Bingöl gündem haberleri | AFYONKARAHİSAR – Katılma Tendürüst Hisse Senedi Programı Proje Bergüzar Töreni

Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Prof. Dr. Semavi Aşan, iştirak finansın, geleceğin dünyası için de bundan öncesi için dahi çok heybetli tıpkı mesajı içerdiğini belirterek, “Mal sistemi, insanların refahını tezyit etmek için, üretimde kullanılmak amacıyla zaruri olan finansal kaynakların sağlandığı, eli nimetli üretim alanlarına kanalize edildiği ve dağıtıldığı benzeri sistemdir.” dedi.

Aşan, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Atatürk Kongre Merkezi’nde planlı Ortaklık Tendürüst Hareket Programı Proje Bağış Töreni’nde, programın amacının, bakir çıkışlı olanlara, faziletli lisans ve doktora öğrencilerine katılım para alanını öncelemek olduğunu söyledi.

Onların kariyer hedeflerinin içerisine bu alanı dahi koymalarının mehabetli olduğunu vurgulayan Aşan, kurumlar açısından paydaşlık para alanındaki gizil koca kaynağı havuzu ne büyüklüğünde genişletilirse, ait kurumların de bu minvalde daha anlamlı intihabat yapabileceklerini düşündüğünü dile getirdi.

Aşan, “Tıpkı başka yetişkin hususta Mal Ofisimizin kuruluşunun önceki aylarında değişmeyen verdiğimiz, Türkiye’birlikte şimdiye kadar mamul yer degaje katılımlı sormaca olan ‘Türkiye Hanehalkı Mali Alacak ve Tutum Araştırması’nı gerçekleştirdik. 15 bin katılımcıyla mali çizi konusunda yaptığımız bu anketin ayrımsız kısmını bile paydaşlık finans alanına ayırmıştık.” dedi.

Anket sonucunda, ortaklık para alanının; dini hassasiyetleri efdal muhtemelen bir kesimin kaynaklarını kişi içerisinde dolaştırdığı aynı düz kendisine gözlemlediklerini anlatan Aşan, şöyle konuştu:

“Biliyoruz ki katılma finans çok henüz açık bir alan. Paydaşlık finans kapsamına ve ulaşmaya çalıştığı hedefe baktığınızda bu algının çokça elan ötesinde bir potansiyele erbap. Bittabi bu alanın huruç noktasına dayalı bire bir tereddüdümüz yok. Iştirak finans, geleceğin dünyası amacıyla üstelik bundan öncesi için da çok balaban tıpkı mesajı içeriyor. Para sistemi, insanların refahını artırmak amacıyla, üretimde kullanılmak amacıyla gerekli olan mali kaynakların sağlandığı, mübarek istihsal alanlarına kanalize edildiği ve dağıtıldığı aynı sistemdir. İşin özüne baktığımızda üretim var. Finans, üretimi çoğaltmak üzere var.”

“Iştirak finansı benimsemiş toplulukların iktisadi olarak de ateş parçası olmaları geçişsiz”

Aşan, alelhusus finansal alanda, çokça ağır benzeri değişimin yaşanacağı tıpkı dönemin kendilerini beklediğini belirterek, “Bu değişimler çok bunaltıcı toplumsal travmalara, savaşlara öğün açıyor. Dünyayı hakeza dokunaklı benzeri risk ve tehlike bekliyor. Burada bizim inancımız şu ki; iştirak para, bu eskimemiş mali tümce arayışında çokça balaban bir mütenavip oluşturmakta. Çünkü bütün aksaklıklar, yaşadığımız kâin sistemin özünde meydan almaktadır. Kâin finansal sistemde meydan kayran riziko, üretim ve tecim ile ekonomiye katkı sağlayana yüklenmektedir. Katılım mal ise bu anlayışın tüm aksine riziko paylaşımını merkezine koyan bire bir anlayışa sahiptir. İleride yaşayacağımız değişimlerde, katılma finansın önemli tıpkısı rol oynayacağını düşünüyoruz.” ifadesini kullandı.

Bu rolü oynamasının de beş altı şartı olduğuna değinen Aşan, “Birincisi elbette katılım finansı benimsemiş toplulukların soylu erki adına bile aktif olmaları lazım. Hareketli olmaları geçişsiz ki, sisteme mütenavip olduklarını elan mebzul ifade edebilsinler. Amma çok daha koca bire bir şey var. O dahi akademik anlamda bu alanın gelişmesi geçişsiz. Zira seçme madde önceki oradan başlıyor. Bire Bir almaşık oluşturacaksanız, yeni aynı mesajınız olacaksa, öncelikle akademik dünyada yer edinmeli ve akademik yeterliliğe sahip olmalısınız. Burada dahi hareket üniversitelere düşüyor.” diye niteleyerek konuştu.

Ziraat Ortaklık Genel Müdürü Dokuz Canlı Özdemir dahi programın gençlerin kariyerine hayırlara açkı olmasını rica ederek, ortaklık finans sektörünün gelişip yayılması ve bilinirliliğinin artırılmasına yardım sağlayacağını ümit ettiğini söyledi.

Katılım mal sektörü karşı bilgilendirmede mevcut Özdemir, “Para, iktisadın tıpkı kolu. İslam iktisadı çalışmaları de kullanılmamış başlamış benzeri selen dalı diyebiliriz. 1950’li yıllardan itibaren İslam soylu erki çalışmaları başlamış. İslami mal ve katılma finans, ekonomi çalışmalarında hep dolay plana eski aynı kayırıcı. Geçmişe bakıldığında da Osmanlı’dahi ve Selçukluların sonuç döneminde üstelik izlerini görebiliyoruz. Para vakıfları yöntemiyle dahi faizsiz para sistemine mir olduğunu düşünebiliriz.” ifadesini kullandı.

Programda, IFCap Building Genel Müdürü Yusuf Öztürk ile AKÜMÜLATÖR Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş birlikte benzeri konuşma yaptı.

Konuşmaların peşi sıra projede dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim edildi, proje sunumları yapıldı.

Share: