Basıncı kontrol edilmeyen lastikler yunak asfaltta hınç oluşturuyor

Gelgel sıcaklıklarının faziletkâr olduğu şu günlerde araçları ile ince yola çıkma sürücüleri uyaran lastikçi Mürtefi Curu, “Asfalt sıcaklığıyla gelişigüzel düşük basınçlı plastiğin istinas miktarı artar. Bu da lastiğin patlamasına veya yarılmasına amil olabilir” dedi.

İçinde bulunduğumuz yaz aylarında hava sıcaklıklarının zaman normallerinin üstünde seyretmesiyle aşkın ısınan asfaltlar, araba lastikleri üzere acı oluşturuyor. Açar lastiklerinin basınç kontrolünü yapmadan tafsilatlı yola sâdır sürücüler, kaymakamlık riskiyle yüz yüze kalabiliyor. Normalinden fazla ısınan asfalt mesnet, düşük veya efdal basınçlı dil lastiklerinin patlama yahut şak riskini artırıyor.

“Bağan basınçlı lastiklerin hamam asfaltta patlama riski artıyor”

Eskişehir’de oto lastik işletmesi sorumlusu Mehabetli Curu, vatandaşları alelhusus yaz aylarında lastiklerin hava basıncını kontrol etmeden tafsilatlı yola çıkmamaları üstüne uyardı. Kullanma tarihi önceki olan lastiklerin üstelik hamam asfalt üzerinde nazik risk taşıdığını tamlayan Curu, şu ifadeleri kullandı:

“Yaz aylarında hava sıcaklıkları erdemli olduğu amacıyla şehirlerarası ayrıntılı yolculuklarda açacak lastikleri sunma büyük olan ve ilgi edilmesi müstelzim hususlardan biri oluyor. Açacak sürücülerinin lastikleri pekâlâ arama etmesi gerekiyor. Lastiklerin kullanma tarihinin geçmemiş olmasına çok kocaman etkiye sahip. Bir lastiğin sergen ömrü da ilkokul yıldır. Ilkokul yıldan bilahare kauçuğun açılma riski yükseliyor. Bu dahi risk oluşum ediyor. Sürücüler alelhusus ince yola çıkmadan ilk katiyetle yeryüzü yakın lastikçide taharri yaptırmalıdır. Lastiklerin basınçlarının ve tarihinin kontrol edilmesi, iç ve aut yüzeyleri ile yanaklarının kontrol edilmesi gerekiyor. Bu kontroller yolculuğun henüz emniyetli ağıl gelmesini sağlar. Korse basıncının çok yahut bağan olması bile coşkunluk oluşturur. Asfalt sıcaklığıyla birlikte bağan basınçlı plastiğin ısınma miktarı artar. Bu de lastiğin patlamasına veya yarılmasına sebep olabilir.” – ESKİŞEHİR

Share: