Huy Koruma ve Milli Parklar, bakir beğeni parkları için tescil çalışması yürütüyor

Natür Esirgeme ve Milli Parklar 6. Nahiye Müdürlüğü ekipleri, Burdur, Antalya ve Isparta’da turizme kazandırmak amacıyla yıpranmamış zevk ve milli park alanlarını belirlemeye müteveccih mücahede yürütüyor.

Burdur, Antalya ve Isparta’daki baskı alanlarında birçok tabii alanı aynı süredir inceleyici ekipler, belirleme ettikleri yerleri saf gösteriş, pres ve envestisman maliyetleri, etkinlik, seyyar yoğunluğu, elektrik merkezlerine arkadaşlık kabilinden birçok kriter açısından değerlendiriliyor.

Bu kapsamda ekipler, Burdur’un Bucak ilçesinde tıpkı doğa fotoğrafçısının toplumsal iletişim araçları hesabından paylaştığı görüntülerden yola çıkarak Toros Dağları’ndaki tıpkı kanyonda tetkik yaptı.

Çalışmaya katılan AA ekibi, çevresindeki birkaç karye halkınca bilinen, Katarakt Çayı’nın yakınında zarfında göletlerin oluştuğu kısaca 800 metre uzunluğundaki kanyonu görüntüledi.

Huy Dulda ve Milli Parklar 6. Toprak Müdürü Mahmut Asıl, AA muhabirine, Kovid-19 salgınındaki eve kapanma sürecinin peşi sıra Türkiye’üstelik domestik ve yabancı turistlerin doğaya ve saf alanlara ilgisinin arttığını söyledi.

Bu ilgiyi beğeni ve milli otopark alanlarında ağır sıklet miktarda artan ziyaretçi sayılarından gördüklerini tamlayan Anne, talebi durdurmak üzere Tabiat Himaye ve Milli Parklar yerine mevcut alanların sayısını ve kapasitesini artırmaya çalıştıklarını anlattı.

Asıl, Antalya, Isparta ve Burdur’un natürel alanlar bakımından ensesi kalın ayrımsız coğrafyaya cemaat olduğunu, insanların doğayla buluşabileceği kullanılmamış yerlerin tabiat ve milli park adına tescili üzere gösterişli çabalama harcadıklarını kaydetti.

“Tescil edilirse turizme kazandırılacak”

Arazinin potansiyeline göre katıksız alanlara heykel ve işlev verdiklerini vurgulayan Ana, “Bugünkü gezimizde da Nahiye ilçesindeki bir kanyonu incelemeye geldik. 700-800 metre uzunluğunda, kanyon yürüyüşü üzere akla yatkın olduğunu düşündüğümüz ayrımsız kayran. Şu anda bir ön tetebbu yapıyoruz. Bu yöre sondaj sonucunda alanın tabiat parkı adına değerlendirilmesi akıllıca görülürse tescille ilişik çalışmalara başlayacağız.” ifadelerini kullandı.

Temel, dolay araştırma çalışmalarında alanın gerçek değerlerine baktıklarına belen ederek, şöyle konuştu:

“Kanyondaki ilk izlenimimiz çokça iyice, kıytırık huy namına halis muhlis tıpkısı alan. Ancak bu alan ‘kanyoning’ üzere akla yatkın mudur? Daha ahir süreçte bunları araştıracağız. Eğer alan kriterlere ve gusto parkı vasıflarına uygunsa tescilini öneri edeceğiz. Tescil edilirse turizme kazandırılması bahis konusu olacak.”

“Dar Boğaz büyük tıpkısı şaşırtı oldu”

Ekiplere haremlik eden tabiat fotoğrafçısı Şiir Özdemir birlikte tanınmayan alanları gezip görüp keşfetmeye çalıştığını, buraların fotoğraflarını toplumsal medyayla insanlara ulaştırdığını anlattı.

Kanyonun şu an tanıdık tıpkı isminin olmadığını belirten Özdemir, “Evcil halktan böyle bir vadi olduğunu duydum, zül ettim. Elan geçmiş çekilmiş fotoğrafları yoktu. İlk geldiğimde Sarıdere köyünden çayın içinden kısaca 45 zaman tabanvay şelaleye ulaştım. Suyu strateji edince kanyona ulaştım. Dar Boğaz nazik ayrımsız şaşırtı oldu. Çektiğim kaynak ve fotoğraflar ziyadesiyle sargı gördü, binlerce insana ve yetkililere ulaştı.” dedi.

Share: