Prof. Dr. Akkoyunlu: Pandemi sonrası patlayan kelle sendromunda artış var

Prof. Dr. Muhammed Emniyetli Akkoyunlu, yaşam kalitesini düşüren patlayan ser sendromunda (Exploding Head Syndrome) yaşanan artışa ilgi çekti. Patlayan ser sendromunun uykuya plonjon sırasında kişinin mir ortamında sesli patlama ve gürültü duyarak uyandığı dalgı bozukluğu adına tanımlan Döş Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emniyetli Akkoyunlu, “Patlayan ser sendromunun tıpkısı özge ismi ‘Epizodik Kranial Duyusal Şok’ ve bu âdem ilmî camiada haddinden fazla elan aşkın beğenilen benzeri beniâdem ve 1920’lerde tanımlanan bire bir hastalık. 1980’lerde ise biraz daha medyatik olan “Patlayan Kafa Sendromu” ismi kullanılmaya başlıyor. Bu çor haddizatında ‘Parasomniler’ adı verilen aynı ekip dalgı hastalığının zir grubudur. Parasomniler, dalgı sırasında makul olmayan akıntı, gürültülü ve çizgi bozuklukları namına ortaya sâdır bire bir çor grubudur. Bu tün terörü kabus yahut gaflet uykusu felcinden ayrımlı adına çığlık çarpıntılar, uykuya dalmakta güçlük, ansızın mevrut korkularda aymazlık kalitesini bozar” açıklamalarını yaptı.

KARİYERİ FAZILETKÂR KİŞİLERDE DAHA FAZLA GÖRÜLÜYOR

Sendromun 50 yaşının üzerindekilerde, kadınlarda, kariyeri faziletkâr kişilerde elan fazla görüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu patlayan temel sendromunun nedenlerini şöyle anlattı:

“Ekstrem bedensel yorgunluk yahut ruh bilimsel tıpkı baskı yorgunluğu, dönüş içerisinde yaşanan kaçınmak ve ruhsal gerilim kaynaklı durumlar, can sıkıntısı, anksiyete kabilinden klinik otama gerektiren ara sıra ruhsal rahatsızlıklar, merkezi asap sistemini etkileyen bazen ilaçlar ve nikotin, kafein etanol kabil maddelerin kullanımı semptomların ortaya çıkmasını tetikliyor. Bunun yanında detaylı süren gribal enfeksiyonlar şayet zir yapıda benzeri yatkınlık var ise sıklığında artış olabiliyor “

AĞIR ENFEKSİYON VE RUHSAL GERILIM TETİKLEYİCİ FAKTÖR

Son dönemde patlayan kelle sendromuyla başvurulardaki artış yaşandığının bilgisini veren Prof. Dr. Akkoyunlu, “Bilimsel aktüel çalışmalar patlayan mir sendromu ile Covid-19 ve influenza ilişkisini daha net benzeri biçimde ortaya koymadı. Gösterişli seyreden ve tafsilatlı süren enfeksiyonlar, ruhsal gerilim düzeyindeki artışın patlayan çıban sendromuna tetikleyici kilolu olması hayat dolu aynı ihtimal üzere görünüyor” diye konuştu.

“UYKUYA DALMADA SEVGILI YARATIYOR”

Hastalığın tek başına sakil benzeri haleldar sorunlara öğün açmadığını dile getiren Akkoyunlu, “Ancak semptom kesif yaşandığında uykusuzluk, fütur, uykuya dalmada problem hassaten kimi zaman uykuya dalmada utanmak üzere durumlara sefer açar. Çevrim içerisinde, gecenin getirdiği stresin devam etmesi veya geceleri oluşan çarpıntının ilerleyen müddet içerisinde başka gaflet hastalıklarına dayanç hazırlar. Bu yüzden uykuya dalma sırasında patırtılı şikayetinden tasalı olanlar yalnız uzmana görünmeli” uyarısında bulundu.

“HASTAYI BİR DİZİ TESTTEN GEÇİRİYORUZ”

Patlayan baş sendromunun tanılama ve tedavisine ilgili bilgi veren Prof. Dr. Akkoyunlu, “Hastamızı dalgı laboratuvarımızda bir dizi testten geçiriyoruz. Altta yatan sorunların tespitinin ardından yaşam şeklinde müspet yönde değiştirecek ayrımsız plan dahilinde tedaviyi belirliyoruz. Marazlı, etanol yahut metal kullanıyorsa bırakması gerekiyor. Bazı durumlarda geçer not ilaçlara ilişkin namına meydana geliyor onları hâllenmek gerekiyor. Anksiyete yahut bunluk varsa bunların tedavisini almak gerekiyor. Bunlarla beraber çor az buçuk daha rahatlıyor” diye konuştu.

Share: