Çoluk Çocuk, “GNS” ile İstanbul’u gezmenin sefasını sürüyor

Bilgisizlik ve Spor Bakanlığının “Genç Ne Sever?” (GNS) projesi kapsamında İstanbul’a gelen gençler, KYK yurtlarında ücretsiz konaklarken, özellikle Topkapı Sarayı, Dolmabahçe Sarayı ve İstanbul Kazı Bilimi Müzeleri koyulmak üzere onlarca müzeyi ücretsiz gezmenin keyfini sürüyor.

Anadolu Ajansı muhabirleri, proje kapsamında hem İstanbul’un tarihi ve turistik yerlerini rüyet fırsatı bulan hem dahi ücretsiz nazil turist gençlerle konuştu.

Geçen yıl Müze Deneyli kayran ve bu dönemde GNS’nin imkanlarından faydalanan Hacettepe Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Amme Idaresi Bölümü öğrencisi Elif Övgü Darbaz, KYK yurtlarında ücretsiz konaklama yapabilecekleri haberini aldıklarında ilk olarak Eskişehir’e gittiğini söyledi.

Eskişehir’deki müzeleri ücretsiz gezdiğini anlatan Darbaz, “Müzeler, tarihi yapılar, içerisinde bulundurdukları eserler esasta benim ilgi alanıma direkt giriyor. GNS’nin bu imkanından faydalanmak bile bizler üzere haddinden fazla ongun.” dedi.

Önceden İstanbul Üniversitesi Olgun Tarihi Bölümü’nde tıpkısı yıl yetişek aldığını anlatan Darbaz, “Biz Osmanlı’dan bu yana bir nice kültürü süresince barındıran bir milletiz. Bu sebeple değişik kültürleri temyiz etmek, geçmişimize tanıklık etmek, onların kuşkusuz yaşadıklarına dair düşün sahibi girmek için bu müzeleri başvurmak, tıpkısı nevi geçmişe tanıklık etmek bence çokça şanlı ve nadir. Görgülü gelişimimiz için da gezerek öğrenmenin çokça müfit olduğunu düşünüyorum. Bu sebeple iyi ki GNS var.” ifadelerini kullandı.

Müze Iri sahibi olduktan sonra kendisinde seyran tutkusu oluştuğunu anlatan Darbaz, “Müze Bilgili gençleri gezmeye teşvik ediyor. Müze Kartımı aldığımda evvel Arkeoloji Müzesi’ni gezdim. Şimdi Yerebatan Sarnıcı restore edildi, orayı gezmek istiyorum. Osmanlı’dan artan tam sarayları gezdim; Topkapı, Dolmabahçe, Beylerbeyi, ziyarete açıkken Şans Sarayı. Hep köşkleri, müzeleri gezdim. Bildirme çok ilgimi çekici saha İslam Vukuf Tarihi Müzesi oldu.” dedi.

“Gençlerin gezebileceği binlerce müze var”

İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Bölümü öğrencisi Kamuran Alataşlı dahi İstanbul’un sıra kokan tıpkı site olduğunu, mega kenti gezmekten afiyet aldığını söyledi.

Gençlerin tarihini gür bilmesi ve tarihten dersler çıkarması gerektiğini tamlayan Alataşlı, bu kapsamda GNS’nin müfit olduğuna bel etti.

Alataşlı, GNS’nin çoluk çocuk amacıyla tam tıpkısı aplikasyon olduğunu belirterek, “Geçmişe ihtimal zengin yavru gezebilirdi, fukara gezemezdi ama günümüzde lüzum zavallı lüzum zengin olsun gençlerin GNS ile gezebileceği binlerce müze var. 300 müze ücretsiz şu anda. Canlı, ‘Oraya gittiğimde nerede konaklayacağım?’ diye niteleyerek düşünebilir. Devletimiz bunu üstelik düşündü. Gittiğiniz yerlerde KYK yurtlarında kalabilirsiniz. Bu dahi biz gençler üzere kocaman tıpkı kayra. Düşünüyorum de acep dünyanın neresinde hakeza benzeri aplikasyon var? Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Sayın Mehmet Kasapoğlu’na teşekkürname gitmek istiyorum.” diye niteleyerek konuştu.

Önceki yıllarda bir nice gencin yaşadıkları şehirlerdeki tarihi yerleri dahi rüyet fırsatı bulamadığına vurgu fail Alataşlı, gezme planı olan gençlere, “Bu fırsatı değerlendirin.” çağrısı yaptı.

İstanbul’üstelik bir nice müze gezdiğini ve genişlik fazla Topkapı Sarayı’ndaki eserlerden etkilendiğini anlatan Alataşlı,” Hayatımda ilk kez Topkapı’ya girdim. Orada Sefir Efendimizin yetişkin eşyalarını gördüm, çokça etkilendim. Devletimizin buna eş çıkması çokça hoşuma gitti. İnanıyorum kim bu tür projeler çıktı gelişecek, devletimiz buna müteveccih daha güzelce şeyler de yapacak.” dedi.

Bursa ve Ankara’daki tarihi yerleri de gezmeyi amaçladığını kaydeden Alataşlı, 1 Ekim’bile bitecek GNS’nin süresinin uzatılmasını beklediklerini söyledi.

“Devletimizin böyle tıpkı aplikasyon yapması çok sunturlu oldu”

KYK Cevizlibağ Atatürk Kız Öğrenci Yurdu, Seyahatsever Projesi kapsamında 3 bin 263 ayırtma alırken, 15 Temmuz’dan itibaren 1888 öğrenciye İstanbul’üstelik konaklama imkanı sundu.

Yurtta nazil İstanbul Üniversitesi Hususiyet Fakültesi öğrencisi Ayça Enerjik, Seyahatsever Projesi’ni duyduğunda derhâl başvurduğunu ve Kırklareli’nden geldiğini söyledi.

Projenin öğrencilere fena hâlde bire bir imkan sağladığını belirten Acar, GNS uygulamasından da faydalanarak müzeleri gezmek istediğini kaydetti.

Acar, “Öğrenciler için gayet başarılı bir proje. Çoğu mektepli müzeleri gitmek istiyor ama bu devirde alelhusus öğrenciler çok çok harcama yapamıyor. Devletimizin hakeza bir aplikasyon yapması haddinden fazla pir oldu.” diyerek konuştu.

Yurdun misafirlerinden İstanbul Medipol Üniversitesi İngilizce Çevirmenlik Bölümü 1. sınıf öğrencisi Edanur Özdemir da Seyahatsever Projesi’yle Elazığ’dan geldiğini ve 3 aktarılma boyunca kenti gezeceğini tabir etti.

Arkadaşıyla tıpkısı rota çizdiklerini aktaran Özdemir, “Bilgisizlik Bakanlığının verdiği ücretsiz Müze Iri’la müzeleri gezip deneyimlemeyi düşünüyoruz. Topkapı’yı müracaat etmek istiyorum. Yerebatan Sarnıcı’nı yutmak istiyorum.” dedi.

Seçme iki projeyi da haddinden fazla yarayışlı bulduğunu belirten Özdemir, “Her şehirde olabilmesi dahi haddinden fazla güzelce bire bir imkan. Dinlence fırsatı de sunuyor gençlere. O yüzden haddinden fazla beğendim. Herkese teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

“Öğrenciler için çok ongun tıpkısı aplikasyon, bütün devam etmesini isterim”

KYK Cevizlibağ Atatürk Kız Öğrenci Yurdu’nda konaklayan Kastamonu Üniversitesi Dershane Öğretmenliği Bölümü öğrencisi 21 yaşındaki Merve Çılgın de Seyahatsever Projesi’nin ücretsiz konaklama imkanından faydalanarak Ankara’dan İstanbul’a müracaat etmek için geldiğini söyledi.

Projeyi çokça beğendiğini ifade fail Sivri, “Kalacak kayran amacıyla bir bütçe ayırmış olmuyoruz. Yemeden Içmeden sefer parası ve kişisel harcamalarımız üzere bütçe ayırıyoruz. Öğrenciler için çok bereketli benzeri uygulama, hep devam etmesini isterim.” diyerek konuştu.

Müze antre ücretlerinin yüksek olduğunu ama öğrencilere verilen Müze Kurnaz’la ücretsiz gezme imkanı bulduklarını anlatan Ekstrem, şunları söyledi:

“Müze anaç uygulamasıyla Topkapı Sarayı’nı, Yerebatan Sarnıcı’nı gezmeyi düşünüyoruz. Bunun dışında Ortaköy’e, Galata Kulesi’ne, Beyoğlu’na gideceğiz. 3 haset birlikte kullanarak İstanbul’u gezmeyi düşünüyoruz. Ankara’dahi üstelik bu uygulama sayesinde bir nice müzeyi gezdim. Burada da gezeceğim. Galata Kulesi’nde üstelik Müze Iri uygulaması makbul.”

Gazi Üniversitesi Bili Bilgisi Öğretmenliği Bölümü’nde okuyan Hatice Sili ise Seyahatsever Projesi kapsamında İstanbul’u gezmeye geldiğini ve KYK Cevizlibağ Atatürk Kız Mektepli Yurdu’nda konakladığını dile getirdi.

Projenin öğrencilere gezme imkanı sağladığını belirten Arı, Topkapı Sarayı’nı, Yerebatan Sarnıcı’nı, Galata Kulesi’ni müracaat etmek ve gâh müzeleri rastlaşmak istediğini, Müze Iri uygulamasının bunun için pir tıpkı imkân sağladığını belirtti.

“Bu proses bilcümle tıpkısı seneye yayılabilirse haddinden fazla güzel tamam”

İstanbul Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği bölümünden yıpranmamış çıkışlı olan Hatice Ebrar Mamati, projede gençlerin gezmeyi ve aktivitelere katılmayı sevmesinin dikkate alındığını söyledi.

Mamati, gençlere Türkiye’yi gezebilmeleri amacıyla KYK yurtlarında ücretsiz kalma imkanı sunulduğunu anımsatarak, “Çekilişlerle mektup kıraat fırsatımız oldu, muhtelif kitaplara ücretsiz erişme imkanı verdiler. Ücretsiz dinleti ve piyes düzenleniyor.” dedi.

Proje kapsamında Eskişehir ve Kütahya’yı seyran fırsatı bulduğunu dile getiren Mamati, şunları aktardı:

“Oralarda, kardeşimle KYK yurtlarında kaldım. Değişik müzeleri gezdim. Gezilebilecek seçkin yeri gezmeye çalıştım. Eskişehir çokça pir. Odunpazarı’ndaki müzeleri gezme fırsatım oldu. Eskişehir’bile iki, Kütahya’de bir tün kaldım. Bu fırsat benim üzere yeterliydi.”

Mamati, proje kapsamında ayrımsız hafta sonra arkadaşlarıyla Denizli’yi da gezmeyi planladığını belirterek, “Bu projenin her yaz gerçekleşmesini istiyorum. Temas yaz, sunma azından 3 kamer ücretsiz Türkiye’deki illerde işlemez olmak istiyorum. 5 dönüş var olmak güzelce vesile, inşallah ahit sayısı uzarsa şehirlerde daha de fazla kalma imkanımız olur. Bu proses bilcümle tıpkı seneye yayılabilirse bizim için haddinden fazla sunturlu olur.” diye niteleyerek konuştu.

Marmara Üniversitesi mezunu Sinan Bakioğlu de gençlerin ders hizmet etmek kadar sosyalleşmeye dahi ihtiyacı olduğuna dikkati çekerek, “Bakanlığın bu projesi bize bunu ücretsiz sağlıyor. Müze gezmeyi haddinden fazla severim, müzelere giriş ücretsiz olduğu amacıyla Marco Çöven ve Evliya Çelebi gibi geziyorum.” dedi.

Arz son arkadaşıyla Galata Mevlevihanesi’ni gezdiğini tamlayan Bakioğlu, “Beylerbeyi Sarayı önündeyiz, burayı dahi gezerim belli. Gideceğiniz bölgeye mail KYK’lardan birine ilkin ayırtma yaptırıyorsunuz. Oradaki yurtlarda ücretsiz konaklayabiliyorsunuz. Arkadaşlarımla İzmir taraflarına gitmeye niyetimiz var.” diyerek konuştu.

Bakioğlu, Zihayat Ne Sever? ve sayısal Müze Iri uygulamasının bitmeme etmesini istediğini belirterek, “Çıktı ‘genç’ dediğimiz gözyaşı grubu 23-24 değil. Gözyaşı skalası belki 32-33’e kadar uzatılabilir. Müze gezmek parayla ölçülebilecek ayrımsız derece değil. Süresiz ve ücretsiz olması elan gür.” ifadelerini kullandı.



Share: