AKARSU hudut dışı işlemlerini hızlandırmayı planlıyor

Avrupa Birliği (AB) dokunaklı mülteci toprak kayması dolayısıyla, Bağlantı ülkelerinde dehalet başvurusu reddedilenleri daha aceleci tıpkı şekilde geldikleri ülkelere hudut dışı girmek üzere yollar arıyor.Avrupa Birliği (AB), Ukrayna’daki savaştan kaçan dört milyon Ukraynalı mülteci ve ayrıksı ülkelerden kaynaklı kitlesel sığınmacı artışı zımnında hudut dışı işlemlerini hızlandırmayı planlıyor. Alman hükümeti ise KEZ’yi sınır dışı işlemleri ile ait haddinden fazla anif adımlar atılmaması üstüne uyardı.

Perşembe haset Stockholm’de DENIZ’li mevkidaşlarıyla istişarelerde kâin Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser sığınma başvuruları onaylanmayan vatandaşlarını ferasetsiz kabul etmek istemeyen ülkelere yönelik ara sınav koşullarının sertleştirilmesi yönündeki girişimlere alın imdi.

Stockholm’deki toplantıda konuşan SUTAŞ bölüm başkanı İsveç’in Kafile Bakanı Maria Malmer Stenergard, “Başvuruları reddedilen sığınmacıların ülkelerine kavrayışsız gönderilmesi süfli çokça koskocaman” dedi. Fakat İsveçli vekil, mukaddime ülkelerin damarı bozuk tutumu dolayısıyla bu kişilerin sınır dışı edilmelerinin alelumum gibi olmadığına meni etti.

KEZ İçişleri Komiseri Ylva Johansson dahi burada yaptığı açıklamada, “Haddinden Fazla düşük tıpkısı kafasız devir oranı var” ifadesini kullandı.

Avrupa İstatistik Kurumu’na (Eurostat) bakarak, 2021 yılında AKARSU’de dehalet başvuruları reddedilen sığınmacıların ansız gönderilmesine yönelik 340 bin kararın elden yüzde 21’i uygulanabildi.

İsveç ara sınav baskısında ısrarlı

İsveç, Ilk Teşrin ayından bu yana cezrî sağcı İsveç Demokratlarının desteğiyle kurulan ve göçü şişman ölçüde kasmak talip ayrımsız ekalliyet hükümeti eliyle yönetiliyor. Bu bağlamda İsveç, reddedilen sığınmacıların giriş ülkeleri üzerindeki baskıyı yükseltmek üzere bu ülkelere müteveccih ara sınav kısıtlaması uygulanmasını savunuyor.

Almanya İçişleri Bakanı Faeser ise İsveç’in bu talebine temkinli yaklaşıyor. Içtimai Demokrat Partili Nazır, Almanya’nın söz konusu ülkelerle bir yandan göçü kabil kılan sair yandan dahi başvuruları kabul edilmeyenlerin izansız gönderilmelerini düzenleyen anlaşmalar yapılması gerektiğini savundu.

KEZ, 2020’den bu yana korunma başvurusu reddedilen vatandaşlarını kalın kafalı almaya yanaşmayan ülkelere gravite aracı olarak vize kısıtlamalarını kullanabiliyor. Fakat bu uygulama şu temel büyüklüğünde hoppadak Gambiya’ya müteveccih gerçekleştirildi.

İsveç Barhana Bakanı Malmer Stenergard ise İsveç’in, “Bu mekanizmanın tüm potansiyelini kullanmanın çokça koca olduğunu” düşündüğünü vurguladı.

Fransa da Almanya’nın bilakis sınır dışı işlemlerini hızlandırmak amacıyla ara sınav kısıtlamalarının benzeri külfet aracı yerine uygulamasından yana.

Fransa Çap Bakanı Sonia Backes Stockholm’de yaptığı açıklamada, bidayet ülkelerle yapılan görüşmelerin hava kalması halinde AKARSU’nin “anif önlemler” alması gerekeceğini söyledi. Bu durumda SUTAŞ’ye en fazla göçün olduğu Eritre, Somali ve Irak’ın etkileneceği belirtiliyor.

Avusturya İçişleri Bakanı Gerhard Karner ise AB’nin, “Dehalet üstüne daima adına frene basması” gerektiğini dile getirdi.

Avusturya, Balkan rotası üzerinden gelen göçmenlerin ülkeye müfrit abra oluşturduğunu savunuyor ve Bulgaristan ile Türkiye arasındaki eksen güvenliğini tasarruf etmek üzere SUTAŞ’den iki milyar euro destek vermesini temenni ediyor.

Sayılarda rekor artış

Geçtiğimiz sene SU’ye kesintili girişlerin sayısı 2016’dan bu yana arz faziletkâr seviyesine çıktı. Çizi Esirgeme Ajansı Frontex verilerine göre, 2022 yılında 2021’e bakarak yüzde 64’lük artışla yaklaşık 330 bin göçmen kayıtlara geçti. Bir dönemde sığınma başvurularının sayısı üstelik iki katına çıkarak 920 bini aştı. Rakamlar arasındaki fark haddinden fazla sayıda bildirilmemiş ağır aksak hat geçişi olduğunu ya dahi göçmenlerin şapadanak çok SU ülkesinde korunma başvurunda bulunduğunu gösteriyor.

2015’teki sığınmacı krizinden bu yana SUTAŞ bakir tıpkısı iltica anlaşması üstünde uzlaşamadı. AKARSU, 9 ve 10 Şubat tarihlerinde Brüksel’de düzenlenecek özel tıpkısı zirvede konuyu yeniden gündemine takanak. Bu bağlamda ağır aksak göçten arz çok etkilenen Akdeniz kıyısındaki ülkelerin, göçmenlerin Birlik içre dağıtılmasına ilgili uygulamanın baştan değerlendirilmesi üzere etki yapması bekleniyor.

AFP/ TY,CILT

Share: