“Duruş bozuklukları bir nice mefret hastalığı tetikliyor” uyarısı

Medicana Bahçelievler Hastanesi Hikmet Otama ve Rehabilitasyon Uzmanı Uzm. Dr. Tuğba Erbilir Çelebi, duruş bozukluğunun bir nice cesim hastalığı tetiklediğini, bunlar ortada tümseklik ve dal düzleşmesi kadar rahatsızlıklar bulunduğunu bildirdi.

Medicana’dan yapılan açıklamada günce emek hayatındaki duruş bozukluklarının hastalık olduğu hastalıklara ilgilendiren görüşleri düzlük alan Çelebi, duruş bozukluğunun birçok mefret rahatsızlığı tetiklediğini anlattı.

İnsan omurgasının alışılagelen anatomisinin kafatasında başlayıp havsala kemiğine büyüklüğünde uzandığını nâkil Çelebi, “Arkadan bakıldığında ağız ağıza düz bir form şeklinde, yandan bakıldığında ise belen ve sorumluluk bölgesinde belli belirsiz çukurluğu yani ‘lordoz’ ve kol bölgesinde ise hafif bire bir tümseklik ‘kifoz’ olmalıdır.” ifadesini kullandı.

Vakfe bozukluğunun hastalık olduğu kamburluğa ilişkin hikmet veren Çelebi, şu açıklamalarda bulundu:

“Omurganın yandan bakıldığında olan normal eğriliğinin artmasıdır. Halk ortada tümseklik yerine rapor edilir. Ayakta şen pozisyonda dururken çekilen röntgenlerde omurgamızın torakal yani ense bölgesinde fizyolojik olarak natürel akseptans edilen benzeri kifoz ölçüsü vardır. Bu cızık 20 ile 55 etap arasındadır. Tıpkısı insanın bu aralıkta kifozu yani kamburluğu olması normal sınırlarda akseptans edilir.

Kifozda cerrahi tedavi uygulanabilmesi üzere tümseklik yeryüzü birkaç 75 basamak ve beden olmalıdır. Kifoz bundan sonra 9-13 yaş aralığında nema çağındaki çocuklarda görülür. Kifoz belirtilerini önce evvel aileler çocuklarındaki yalman duramama ve hezen bölümünde oluşan çıkıntıyla ayırt kadir.”

“Vakfe bozukluğu kaynaklı kamburlukta ayrıntılar spor ve idman yapmalı”

Uzm. Dr. Tuğba Erbilir Çelebi, kamburluğun türlerine ait bilgelik vererek, “Scheuermann kamburluğu (kifoz), omurganın şube bölümündeki omurların üst bölümü elan aşkın gelişerek omurların öne akla yatkın kamalaşıp eğilmesine ve devamında hastada tümseklik oluşmasına neden evet. Kifoz genelde arka bölümünde görülür ama meni ve arka arasında bile oluşabilir. Scheuermann kifozu okkalı ilerler ve hastada evvel zamanlarda dert oluşmayabilir.” ifadelerini kullandı.

Vakfe bozukluklarına ilişkin kifozlarda hastanın istediği takdirde detaylı müddet olmasa bile dik durabildiğini kaydeden Çelebi, yapısal kifozlarda ise hastanın istese de omurgasını yalçın duruma getiremediğini bildirdi.

Çelebi, “Postuel tümseklik ise vakfe bozukluğuna sadık tümseklik kendisine tanımlanır. Sportif alışkanlıklar kazanılarak, egzersizler yaparak temel taşı ve omurgadaki kaslar güçlendirilerek posturel kifozun önüne geçilebilir. Duruş bozukluğuna merbut kamburluğu olan çocuklarda erken yaşlardan itibaren spor ve yalman tevakkuf egzersizlerine yönlendirilerek kamburluğun önüne salmak gibi olabilir. Kesin tanı amacıyla röntgen ve bilgisayarlı tomografi ile kemikli yapılardaki eğriliğin derecesi ölçülüp, MR tetkikiyle dahi murdarilik ve mekân uçuk dokular değerlendirilir.” uyarısında bulundu.

“Telefon ve tablet kullanımı boyun düzleşmesine düzleşmesi belirti vermeyebilir”

Çelebi, telefon ve tablet üzere teknolojik cihazların kullanımının da artmasıyla dal düzleşmesinin yoğun görülür arkaç geldiğini kaydederek, şu bilgileri verdi:

“Dal düzleşmesi belirtileri herhangi bir insanda ayrımsız şekilde kendini göstermeyebilir. Boyundaki tabii kıvrımı yitirmek, dal ağrısı, kelle ağrısı ve ayrıksı sorunların olasılığını artırırken, servikal lordoz düzleşmesi olan bütün bu semptomları yaşamaz. Bazen hastalar ise hiçbir belirti vermez.

Bununla beraber ara sıra insanlar veca yaşamasa birlikte, fiziki aktiviteler yaparken zorlandıklarını fark etmeye başlayabilir. Sorumluluk düzleşmesi teşhisi fiziki istikşaf ve görüntüleme yöntemleriyle yapılır. Tedavide boynun dinlendirilmesi ve akıllıca müsait pozisyonda gitmek, fizik tedavi uygulamaları, gereğinde adale içi iğne ve özellikle hazır noktaların tedavisi ve bağımlı egzersizler olmazsa olmazdır.”

Share: