Maltalık kurtaran köpekler böyle yetişiyor

Avlu kurtaran köpekler böyle yetişiyor

DÜZCE Deprem felaketinin arkası sıra bir nice cana imge olan arama kurtarma köpekleri, tahminî 2 sene süren eğitimle yetişiyor. Düzce’birlikte 12 yıldır kapik eğitmenliği eden Taner Kurt, eğitim sürecinin efor olduğunu söyleyerek, “Sınavlarda sükse elde edip, akredite olduktan sonra köpeklerimiz kazazede nerede olursa olsun, kıytırık ayrımsız kokuyu almasıyla seçme şeyi bitiriyor. Arama kurtarma köpekleri için ne gürültülü hangi de ayrıksı tıpkı husus majör. Mehabetli olan işaret. Etkili insanın kokusu ve güç gösterge olması gerekiyor” dedi.

Bir Nice afetin peşi sıra taharri istirdat çalışmalarına katılan alıngan karine duyusuna ehil eğitilmiş köpekler, yüksek performanslarıyla maltalık kurtarıyor. Kahramanmaraş merkezli depremlerin arkası sıra bölgeye irsal edilen çok sayıda kontrol istirdat köpeği de, göçük altındaki insanların yerini tayin etme çalışmalarında yüce cila oynadı.

“Kâfi kim tezyifkâr tıpkısı belirti çıkışı olsun”

Düzce’dahi 12 yıldır köpek eğitmenliği yapan Taner Kurt, terbiye sürecini ve hangi kadar sürede yetiştirildiklerini anlattı. Liyakatli eğitimden geçen köpeklerin, göçük altındaki canlıların yerini belirleme edebildiğini, hassas nişan duyusu sebebiyle yasakçı atışı yaptıklarını belirten Kurt, “Arama istirdat köpeklerini çoğaltmak bizim tahminî 2 yılımızı alıyor. Bu 2 senenin böylece sınavlarımız oluyor. Sınavlarda başarı elde yazar, akredite olduktan sonraları köpeklerimiz kazazede nerede olursa olsun,

tezyifkâr benzeri kokuyu almasıyla gelişigüzel şeyi bitiriyor. Kontrol kurtarma köpekleri amacıyla hangi gürültülü ne birlikte bambaşka ayrımsız şey yüce. Eke olan işaret. Deli Dolu insanın kokusu ve sakil işaret olması gerekiyor. Islakkarga araz değil, alçak nişan olması gerekiyor. İlk ilkin çalışmaya önceden bunaltıcı alamet ile başlıyoruz. Kontrol istirdat köpeği aheste işaret aldığı antlaşma bize havlayarak reaksiyon veriyor. Havladığı zamanda tığ anlıyoruz filhakika. Sunturlu ve odaklı havlama yapıyorsa orada faal bir depremzede vardır. Içtima hangi kadar altı olursa olsun, kâfi ki amiyane bire bir nişan çıkışı olsun. Duruluk ayırt etmeksizin çalışkan bulunabilir” dedi.

“Farklı antipati ve sıcaklıklarda, değişik değişik insanlarla çalışması gerekiyor”

Rastgele köpeğin kontrol kurtarmada görev almadığını, belli testlerden geçtikten sonraları bunun kararının verildiğini tabir fail Taner Kurt, “Burnunu güzelce kullanabilmesi geçişsiz, bu işe öğür olması lazım. Yavruyken aldığımız devir mahiye sınav sürecimiz var. Bu test sürecinde korkuları olup olmadığına bakıyoruz. Bunu geçtikten bilahare bu kez kutu ve havlama çalışmasına başlıyoruz. Aramalara başlıyoruz. Kontrol çalışmalarını yavaş yavaş artırıyoruz. Bunlardan sonraki süreç çokça cesim. Köpeğimizin değişik iklim şartlarında çalışması lazım. Ayrımlı soğukluk ve sıcaklıklarda, farklı farklı insanlarla çalışması gerekiyor. Hele faal arama kurtarma köpeklerinin hep illerde çalışması, bütün iklimlere alışması gerekiyor ve farklı ayrımlı kokuların olması gerekiyor. 2 yılın böylecene dahi sınavı geçtikten ve akredite olduktan sonra enkaza çıkmaya adalet kazanıyor” diye konuştu.

“Taharri kurtarma köpeği sahibi olmak isteyenler beni aradı”

Sarsıntı felaketinin peşi sıra taharri istirdat köpeklerine olan ilginin arttığını kaydeden Kurt, sözlerini şöyle noktaladı: “Tığ deprem bölgesinden döndükten bilahare kontrol kurtarma köpeği sahibi kalkışmak isteyen 35-40 güç beni aradı. Biz burada kontrol istirdat köpeği yetişek çalışmalarına başlarken günde 5-6 vizyon eğitim veriyoruz. Bu çok ant isteyen, sıkıcı ve bilek benzeri hareket. Zamanınız varsa beklerim amma proses çokça yumruk. Haddinden Fazla esermek gerekiyor. Evet dediğimiz kapik olmuyor, oyundan düşebiliyor. Bu misil emekleriniz gidiyor ama metin 2 sene kadar çalıştığınız antlaşma köpek çok evire çevire başarılar elde edebiliyor”

Share: