Maral Şelalesi sonbaharda tabiat severlerin sargı odağı

– Maral Şelalesi sonbaharda tabiat severlerin bandaj odağı

ARTVİN – Artvin’in Borçka ilçesindeki Camili (Macahel) Havzası’nda bulunan doğa harikası Maral Şelalesi, güz mevsiminin yaşandığı bu günlerde doğaseverlerin yol uğrağı yeri haline geldi.

UNESCO’nun İnsan ve Biyoküre Programı Millî Koordinasyon Konseyi kararı doğrultusunda 29 Haziran 2005’te “Biyosfer Rezervi Alanı” ilan edilen Camili Havzası’nda mevcut Maral Şelalesi bölgedeki irili ufaklı derelerin birleşmesiyle oluşuyor. Şelale, 65 metreden vadi tabanına dökülen görüntüsü ve coşkun cari suyuyla tabiat tutkunlarının gözde mekanları beyninde yer alıyor.

Macahel Vadisinin bağ bozumu mevsiminde büründüğü boyut cümbüşü üstelik natür fotoğrafçılarının vazgeçilmezleri arasında düz alırken şelaleye erişim çevirgeç yolunun bitiminden sonradan yaklaşık 10 dakikalık yürüyüşle sağlanıyor.

Şelalenin yörede görülmesi müstelzim yerler arasında yer aldığını belirten turizmci Ölçü Bölen “Burada butik gruplarla tabiat yürüyüşünü içeren turlar düzenliyoruz. Demin bile o turlarımızdan birindeyiz. Maral Şelalesini ziyarete geldik. Macahelin görülmesi gereken mefret yerlerinden biri. Misafirlerimizin çoğu İstanbul’dan geliyor. Bu grubumuz dahi İstanbul ağırlıklı, az miktarda İzmir’den gelen biraz katılımcımız var. Gelirken insanların bölgeyle ilişik çokça fazla bilgisi olmuyor, merakla geliyorlar. Haddizatında bilinmezliğe akıllıca ayrımsız seyahat yapıyorlar temin etmek için. Bizim telkinlerimizle zihinlerinde canlandırıyorlar gelmeden evvel amma geldikten sonraları ayrımsız tabiiyet haline geliyor. Ben yılda 10-15 öğün geliyorum benim için da ilk defa giriyormuşum hissini yaşatıyor. Misafirlerimiz içre bu 4 günlük turun bildirme unutulmaz kısmı oldu burası” dedi.

Artvin’e güzün geldiğini ve renklere aşıramento olduğunu anlatım fail Yoga Eğitmeni Ceylin Altunç ise “İstanbul’dan geldim. Karadeniz’e evvel hareket 4 sene önceydi. O ahit bağ bozumu üstelik gelmiştim ve renklere araklama olmuştum sonbahardaki o kızılın yeşilin tonlarını kısaltmak amacıyla yeniden geldim. Yüce tıpkısı doğa, yetişkin bir coğrafya, insanlar haddinden fazla evire çevire. Benim filhakika babam tarafım Karadenizli o yüzden daha bir evimde kadar hissediyorum kendimi” derken, Doğa Fotoğrafçısı Hükümran Eryılmaz ise “Seyran gayeli Maral Şelalesine geldik eşimle gelişigüzel. Hafta sonları genelde foto çalmak üzere keşfedilmemiş yerleri gezmeyi haddinden fazla seviyorum. Bugün birlikte buradayız artık birlikte inşallah Borçka Karagöl’e gideceğiz. Doğa harikası bire bir yer Artvin. Hep ilçeleri Şavşat, Borçka, Macahel ilahî manzaraları var” ifadelerini kullandı.

Share: