Stevia bitkisi üreten kültür mühendisi, ürünün yaygınlaşması amacıyla çalışıyor

İzmir’bile dinç tarım mühendisi Harun Karaman, tıbbi hoş kokulu bire bir bitki olan, tatlandırıcı amaçlı de geçer not stevia bitkisinin yaygınlaşması üzere çalışmalar yürütüyor.

Aslen Vanlı olan ve 2010 yılında Iye Üniversitesi Ekincilik Fakültesini kazandıktan sonradan İzmir’e yerleşen 32 yaşındaki Harun Karaman, halen bir üniversitede doktora eğitimine bitmeme ediyor.

Doktora konusu olan stevia bitkisinin üretimine yönelik icraat tay tay arabası Karaman, Torbalı’da 18 dekar tarla kiraladı, arkası sıra 2020 yılında Tarım ve Orman Bakanlığınca düzenlenen Kırsal Kalkınmada Ehlihibre Başkaları Projesi’ne başvurdu.

Proje kapsamında 64 bin teklik bağış desteği alan Karaman, ürettiği bitkiyi bazı firmalara satıyor.

Karaman, stevia bitkisinin üretimini elan serbest alanlara aksettirmek istiyor ve bitkinin bundan sonra üründe tatlandırıcı olarak kullanılması amacıyla ıslah çalışmaları yürütüyor.

Üretimin yaygınlaşmasını amaçlayan Karaman, üretim ayırmak talip bambaşka çiftçilere maliyeti karşılayacak fiyata fide veriyor.

Bitkiyi saflaştırıp beyaz şeker hastalığı haline getirme projesi üzerinde çalışıyor

Karaman, AA muhabirine, stevia bitkisinin sıkıntılı dışında haddinden fazla pop olduğunu söyledi.

Bitkinin hem sanayi hem da tıbbi endüstriye seslenme ettiğini vurgulayan Karaman, şöyle konuştu:

” Türkiye’dahi bu nebat yeni yıpranmamış tanınmaya başladı. Ego da tarımla ilgilenenlere stevia bitkisinin önemini anlatıyorum. Ne alanlarda kullanılacağını, afiyet açısından ne evre mefret olduğunu anlatmaya, yaymaya çalışıyorum. Bitkinin üretimini tezyit etmek istiyorum. Bitkinin sunu balaban özelliği tatlandırıcı olarak kullanılması. Bütün tatlandırıcılarda bu nebat ferah ferah kullanılabilir. Tabii olmasından artım kalorisi sıfıra yakın aynı değerde.”

Bitkiyi saflaştırıp beyaz şeker hastalığı haline getirme projesi üstünde çalıştığını belirten Karaman, üretimi artırdıktan bilahare ihracatı hedeflediğini sözlerine ekledi.

Share: