Türk Devletleri Banka Birlikleri Konseyi İmza Töreni

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Umumi Heyet Başkanı Alpaslan Şimşekli Fener, Türk Dünyası Teşkilatına unsur ülkelerin mağrip ile şarki arasında merkezde kayran aldığını belirterek, “Faziletli nema ve kalkınma potansiyelleri ile hem bölgesine hem bile acun ekonomisine erdemli munzam derece sağlayabileceklerdir.” dedi.

Türk Devletleri Vezneci Birlikleri Konseyi İşbirliği Anlaşması’nın imza töreni İstanbul’da gerçekleşti. İmza törenine Bankacılık Düzenleme ve Bakı Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ulvi Akben, Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Şimşekli Fener, Türkiye Katılma Bankaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çelik ve Türk Devletleri Teşkilatı unsur ülkelerdeki banka birliklerinin temsilcileri katıldı.

Törenin açılışında mütekellim Çakar, Türk Devletleri Teşkilatı’nın kurumsal bir yapıda her alanda ilerlediğini, geliştiğini dile getirerek dünyanın karşı karşıya kaldığı değişimler ve zorlukların, bölgesel teşrikimesai yapılarının önemini henüz de artırdığını anlatım etti.

Şimşekli Fener, akıbet natamam yüzyıldaki gelişmelerin, düet, lehçe ve haddinden fazla uluslu ilişkileri diri olan ülkelerin seçme alanda kudretli performanslar gösterdiğini ortaya koyduğunu, hareket birliklerinin büyümeyi ve kalkınmayı desteklediğini, vatandaşların zenginlik düzeyini artırdığını aktardı.

Çakar, dünyanın konuşu merkezinin batıdan doğuya kaydığına bel ederek, “Türk Dünyası Teşkilatı’na organ ülkeler batı ile doğu arasında merkezde yer almaktadır. Erdemli tahaccüm ve kalkınma potansiyelleri ile hem bölgesine hem da dünya ekonomisine faziletli katma değer sağlayabileceklerdir. Mıntıka doğal bire bir erke, transit ve lojistik gestalt olma konumundadır ve bu coğrafyadaki ülkelerin birbirini tamamlayıcı rolleri bulunmaktadır. Bu roller çerçevesinde şişman tıpkısı fayda ve değer merkezi oluşturmanın hepimiz amacıyla majör kazançlar ortaya çıkaracağına inanıyorum.” diye niteleyerek konuştu.

Türk Devletleri Teşkilatı’na örgen devletlerin bankacılık sektörünün temsilcileri olarak Türk Devletleri Teşkilatı’nın çizdiği asıl kazançlı prensipler ve hedefler doğrultusunda çalışacaklarını vurgulayan Çakar, şunları kaydetti:

“Siyasi münasebat ekonomik ilişkilerle desteklendiğinde çokça daha güçlü, etraflı ömürlü ve toplumlara daha aşkın zenginlik üreten nitelikte olacaktır. Siyasi ilişkilerin güçlendirilmesinde ve mihman kuzuluk getirilmesinde soylu erki adımların bile haddinden fazla koca olduğunun bilincindeyiz ve bunun sorumluluğunu taşıyoruz. Türk Devletleri Bankalar Birlikleri Konseyi, üyelerinin bağımsız milletvekili buyuru ve karşılık hukuk prensiplerine akla yatkın olarak kurulmuş olan, üyelerini kuma çıkarlar temelinde bire bir araya getiren, ticari amacı olmayan bire bir sivil cemiyet kuruluşudur. Konseyin faaliyetleri uzuv devletlerin kanuni düzenlemelerine, arsıulusal sözleşmelere ve tüzüğe akla yatkın olarak gerçekleştirilecektir. Türk dünyasının tarihi ve kültürel birikimlerinden, soylu erki ve bankacılık sektörü ilişkilerimizi geliştirmekte elan çok idrak etmek amacındayız. Bu sayede, devletlerimiz ortada kuvvetli tamamen oluşturulan siyasal ve toplumsal dayanışmayı iktisadi alanda somutlaştırarak sürekli arkaç deklare etmek istiyoruz.”

Alpaslan Çakar, gelişmeler üzerine ortak platformlar, zirveler, forumlar, konferanslar, seminerler düzenleyerek bankacılık verilerini, düzenlemelerini ve ferah uygulamalarını paylaşacaklarını dile getirerek, dijital bankacılığın geliştirilmesinde, cürüm gelirleri ile uğraş ve uzlaşma alanında, iklim ve mekân riskleri ile mücadelede, ifa yankı sistemlerinin yaygınlaştırılması konularında teşrikimesai açmak istediklerini söyledi.

Birliklerinin ve üyelerin mail ve koordineli etkileşiminin ve seçme alanda kurulacak iş birlikleri derinleştikçe ticaretin, turizmin ve finansal etkileşimin haddinden fazla daha dinamik ağıl geleceğini rapor eden Şimşekli Fener, “Bizler, Türk dillerini mütekellim devletlerin birlikleri yerine çok taraflı hisse senedi birliğinin geliştirilmesine katkı ölçü sözünü tıpkısı kere de sizlerin önünde imzalarımızla belgeye bağlıyoruz.” diye konuştu.

“Bu imzalar hem siyasal hem hesaplı anlamda üstelik çokça majör

Törene katılan BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben birlikte bunun haddinden fazla gecikmiş bire bir imza töreni olduğunu, haddinden fazla elan ilkin yapılması gerektiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

“Elbette hem politik hem iktisadi anlamda da bu imzalar haddinden fazla muhteşem. İnşallah bu imzayla birlikte Türk bankacılık sistemiyle bilcümle Türk devletleri banka sistemleri birbirleriyle haddinden fazla henüz yakın birlik içerisinde olur. Filhakika onların Türkiye’dahi, bizim bankalarımızın Türkçe Cumhuriyetlerdeki ülkelerde bankalar açmaları, bu işlemlerin, sistemlerin, ister bankalar arası deneyli sistemi gerek gayrı havale, EFT sistemlerinin özgür surette birbirleri beyninde çokça güçlendirilmesinde fayda var. Bu toplantının bundan sonraki toplantılara birlikte posta açacağını kâm ediyorum.”

Azerbaycan Bankalar Birliği Başkanı Zakir Nuriyev de, “Bankalar birliklerinin bire bir arada olmasının, her bir ülkenin bankalar birliğine kazanç sağlayacağına eminiz. Düşünün ki değişen dünyamızda bizim bu nev ilişkilerin kurulmasına, bu garip platformların yaratılmasına haddinden fazla ihtiyacımız var. Özellikle bizi destekleyip bugünkü törenimize katılan Gürcistan, Macaristan ve Kıbrıs bankalar birliklerine ayrıca teşekkürname ediyorum. İnanıyorum ki bu temas hoppadak bu coğrafyada kalmayacak gelecekte elan üstelik genişleyecek.” diye konuştu.

Kazakistan Cumhuriyeti Bankalar Birliği Umumi Heyet Komutan Vekili Marat Baitokov ise canlı olarak konseyde saha alacaklarını belirterek, doğuya giden yolun kamu ortasında bulunduklarını söyledi.

“Şu anda balaban aynı medeniyetten, balaban bire bir soylu erki ve mali gelecekten bahsediyoruz.” diyen Baitokov, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bunların doğuda olacağından bahsettiğimiz antlaşma şunun altını yemek istiyorum, Kazakistan bankaları şişman bire bir memnuniyetle yıpranmamış gelecekte, yeniliklerde meydan alacaktır. Kazakistan’üstelik biz çalışmalarımızı faziletkâr seviyede gerçekleştiriyoruz. Bizim prensiplerimize uygun yerine kullanılmamış hedeflere ulaşıyoruz. 21 vezneci üyemizdir ve yerel bankalar onların yüzde 70’idir. Yüzdelik 10’u ecnebi katılımlı bankalardır.”

Baitokov, şu anda Türk dili konuşan ülkelerle aykırı ticaret hacminin arttığını ve artmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.

Törende konuşmaların arkası sıra ev fotoğrafı çekimi gerçekleştirdi. Merasim imzaların atılmasıyla sona erdi.

Share: