Kalaba tarımda verim ve kaliteyi ‘bombus arısı’ ile arttıracak

Kargaşa’da yetiştirilen sebzelerin verimini yükseltmek amacıyla Büyükşehir Belediyesi vasıtasıyla kullanılmamış tıpkısı çalışmaya imza atıldı. Belediyeye ilgili sınama seralarına yerleştirilen bombus arıları ile seralardaki verim ve kalite kaybının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in öncülüğünde Büyükşehir Belediyesi aracılığıyla sürdürülen tarımsal faaliyetlerde verimliliği artırma çalışmaları artıyor. Büyükşehir Belediyesi’nin tohumdan yetiştirerek sınama seralarında ürettiği fidelerde verimi ve kaliteyi çoğaltmak üzere tabii tozlaşmayı sağlayacak bombus arıları, Kalaba Arıcılık Araştırı Enstitüsü teşrikimesai ile seralara yerleştirilirdi. Büyükşehir Belediyesi’nin seralarında izlem edilecek bu say, ileriki yıllarda acayip şeş sebze yetiştiriciliği işleyen üreticilerde birlikte yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Büyükşehir Belediyesi Tarım ve Hayvancılık Hizmetleri Dairesi Başkanı Ahmet Ultav, sebze yetiştiriciliği ile ilişkin bazen tecrübe çalışmalarının yapıldığını aktararak yıpranmamış ayrımsız mücahede olan bombus arılarının seralarda kullanılmaya başladığını söyledi. Himmet hakkında bilgi veren Daire Başkanı Ultav, “Bu yıl üreticilerimize dağıtımını yaptığımız yazlık göveri fidelerini tohumdan yetiştirdik. Yetiştirdiğimiz yazlık sebze fidelerini seramıza dikip fideden hasada kadar gelişimlerini gözlemliyoruz. Bunun yanı sıra mahsul ve kaliteyi artırmaya müteveccih birlikte bazı çalışmalarımız var. Bu çerçevede Kargaşa Arıcılık Araştırma Enstitümüzle iş birliğinde benzeri nüsha bombus arısı kolonisini seramıza yerleştirdik. Bu sayede mahsul ve kaliteyi tezyit etmek istiyoruz” dedi.

Seralarda yapılan bu çalışmanın gözlemlenerek ileriki yıllarda örtü şeş sebze yetiştiriciliği eden üreticilerde dahi yaygınlaştırmayı hedeflediklerini belirten Kat Başkanı Ultav, şöyle konuştu:

“Bilindiği üzere seralar dokuncalı böceklere karşı file ile kapatıldığı üzere doğal tozlaşmayı sağlayıcı arılar merdiven içerisine giremiyor. Bu genişlik ürün ve kalite kaybıyla birlikte üründe gestalt bozukluklarına etmen oluyor. Buna bedel seralarda alogami bulmak için kâh kimyasallar veya çiçeklerin silkelenmesi gibi işçiliği ve maliyetleri artıran çalışmalar yapılıyor. Bu uygulamaların hesabına sera içerisine bombus arısı kolonisi bırakılarak katıksız tozlaşma sağlanabiliyor. Bizler bile yaptığımız bu çalışmayla bombus arısı uygulamasının seralarda hangi şekilde yapılması ve nelere ilgi edilmesi gerektiğini gözlemliyoruz. Kısmetse önümüzdeki yıllarda bu uygulamayı çarliston marka altında göveri yetiştiriciliği özne üreticilerimize kaynak yazar yaygınlaştırmayı hedefliyoruz.” – CIVIL CIVIL

Share: