Bakan Varank, Amudi İnişli Roket Yarışması’nı izledi Açıklaması

Endüstri ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Amudi İnişli Roket Yarışması’nı dünyada ilk kez Türkiye’da gerçekleştirdiklerine dikkati çekerek, “108 bando cümle Türkiye’den bu yarışmaya başvurdu ve 1000’den çok gencimiz bu yarışmalarda dövüşmek üzere çalma döktü. Alana gelebilen 10 takımımız burada, onlar de peyderpey atışlarını yapıyor.” dedi.

Varank, TÜBİTAK Defans Sanayii Araştırma ve Ihya Enstitüsü (TÜBİTAK SAGE) vasıtasıyla TEKNOFEST kapsamında planlı Amudi İnişli Roket Yarışması’nı takip etti. TÜBİTAK SAGE yerleşkesinde düzenlenen etkinlikte Varank’a, Cumhurbaşkanlığı Defans Sanayii Başkanı İsmail Çipo, Cumhurbaşkanlığı Dijital Inkılap Ofisi Başkanı Ulvi Taha Antrenör, TÜBİTAK Başkanı Hasan Evlek ve TÜBİTAK SAGE Enstitü Müdürü Gürcan Vazıh haremlik etti.

Yarışma öncesinde stantları gezerek tasarlanan roketleri inceleyici Varank, öğrencilerden projelerine ilişik bilgelik aldı. Elan sonraları roketlerin amudi iniş gerçekleştireceği alana sabık Varank, matbuat mensuplarının sorularını yanıtladı.

Varank, yarışmanın ilk kez düzenlendiğine işaret ederek, akıbet dönemde ABD’da roketlerin gine kullanılması ve dikey baş aşağı gerçekleştirmesiyle ilgili teknolojilerin geliştirildiğini anımsattı.

Bu kapsamda Türk gençlerini bu alana yönlendirmek için aynı konkur başlattıklarını anlatan Varank, “Amudi İnişli Roket Yarışması’nı dünyada ilk kez Türkiye’birlikte gerçekleştiriyoruz. 108 topluluk tamam Türkiye’den bu yarışmaya başvurdu ve 1000’den aşkın gencimiz bu yarışmalarda uğraşmak amacıyla çalma döktü. Alana gelebilen 10 takımımız burada, onlar üstelik peyderpey atışlarını yapıyor.” diyerek konuştu.

Varank, TEKNOFEST’in uzay, havacılık ve uygulayım bilimi farkındalığını çoğaltmak amacıyla başlatılan ayrımsız tertip olduğunu vurgulayarak, Türkiye’üstelik henüz evvel birlikte yapılan uygulayım bilimi yarışmalarına yenilerini ilaveten etkinlikleri bir tane çatı altında topladıklarını kaydetti.

Bu sene Türkiye’nin farklı şehirlerinde farklı yarışmaların düzenlendiğine işaret fail Varank, “Çip tasarımından roket yarışmalarına, insansız su altı araçları yarışmalarından kutup araştırmalarına kadar ayrımlı kategorilerde, elan ortaokul çağından itibaren çocuklarımızı yetiştirmeye çalışıyoruz, farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Yakaladığımız alarga memnunuz”

Varank, TEKNOFEST’te yakalanan havadan mutlu olduklarını belirterek, 2018’üstelik 5 bin takımın 150 bin yarışmacının olduğu etkinliği, çıktı 40 farklı kategoride 150 bin topluluk ve 600 bin yarışmacının yarıştığı ayrımsız organizasyona dönüştürmeyi başardıklarını bildirdi.

Türkiye Teknoloji Takımı (T3) Vakfının TEKNOFEST’teki katkılarına değinen Varank, şöyle bitmeme etti:

“Bu düşün ilk defa tıpkı STK’den artık. Tığ de kamu tarafı adına bindi olmaya çalışıyoruz. Dijital Transformasyon Ofisimiz, siber düzenlilik anlamında yarışmalar düzenliyor. Defans uran şirketlerimiz ayrımlı kategorilerde yarışmalar düzenliyor. TÜBİTAK, genişlik balaban katkıyı veren kurumlardan biri. Filhakika Bakanlığımız T3 Vakfı ile beraber bu işin yürütücüsü. İşte bu vizyonu ortaya koymaya, gençlerin önüne ayrımlı alternatifler koymaya çalışıyoruz.”

Varank, Türkiye’dahi TEKNOFEST kuşağının mensur edilmeye başlandığının altını çizerek, şöyle konuştu:

“TEKNOFEST ateşiyle Türkiye’üstelik daha çok torunlar feza, havacılık sektörlerinde hizmet etmek istiyor, âlim almak istiyor, araştırı ihya alanında elan fazla hız göstermeye çalışıyor. Tığ bile onların önünü açarak haddizatında Türkiye’nin geleceği açısından iri ayrımsız işe imza atmış oluyoruz. TEKNOFEST kuşağı gümbür gümbür geliyor. TEKNOFEST kuşağı bu ülkenin geleceğini yazacak poyra olacak. Türkiye’nin sükse hikayelerini onlar yazacak. Tığ gençlerimize güveniyoruz, onların başarılarıyla kurum duyuyoruz ve onları desteklemeye devam edeceğiz.”

“Bilcümle vatandaşlarımızı çağırma ediyorum”

Bu yarışmalarda ter döken gençlerin 30 Ağustos-4 Eylül’birlikte gerçekleştirilecek TEKNOFEST Karadeniz’in finalinde dahi olacağını dile getiren Varank, Türkiye’nin ciharıyek yanından uygulayım bilimi firmalarının kabiliyetlerini sergileyeceği, değişik çekicilik gösterileri ve etkinliklerin yapılacağı TEKNOFEST’e bilcümle vatandaşları çağırma ettiğini söyledi.

Varank, Dikey İnişli Roket Yarışması’na katılan yarışmacıların roketleri beyninde sunturlu tasarımlar olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Çok fena hâlde tasarımlar var. Bu işi çok arzulu benzeri şekilde başarmış genç arkadaşlarımız var, biraz henüz toy görüntülü roketlerimiz var amma burada mehabetli olan, Türkiye’nin dört bir yanından gençler takımlarını kuruyorlar, takım mücadelesi nedir, mücahede gösteriyorlar, SAGE kadar koca aynı enstitümüz de bu genç kardeşlerimize hem teknik destek hem mentorluk desteği veriyor. Bunun yanı sıra beher takıma 65 bin liraya büyüklüğünde maddi bindi veriyor. Bu gençler bu alanlara yönelsinler çalışsınlar diye niteleyerek. Onun amacıyla her bir taze kardeşimizi liyakatli bulduk, her bir tendürüst kardeşimizi birlikte gönlümüzde birinci car ettik ama bu benzeri yarış bittabi ki roketlerini yarıştıracaklar, bakalım hangi mızıka bir numara olacak.”

TEKNOFEST amacıyla başka ülkelerden talepler geldiğini ve murahhas tutmak isteyenlerin bulunduğunu anlatan Varank, “Bu talepleri değerlendiriyoruz, seneye hangi ülkede yaparız, arkadaşlarımız faaliyet yapıyorlar. Hele Orta Asya’dan Türk dünyasından iri istek var. Türk dünyasını birleştirici siyasal adımlar şu anda atıyoruz. Ihtimal ortak tıpkı etkinliği bilcümle bu arada düzenleyebiliriz.” dedi.

“Henüz evvel roket yarışmalarına katma ekipler”

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Çipo, TEKNOFEST yarışmalarının hep heyecanıyla sürdüğünü belirterek, “Bugün dikey baş aşağı yarışmalarındaki ekipleri gördük. Bu ekiplerin kolaylıkla kâffesi roket yarışmasına katma ekipler. Ayrı Ayrı teknolojileri deniyorlar, hepsine başarılar diyoruz.” diyerek konuştu.

Cumhurbaşkanlığı Dijital Tahavvül Ofisi Başkanı Koç, Vekil Varank ile HackKaradeniz yarışmasında aynı günlüğüne “yağız şapkalı hacker” olduklarını anımsattı.

Koç, TEKNOFEST kapsamındaki yarışmaların Zonguldak, Giresun, Kalaba, Afyonkarahisar ve Kütahya kadar illerde düzenlenmesinin koca olduğunu söyledi.

TÜBİTAK Başkanı Evlek dahi TEKNOFEST coşkusunun her sene ayrımlı kategorilerdeki yarışmalarla yenilendiğini, bu sene TÜBİTAK’ın, planlı 40 değişik kategorideki yarışmanın 15’ini eş güdümlü ettiğini dile getirdi.

Bu yarışmalardan dördünün ilk kez düzenlendiğini anlatan Evlek, “Bu sürece etkili ayrımsız şekilde yardım vermeye çalışıyoruz. Geleceğimizi TEKNOFEST’teki gençlerimizde görüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından, konkur kapsamında tasarlanan roketlerin atışları yapıldı.

Dünyada ilk defa yapılıyor

TEKNOFEST teknoloji yarışmaları kapsamında TÜBİTAK SAGE yürütücülüğünde ilk defa düzenlenen Amudi İnişli Roket Yarışması, dünyada düzenlenen geçmiş roket itkili baş aşağı yarışması olma özelliğine sahip.

Yarışma ile Türkiye’nin ati 10 yıldaki teknolojik ongunluk kez haritasında yer düzlük roket itkili iniş sistemleri karşı lisans ve faziletli lisans seviyesinde yetişek gören öğrencilerin hikmet edinmesini tedarik etmek ve gençlere farklı disiplinlerde bilgelik ve tecrübeye sahip üyelerle mızıka halinde dizayn ika yeteneğini kazandırmak amaçlanıyor.

Birincilik ödülünün 40 bin teklik, ikincilik ödülünün 30 bin teklik ve üçüncülük ödülünün 25 bin teklik olduğu yarışmada, takımların tasarladıkları roketin havada askıda sübvansiyon sistemi (vinç) ile adaptasyonunun sağlanması ve roketin serbest bırakılmasıyla soğuk gaz itki sistemi kullanarak kontrollü ayrımsız şekilde yere inmesi hedefleniyor.

Yarışmaya başvuran 108 takımdan muhtelif tabir aşamalarını geçen ve atışa doğruluk kazanan 10 mızıka, TÜBİTAK SAGE yerleşkesinde uğraş ediyor.



Share: