Tarım ve Orman Bakanı Ünite Kirişci, Adıyaman’da badem hasadına katıldı Açıklaması

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “Kent tarımını herkesin ezberlemesini istiyorum. Bu, üretim, gailesiz ürüne erişim, istihdam, refah ve çevreye daha duygulu bir herkes demektir. Özellikle bundan şehir kazanacaktır. Bundan Türkiye namına hepimiz kazanmış olacağız.” dedi.

Nazır Kirişci, Adıyaman’ın Kahta ilçesinde badem hasadına katıldı. Burada tarım ara bulucu kullanan Kirişci, hasatta müteharrik işçilerle tıpkısı müddet sohbet etti.

Kirişci, burada yaptığı konuşmada, Türkiye’dahi sonuç yıllarda Adıyaman’ı birinci eden badem konusunun öne çıktığını söyledi.

Türkiye’nin badem üretiminin yüzdelik 22’sinin Adıyaman’de gerçekleştirildiğini tamlayan Kirişci, şöyle bitmeme etti:

“Bu manada balaban bire bir aktör. Tabii kim bademle ilgilendiren burada üretim faaliyetlerini durumunda incelerken bademe ilgilendiren dahi tekrar az buçuk sonraları göreceğiz, yeşil kabuğun soyulması işlemleri dahi dahil bademin gördüğü hisse senedi ve işlemleri değerlendirmiş, incelemiş, görmüş olacağız. Bizim özellikle altını çizdiğimiz konu var o üstelik şudur. Ülkemizin site tarımı adı altında beher ilinin kişi ihtiyacı olan ürünleri kişi coğrafyasında üretiyor olmasıdır. Bu bizim üzere az çok majör. Imdi lojistik çokça büyük aynı maliyet unsuru. Sıklıkla dile getirilir, ‘tarlada domates bu büyüklüğünde, markette bu büyüklüğünde’ diyerek. Peki aradaki ticari zincirler bunda etkilidir amma buradaki kebir etkenlerden birisi lojistiktir. Tek başına geri hizmet bir faktör olmakla kalmıyor ama benzeri zamanda düşünün raf ömrü gelişmemiş olan ayrımsız ürünün işte ihtimal dahi ayrımsız 24 saat seyahat yapıyor. Bu yolculuğu da konforlu araçlarda yapmıyor. Benzeri domatesi, salatalığı düşünün, toplanıyor, kasalara konuluyor bilahare paletlere yükleniyor, paletlerden kamyona, kamyon yola çıkıyor, saatlerce defa itmam ediyor, doğal adına tazeliğinden daha çok zayiat yaşıyor. Yani o bildiğiniz tüvana domates gidiyor çıktı adım adım böyle sergen ömrünün beş altı gününü geride bırakmış domates haline geliyor. Bu bile aynı yaş semere ve sebzede hele raf ömrünün kısalığı dolayısıyla bile kayıp oranımızı artırıyor. Biz istiyoruz kim bu da önlenmiş olsun.”

Kirişci, egzoz emisyonun global ısınmaya hastalık olduğunun söylendiğini dile getirerek, bunun heybetli adımlarından bire bir tanesinin de göveri ve meyvelerin itmam ettiği yolu kısaltıp egzoz emisyonunu minimuma indirebilmek olduğunu söyledi.

“Bire Bir devlet istiyoruz ki öz ihtiyaçlarını kendisi üretsin”

Tıpkı şehrin ihtiyacı olan salatalığı, domatesi, biberi, fındığı, üzümü, kayısıyı, şeftaliyi o şehirde üretmenin önemine dikkati calip Kirişci, şunları kaydetti:

“Biz buna şehir tarımı adını veriyoruz. Site tarımı sayesinde bahsettiğim bire bir geri hizmet maliyetlerinin düşürülmesi, iki işaret tazeliğinin olabildiğince kaybında daha liyakatli olunması, üçüncüsü susturucu emisyonu nedeniyle çevreye daha duygulu sergileniyor olması, dördüncüsü insanların yerinde istidamı, çünkü tığ kentlerimizi boşalttık, bayağı kentlerimiz üstelik karışma. Daha Çok nazik kentlerde kümelenen benzeri eş ortaya çıktı. Kırsalımız zaten boşalmıştı. Beşincisi dahi bir mutluluk istiyoruz ki öz ihtiyaçlarını kendisi üretsin. Türkiye adına tığ da bunun gayreti içerisindeyiz. Bir ilde istemeli ki öz ihtiyaçlarını onları öz kentinde üretebilsin. Hele raf ömrü gücük olan semere ve göveri. Tabiatıyla stratejik ürünlerin üretimi konusu bizim amacıyla eke. Site tarımını herkesin ezberlemesini istiyorum. Bu, istihsal, tüvana ürüne ulaşım, istihdam, bolluk, çevreye elan duygulu aynı herkes demektir. Bilhassa bundan site kazanacaktır. Bundan Türkiye kendisine hepimiz nail olacağız.”

Vekil Kirişci, hasadın peşi sıra DOĞRU Tümen Adıyaman milletvekillerinden Ahmet Görgülü, İbrahim Halil Fırat, Yakup Taş, Vali Mahmut Çuhadar ve Belediye Başkanı Süleyman Kılınç ve beraberindekiler, ilçede canlılık gösteren Nar İşleme Tesisi ile Tarım Kredi Kahta Badem ve Kuruyemiş İşleme Tesisi’ni gezdi.



Share: