Van’ın Japon gelini Şibahara, Türk örf ve adetlerini öğrendi

Van’dan işlemek üzere Japonya’ya revan 27 yaşındaki zar ustası Adnan Çimen, orada tanışarak teehhül kararı aldığı 22 yaşındaki Ryoko Şibahara ile Erciş ilçesinde düzenlenen dernek töreniyle hayatını birleştirdi.

İnşaat işlerinde harıldamak üzere 2018’da Japonya’ya anbean Osaka kentine yerleşen Çimen, burada çalıştığı sırada tanıştığı Şibahara ile arkadaş oldu.

Bir süre sonradan aralarındaki sevgiyi evlilikle taçlandırmak talip Çimen ve Şibahara çifti, ailelerinin birlikte desteğiyle Van’bile düğün yapmaya karar verdi.

Şibahara’nın darülfünun eğitimi tamamlamasıyla Erciş ilçesine mevrut koşa, yörenin gelenek ve göreneklerine göre yapılan düğünle hayatlarını birleştirdi.

Düğün amacıyla Van’a gelen Şibahara’nın annesi, babası, teyzesi ve kız kardeşi dahi anadan görme kıyafetleriyle halay çekti, yerel yemeklerden yedi.

Misafirlerini yer dolgunca şekilde ağırlayan, kentin tarihi ve katıksız güzelliklerini gezdiren Çimen ve ailesi, geline bile Türk örf ve adetlerini gösterdi. Japon karı bile içtenlikle tavırları ve ısıdam kanlılıklarıyla Ercişlilerin gönlüne girdi.

“Annem Ryoko diyemeyince Ruken ismini verdi”

Çimen, AA muhabirine, Yüzüncü Sene Üniversitesinde eğitimini tamamladıktan sonraları Japonya’ya gitmeye karar verdiğini söyledi.

Ecnebi anahtar öğrenme düşüncesiyle bu kararı aldığını belirten Çimen, şöyle konuştu:

“Japonya’de yapım sektöründe çalışmaya başladım. Arkadaşımın restoranında akşam ezanı aşındırmak yerken Ryoko geldi ve o şekilde tanıştık. Sonraları iletişimimiz devam etti ve refik olduk. Eşim tığ tanıştığımız dönemde darülfünun öğrencisiydi ve bu nedenle evlilik kararına hamam bakmadık. Üniversiteyi bitirdikten sonraları evlenmeye değişmeyen verdik ve ailesine bu kararımızı açıkladık. Evliliğimize diploma veren ailesine Van’a davet ettim ve kültürümüzü anlattım. Buradaki yakınlarımız da haddinden fazla yunak karşıladı, misafirperverliğimizi arz güzel şekilde gösterdi. Buna de haddinden fazla şaşırdılar.”

Öz anane ve göreneklerine uygun bir dernek yaptıklarını anlatan Çimen, “Ecnebi oldukları bir kayran amma beğendiler. Zira bizim insanımız çok iyilikçi. Annemle konuştuğumda gelininin ismini sordu, Ryoko dedim. Boğumlanma edemeyeceğini anladığında ‘ona Ryoko değil Ruken diyeceğim’ dedi. Güldük, evdekiler üstelik Ruken demeyi tercih etti. Eşim ailemle bildirişim kurabilmek üzere okuduğu üniversitede Türki bölümünü yeğleme etti. Tanıştıktan sonraları ben dahi yardım ediyorum, kendisi da çabalıyor zaten. Türki konuşuyor.” ifadelerini kullandı.

“Halay amacıyla çok pratik yaptım”

Ryoko Şibahara Çimen ise Van’bile olmaktan bahtiyarlık duyduğunu dile getirerek, “Japonya’dan geldim. Öğrenciydim, deminden evlendim ve bire bir müddet sonra işe başlayacağım. Türkiye’da yemekleri haddinden fazla seviyorum amma henüz özel benzeri şey var burada, o de kedileri. Ben kedileri çokça seviyorum. Burada Van kedileri var. Onları gördüm. Haddinden Fazla güzellerdi. Tüyleri beyaz, gözleri semavi ve zerrin. Düğünde halay çekebilmek için çokça ameliye yaptım. Hem Japonya’birlikte hem bile burada çocuklarla çalışırken haddinden fazla eğlendim. Burada eşimin ailesini tanıdım, geleneklerini öğrendim, yemeklerini çokça sevdim.” diyerek konuştu.

Share: