Eğitim-İş Malatya Ofis Başkanı Kişmiri’dan ‘Kariyer Basamakları Sınavı’ Eleştirisi: “Milli Eğitim Bilimi Bakanlığı Tarihe Kişmiri Ayrımsız Iftira Kendisine Geçecek Sınav…

Eğitim Bilimi-İş Malatya Şube Başkanı Hüseyin Kara, Milli Yetişek Bakanlığı’nın bugün yaptığı Muallimlik Kariyer Basamakları Sınavı’nı “tarihe kişmiri aynı kara adına geçecek imtihan” yerine nitelendirerek “Öğretmenler odasında elhak yeterince hoca çeşitliliği var. Fiilî, eksper, ücretli, kontratlı ve başöğretmen var, bu iş barışını bozacak bire bir uzanım” dedi. Esmer, Milli Yetişek Bakanlığı’nın Anayasa Mahkemesi’nin kararını beklemeden sınavı yapmasını da eleştirdi.

Eğitim Bilimi-İş Malatya Şube Başkanı Hüseyin Kara, bugün yapılan Muallimlik Kariyer Basamakları Sınavı ve Öğretmenlik Çığır Kanunu’yla ait izah yaptı. “Vekillik tarihe kara bir kötü adına geçecek aynı imtihan yaptı” diyen Yağız, “Sendika olarak esasen bu yana kariyer planlamasının sınava dayalı adına yapılmasına karşıyız. Öğretmenler odasında elhak yeterince öğretmen çeşitliliği var. Eylemli, ehlivukuf, ücretli, sözleşmeli ve başöğretmen var, bu emek barışını bozacak bire bir genişlik” dedi.

“ÖĞRETMENLER RENCİDE OLDULAR”

Bütün öğretmenlerin kadrolu namına görev yapmasını istediklerini dile getiren Karaca şunları söyledi:

“Öğretmenler tıpkısı işi yapıyorlar. ‘Eşit işe bedel ecir’ ilkesi gereği bunun bu şekilde olması gerektiğini söyledik. Sendika olarak başından beri de mücadelemizi verdik amma seçkin hangi hikmetse vekâlet ısrarından ansız etap atmadı ve neticede 600 binin üzerinde sarıklı bu sınava girdi. Bakanın söylediği kabilinden yüzde 95’inin bu sınava girmesi asla öğretmenlerin omuzluk peşinde koşmaları, ehlihibre evet üstelik başmuallim olmaları üzere değil, çabucak gelgel gücünün yerlerde süründüğü şu ortamda maaşlarında bir seri artışı olacağı üzere, bunu böyle kaldırmak lazım. Aslında bakanlık, sınavda ısrar yerine öğretmenlerimizin kazançlı durumlarını insanca yaşanabilir benzeri seviyeye çıkarmış olsa öğretmenlerimiz zaten bu sınava girmeyecekler. Öğretmenler sınava üzülerek girdiler, rencide oldular. Maaş artışının benzeri sınava kapalı olarak gerçekleşmesi onlar için çeki donör amma maalesef nezaret bu sınavı yaptı. Arkadaşlarımızdan aldığımız köylü dönüşlere bakarak de sınav haddinden fazla basitmiş. Mademki böyle kolay ayrımsız sınav yapacaktınız, neden yaptınız? Maaşlardaki iyileştirmeyi direkt yapsanız, kıdeme mecbur namına maaş artışları sağlasanız bu ülke ve öğretmenler üzere çok henüz yarayışlı benzeri hareket olurdu.”

“ESAS MAHKEMESİ SÜRECİ UZATARAK YANLIŞ BİR ADIM ATTI”

Karaca, Temel Mahkemesi’nin Öğretmenlik Patika Kanunu’nun (ÖMK) kâh hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemini esastan görüşmesiyle ilişik ise şunları söyledi:

“Esas Mahkemesi süreci uzun uzadiya kavisli tıpkı etap attı. Milli Terbiye Bakanlığı’nın, Kanunuesasi Mahkemesi’nin vereceği kararı beklemeden bu sınavı yapması birlikte ayrı bire bir hatalı. Esas Mahkemesi’nin açıklık kararına bakıldığında vekillik ve üye sayısı en fazla olan üç sendikayı dinleme yönünde bire bir değişmeyen aldı. Bizce bilcümle sendikaları dinlemeli. Eğitim emekçilerini hile eden, unsur sayısı kaç olursa olsun bilcümle sendikalar dinlenilmeli ve bu sendikaların Muallimlik Iz Kanunu ile ilişik düşüncelerinden yararlanma edip, ona göre tıpkı karar verilmelidir. ‘Bu sınavı mezun sendika istedi’ diyorlar. Sınavı isteyenlerden aynı şeyler itaat etmek, verecekleri kararı haddinden fazla çok değiştirmeyecektir. Kanunuesasi Mahkemesi ilerleyen günlerde kararını verecek. Aynı mağdurluk yaşanıyor.”

“BİZİM 60 YILLIK HAYALİMİZ BU DEĞİLDİ”

Öğretmenlik Patika Kanunu’nu üstelik eleştiren Kişmiri, “Yasa demeye bin şahit lüzumlu. 12 maddelik gücük bir metanetli. Özge mesleklerin kanunları 200-300 sayfalık ayrımsız metinle karşılaşırken, Öğretmenlik Iz Kanunu 12 sayfalık kısa ayrımsız metinden oluşuyor. Benzeri 3600 ekleme koku var, 2023 yılı sülale ayında öğretmenlere verileceği söylenen tıpkı de sınava dayalı kariyer basamakları bulunuyor. Öyle tıpkı çığır yasası değil. Sayın Icra Vekili, ‘Tıpkı meslek yasamız var, 60 yıllık sahne gerçekleşti’ diyor. Böyle benzeri şeyde yok, bizim 60 almanak hayalimiz bu değildi. Emretmek kim bakanın hayali bu 2 cesim maddesi olan bu 12 maddelik Muallimlik Meslek Kanunu’ymuş” dedi.

“OKULLARDAKİ ÇALIŞMA BARIŞI BOZULACAK”

“Temel Mahkemesi’nin kararı olumluda olsa suratsız üstelik olsa Sülale 2023’ten itibaren okullardaki faaliyet barışı bozulacak” diyen Kişmiri, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Öğretmenler odasına girdiğinizde pattadak fazla sarıklı çeşitliliği ile cebin karşıyasınız. Ücretli sarıklı 5 bin 250 civarında, başmuallim ise 15 bin teklik civarında benzeri sevap takanak. Aynı işi özne öğretmenler arasındaki sevap farkı 10 bin liraya dayanacak. Bu katiyen akseptans edilebilir aynı şey değil, okullardaki çalışma barışı bozulacak. Okulun iklimi bozulacak, sarıklı arkadaşlarımızın birbirlerine bakışı farklılaşacak. Neresinden baksanız boğuk bir süreci yaşayacağız.”

“MESLEĞİMİZİ YAPIP, ADALET ETTİĞİMİZ ÜCRETİ ALMAK İSTİYORUZ”

Öğretmenlerin 24 Son Teşrin Öğretmenler Günü’nü da kutlayan Yağız, “Öğretmenlerimiz seçme 24 Kasım’bile ister siyasiler gerekse birlikte bakanlık yetkilileri yoluyla övgülerle anılıyorlar. Öğretmenlerimizden övgülerle bahsediliyor ama tığ aynı günce övgüleri istemiyoruz. Henüz elhak biz gerek siyasiler gerekse de vekillik yetkililerin övgülerini istemiyoruz. 365 dönem insani, kibirli benzeri şekilde mesleğimizi yapıp, bunun karşılığında da türe ettiğimiz ücreti rica ediyoruz” diyerek konuştu.

Share: