Iğdır ruzname haberleri… Iğdır’ın sulak alanları muhacir kuşlarla doldu

Kuzeydoğu Göç Rotası üzerinde kâin Iğdır’ın sulak alanları, Rusya ve Kazakistan’dan kafile için mevrut kuşlarla dolup taştı.

Kuzey kalık kürede yaz mevsimini geçiren kuşlar, kış mevsiminin yaklaşıp havaların soğumasıyla gelişigüzel güney fire küreye akıllıca göçmeye başladı.

Bu göç yolculuğu esnasında kuşların mola çevirmek, besin ve yağ ambarlamak üzere kullandığı Türkiye’nin doğusu, onlarca türden haddinden fazla sayıda kuşu ağırlıyor.

Yurdun sunma doğusundaki Iğdır, Kuzeydoğu Göç Rotası üstünde bulunmasından dünya göç döneminde birçok kuşa ev sahipliği yapıyor.

Balkı Dağı eteklerindeki Bulakbaşı ve Glokom Sazlıkları ile Aras Nehri ve Aras Kuş Cenneti, barhana boyunca şimal yarım küreden mevrut kuşların yol uğrağı noktası oluyor.

Iğdır Üniversitesi Ornitoloji Uygulama ve Araştırı Merkezi Müdürü, Avcılık ve Çandır Hayatı Bölümü Dr. Akademisyen Emrah Polat, AA muhabirine, göç için bölgeye mevrut kuşların aşılanmamış hayatı çeşitliliğine zenginlik kattığını söyledi.

Birçok türün göç ettiğini, birçoğunun dahi göçe hazırlandığını tamlayan Çelik, “Demin kuşlar kuzey yarım yamalak kürede, kışın kuzeyden güneye makul aynı kafile gerçekleştiriyorlar. Güneydeki daha mutedil, daha hamam bölgelere doğru intikal var. Literatür birlikte cemi tersi olarak güneyden kuzeye akla yatkın tıpkısı geçiş hareketi olacak.” dedi.

Kuşlar kafile öncesi Iğdır’bile vücutları amacıyla gerekli yağları depoluyor

Polat, Iğdır’ın coğrafi şartları ve ısıdam iklimi zımnında bir nice yaban hayvanının olduğu üzere kuşların bile geçiş rotası olduğuna değinerek, şöyle konuştu:

“Bu anlamda Iğdır çok yetişkin ayrımsız yaşam merkezi. Zira Kuzeydoğu Göç Rotası üstünde bulunuyor. Seçkin yıl bir nice farklı kuş türü burada besinlerini alıp, yağlarını depoladıktan sonraları elan hamam bölgelere akla yatkın gidiyor. Bulakbaşı, Aras-Karasu taşkınları ile Aras Kuş Cenneti kuşlar için eke kavuşum merkezleri. Burada toplanıp, vücutları için zaruri yağları depoladıktan bilahare henüz hamam bölgelere akıllıcasına göçe başlıyorlar.”

Çelik, Iğdır’ın bulunduğu Kuzeydoğu Barhana Rotası’nın acun üzerindeki yetişkin tıpkı rota olduğunu anlatım etti.

Rastgele barhana mevsiminde sulak alanlarda okkalı aynı hareketliliğin olduğunu vurgulayan Polat, şöyle bitmeme etti:

“Artvin Çoruh’tan ülkemize methal fail rota üzerinde bulunuyor. Ara Sıra durumlarda burası tali göç yolu yerine birlikte kullanılıyor. Buradan Orta Doğu’ya, oradan bile Kuzey Afrika’ya doğru sabık aynı barhana rotası var. Biz üstelik yer çalışmalarımızda sonsuz izliyoruz, geçişlerini izlem ediyoruz. Ayrımsız çoğu kafile hazırlıklarına başladılar, bazıları ise göçtü. Imdi bu zamandan itibaren göçleri izleyeceğiz. Hele ötücüler gitmeye başladı, ördekler bile ekimin sonlarına doğru buradan güneye akilane, yani Afrika’nın kuzeyine, oradan bile henüz ölçülü kısımlara makul gidecekler.”

Share: