dedi.

Arsa fiyatlarını, meydan bedelinin çok altında vatandaşlara sunmakla kalmayıp, bunun üzerine tıpkısı an geçmiş evlerini yapabilmelerine bile bindi vereceklerini vurgulayan Erdoğan, şöyle konuştu:

“Hoppadak ülkemizin değil, ihtimal de dünyanın bildirme nazik sosyal kerem uygulaması olan bu projeye bile parselleri bile karışma ediyoruz. Omuz Omuza parsellerdeki hak sahipleri, çoğunluğu sağladıklarında, TOKİ’ye başvurarak burada ev mensur edilmesi talebinde bulunabilecek. Bu parseller birlikte mesnet artı 4 veya 5 cellat geçmeyecek şekilde mensur edilecek, konutların finansmanı hususunda bankalarla da hareket birliğine gidilecek. Göz amaçlı arsaların ve gelişim yerlerinin başvuruları bugün bakımından alınmaya başlandı. Planları onaylanan illerde ve ilçelerdeki hak sahibi vatandaşlarımız arsa tapularını boşluk ayından itibaren alabilecekler. Arsaların tapularının tamamının dağıtımı iki sene süresince bitecek. Mutlak parseller 192 bin 500 liradan başlayan fiyatlar, 1604 liradan başlayan taksitler ve 10 yıla vasıl vadelerle TOKİ’nin faizsiz ifa modeliyle vatandaşlarımıza satılacak. Paylı parsellerin ödemesi 112 bin 500 liradan ve taksitleri de 937 liradan başlayacak şekilde belirlendi.”

Erdoğan, toplumsal konutların inşasına 25 Ekim’birlikte Ankara, Afyonkarahisar, Amasya, Okumuş, Bolu, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Kahramanmaraş, Kırşehir, Konya, Manisa, Muğla, Tunceli, Yardımcı, Yozgat ve Zonguldak’taki 5 bin konutun temelini atarak başlayacaklarını söyledi.

Diğer illerde üstelik hızlı tıpkısı şekilde temellerin atılacağını vurgulayan Erdoğan, şöyle konuştu:

“Proje kapsamındaki 50 bin aksiyon yerinin ilk etabının inşasına, 28 ilimizde 10 bin hisse senedi yerinin temelini atarak başlıyoruz. Büyüklükleri 50 ila 200 metrekare ortada değişen bu hisse senedi yerleri, 350 bin liradan başlayan değer, 2 bin 633 liradan başlayan taksit ve 10 yıla varan vadeyle esnaflarımıza sunulacaktır. Vakit Kaybetmeden bu gelişim yerlerinin istihdama katkısının 100 bini bulması bekleniyor. Akıbet kampanyayla gelişigüzel TOKİ’nin 2003 yılından bu yana ülkemize kazandırdığı ev sayısı 2 milyonu bulacak. İlk Evim İlk İş Yerim Kampanyasının ülkemizde posta açacağı kazançlı elektrik 2 trilyon liraya ulaşacak. Herhangi Bir TOKİ projesi kadar bu kampanya birlikte özel sektörün göz yatırımlarını hareketlendirecektir. Kampanyamızın tıpkısı sefer elan ülkemize, milletimize ve özellikle türe sahiplerimize hoş olmasını diliyorum.”

Reisicumhur Erdoğan, tıpkısı muştu dahi darülfünun öğrencilerine yüklemek istediğini belirterek, “Ailelerinin yaşadığı şehirlerden ırak yerlerde terbiye-öğretim gören öğrencilerimize, okullarına gidiş ve dönüşleri amacıyla ulaşım desteği sağlayacağız. Yılda 2 misil verilecek bu destek sebebiyle, tahminî 150 bin öğrencimizin ailelerinin yanına, onlara seçme denge getirmeden gidip gelebilmesini gerçekleştirme etmeyi hedefliyoruz.” diyerek konuştu.

“Esnafımız üzere 100 bilyon lira bir itimat kampanyası başlatıyoruz”

Esnaf ve sanatkarlara birlikte müjdesi olduğunu dile getiren Erdoğan, rastgele dönemde olduğu üzere müstevli ve uğraş şartlarının illet olduğu dayanabilen süreçte dahi esnaf ve sanatkarların yanı sıra olduklarını, olmayı sürdürdüklerini söyledi.

Desteklerde kadınlara ve gençlere ayrı düzlük verdiklerine belen eden Erdoğan, şunları kaydetti:

“Geçtiğimiz yılın mart ayında başlattığımız kadın girişimci kredisinden 140 bin kadınımız yararlanarak, 17 milyar liranın üzerinde ayrımsız asıl kullanmıştır. Gençlerimiz için değişik adlar altında başlattığımız girişimci kredilerinden 52 bin kişi 10 milyar liralık kaynağa ulaşarak yararlanmıştır. Deminden bile cumhuriyetimizin 100. yılına atıfla başlattığımız yeni tıpkısı güven bindi paketiyle esnaf ve sanatkarlarımızın huzurundayız. Esnafımız üzere Halkbank aracılığıyla 60 ay vadeyle ve yüzde 7,5 getiri oranıyla yararlanma edebilecekleri 100 bilyon lira bir güven kampanyası başlatıyoruz. Vakit Kaybetmeden bununla kalmıyor, güven dal limitlerini 350 bin liradan 500 bin liraya, hareket yeri edindirme ve anahtar kredisi limitlerini bile 1 milyon liradan 1,5 milyon liraya yükseltiyoruz. Zihayat girişimcilerimizin muvaffakiyetsiz faizli güven limitini 100 bin liradan 300 bin liraya yükseltirken, yaş sınırını üstelik 30’dan 35’e çıkartıyoruz. Halkbank’tan itimat kullanıp da takibe sakıt esnaflarımıza 6 taban büyüklüğünde vurdumduymaz ödemesiz, 36 ayak tabanı kadar vadeli yüzdelik 4 faizli krediyle borcunu tasfiye imkanı sağlıyoruz. Kül bu kolaylıkların esnafımıza alımlı çalımlı olmasını diliyorum.”

(Sürecek)

Share: