Yer Sarsıntısı riskinin erdemli olduğu Erzincan’da sismik izolatörlü hastaneler cesaret veriyor

Erzincan’da Sağlık Bakanlığınca “beyinli hastane” modeliyle nesir edilen 500 yatak kapasiteli cesamet hastanesi ile kâin Erzincan Binali Sebep Üniversitesi Mengücek Gazi Terbiye Araştırma Hastanesi, sismik izolatörleriyle depremlerde çekinmezlik veriyor.

Hareket riskinin yüksek olduğu kentte, ilk defa 2017’dahi 299 sismik yalıtıcı kullanılarak inşa edilen Erzincan Binali Sebep Üniversitesi Mengücek Gazi Eğitim Bilimi Araştırma Hastanesi 250 yataklı vagon melfuf bakım binasında vatandaşlara güvenle bakım sunuluyor.

Afiyet hizmetlerinin karşılanması üzere Karaağaç Mahallesi’nde 2019’da yapımına “uslu şifahane” modeliyle başlanan ve inşaatı süren kullanılmamış Erzincan Oran Hastanesi ise kentte sismik izolatörlü ikinci bina olacak.

İnşaatı büyük oranda tamamlanan şevket hastanesi, kentin yanı sıra Tunceli, Bayburt, Gümüşhane ve Giresun kabilinden kasaba illere hizmet vererek mıntıka hastanesi görevi üstlenecek.

“Bakir düz yazı edilen hastanede 369 izolatör bulunuyor”

İl Sağlık Müdürü Dr. Evren Uğurlu, AA muhabirine, “aptal çatı” konseptiyle inşasına devam edilen hastanenin vatandaşlara mail zamanda elan emin ve konforlu hizmet sunacağını söyledi.

Sismik izolatörlü hastanelerin deprem simultane hangi büyüklüğünde fayda sağladığını gördüklerini ifade eden Tekin, şöyle konuştu:

“Hastanemiz 500 yatak kapasiteli. 228’i koşa yataklı, 12’si ise bir tane yataklı vagon odalarımız olacak. Bunun yanı sıra 46 alçak bakım, 80 poliklinik ve 13 ameliyathane ile 500’ü bağlı, 100’ü dahi çıplak kalkışmak amacıyla 600 kapasiteli tıpkı otoparkımız var. Hareket açısından değerlendirildiğinde, 369 hareket izolatörüyle inşaatımız aceleten bitmeme etmektedir. Bu akıllı hastanemizle metin, sakıncasız ve elan mebzul şartlarda keyif hizmeti vereceğimizi düşünüyorum.”

Uğurlu, Kahramanmaraş merkezli hareket bölgesinde mensur edilen sismik izolatörlü hastanelerin hizmetlerini kesintisiz sürdürdüğüne bel ederek, “Deprem bölgesindeki arkadaşlarla yaptığımız görüşmelerde, 7,7 ve 7,6 kadar yaşanan depreme rağmen sarsıntıyı haddinden fazla bir iki şekilde hissettiklerini, hastanede çalışmalarına ve ameliyatlarına tıpkı şekilde devam ettiklerini söylediler. Beğenilen yalıtıcı sebebiyle binanın herhangi bir ezik üstelik olmadan dimdik ayakta olduğunu, bati hizmet ve kuvözdeki hastalar ile yatan hastaların tek şekilde depremden etkilenmeden tedavilerine devam edildiğini öğrendik.” dedi.

İzolatörler depremin şiddetini kayırıcı katlarda çokça birkaç hissettiriyor

Kentteki celal hastanesinin yapımını üstlenen firmanın proje müdürü Necdet Altanlar ise şifahane binasına yerleştirilen sismik izolatörlerin depremin etkisini azalttığını anlattı.

Altanlar, “Meydana gelebilecek kestirmece 7,7 şiddetindeki bire bir depremde izolatörler, bu sarsıntının ense katlarda 3-4 şiddetinde hissedilmesini sağlıyor. Yaşanan depremden tığ da etkilendik. Çalışan 250 iştirakçi arkadaşımızla sarsıntı çabucak toplantı alanına toplandık. Binanın izolatörlü olduğunu izah etmemiz konusunda iştirakçi arkadaşlarımız gene içeriye girerek kaldıkları yerden çalışmalarına bitmeme etti.” diyerek konuştu.

Share: