Bu okulda atılan eşyalar sorumluluk oluyor

Bu okulda atılan eşyalar güçlük oluyor

Liseli öğrenciler mankafa dönüşümün önemine özen çekiyor

Martir Fazıl Yıldırım Anadolu Lisesi Müdürü Tezcan Korucuoğlu:

“Atılan malzemelerden oluşan ağırlık ve maske üzere ürünlerden değişik tasarımlar yapmaktayız”

Şehit Fazıl Sebep Küçük Asya Lisesi 11’inci sınıfta okuyan Irmak isimli mektepli: “Birbirimizle düşünüm alışverişi yaparak biricik tıpkı husus üzerinden bir nice fikir çıkarabiliyoruz”

ESKİŞEHİR – Eskişehir’dahi yer kirliliğinin ve vurdumduymaz dönüşümün önemine aksan işleyen liseli öğrenciler gerçekleştirdikleri etkinliklerle gelişigüzel atık malzemelerle takılar yapıyor.

Martir Fazıl Sebep Rum Lisesi’nde başlatılan “Çevrenin Taze Sözcüleri” projesiyle çevreyle ilişik farkındalığın önemine özen çekiliyor. Okulda çevreyle ait farkındalık rekzetmek amacıyla başlatılan projede atıkların altın ve manalı objektiflere dönüşebileceğini, bununla birlikte yer kirliliğinin azaltılabileceğine vurgu yapılıyor. Proje dahilindeki tasarım grubu, plastik kapaklar, açım halkaları, taş, kemik, ağaç kabukları ve bunlara analog atılmış kabilinden zahirî malzemelerle “çevreyi takıyorum” sloganıyla bu arada enteresan yüklülük tasarımları yaptı. Yapılan yan ve maske kabil mütenevvi tasarımlara hususi benzeri giyim gösterisi yapmaya hazırlanan öğrenciler, atılmış malzemelerin zahir değerlendirilebileceğini gösteriyor.

“Belde sorunları ve izansız transformasyon konularında öğrencilere farkındalık kazandırmak istiyoruz”

Şehit Fazıl Saika Küçük Asya Lisesi Müdürü Tezcan Korucuoğlu, kasaba sorunlarıyla ve düşüncesiz dönüşümle ilgili öğrencilere farkındalık vermek istediklerini söyledi. Eco-Shools uygulaması altında yer alan Çevrenin Gailesiz Sözcüleri programına başvuruda gezmek ve kamu spotu beğenmek istediklerini rapor eden Korucuoğlu, “Yer sorunları ve idraksiz inkılap konularında öğrencilere farkındalık vermek, bir aşama süreci ilerletmek ve meslek olarak bu sürece farklı tıpkısı temas katmak üzere bire bir paradigma etkinlikler gerçekleştiriyoruz. Abes el altında birlikte etkinliklerimiz devam ediyor. Rüçhan adına bizim sonuncu amacımız gerçekte Eco-Schools uygulaması altında düzlük kayran Çevrenin Taze Sözcüleri programına başvuruda yatmak ve tıpkısı kamu spotu alıştırmak. Nihai amacımızı yapmak amacıyla aynı dizi etkinlik yaptık. İlk başta öğrencilerimize farkındalık vermek üzere ‘Dünyamız Ölüyor’ sloganıyla birlikte değişik anonslar yaptık. Bozüyük site ormanına gittik, meşe ağaçlarından meşe palamutlarını topladık. Odunpazarı ilçesinde vadi düz mütenevvi ilkokullardaki öğrencilerimizin palamutları yetiştirip meşe fidanı yapmaları amacıyla öğrencilerimizle buluşturduk” dedi.

“Atık yönetimine ve çevreye müteveccih somut adımlar alaşağı etmek istiyoruz”

Spor salonunun incitici gözüken arazisine 300 tane dikme dikildiğini söyleyen Korucuoğlu, atılmış malzemelerle tıpkısı kuş yuvası yapma yarışması düzenlediklerini belirtti. Müşahhas mahsulat elde etmek için atılmış malzemelerle yüklülük ve peçe gibi tasarımlar birlikte hazırladıklarını dile getiren Martir Fazıl Sebep Rum Lisesi Müdürü Tezcan Korucuoğlu, “İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün ve Kaymakamlığımızın gerçekleştirmiş olduğu projeyi destekledik. Etkinliklerimizin devamındaki süreçte okulumuzda amut ongun etkinliği yaptık. Spor salonumuzun incitici diyebileceğimiz arazisini düzenledikten sonradan orada kısaca 300 kesim amut dikildi. Tıpkısı dönem içerisinde aynı panayır düzenledik, yaptığımız panayırda dahi öğrencilerimizin vakit kaybetmeden kalın kafalı dönüşümü sağlanabilir ürünlerle yani plastik olmaksızın kişi eşyalarını getirerek kayıt meşrubat tüketimini yapmasını sağladık. Panayır yaptığımız devir anlayışsız dönüşebilir ve atılan malzemelerden oluşan ayrımsız kuş yuvası etme yarışması düzenledik. Dereceye giren öğrencilerimiz ödüllendirildi, tıpkı zamanda hazırlanan hep kuş yuvalarını bile bahçemizde mevcut yetik şişman ağaçlara astık ve kuşlar amacıyla tıpkısı yuva haline getirdik. Sürecin devamında somut bir im da uzaklaştırmak için atılmış malzemelerden oluşan etki ve peçe kabilinden ürünlerden değişik tasarımlar yapmaktayız. Bunun sergisini ve maskelerin defilesini da gerçekleştireceğiz önümüzdeki süreçte. Amacımız öğrencilerimizde bir çıngı farkındalık monte etmek, atılan yönetimine ve çevreye yönelik müşahhas adımlar kovmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

“Bizim açımızdan çok eğlenceliydi”

Şehit Fazıl Yıldırım Anadolu Lisesi 11’inci sınıfta okuyan Irmak isimli mektepli yaptıkları çalışmalarla ilgili şunları söyledi:

“Bu projede önce başta 7 öğretmenle başladık sonrasında sınıflardan birer çıngı çaşıt seçerek 42 öğrenciye ulaştık. Bu projede 2 sunum kategorimiz var. Birisi burada görmüş olduğunuz şeylerle yapılan tekellüm işleri, burada yaklaşık 28 arkadaşımız var. Düpedüz haddinden fazla keyifliydi çünkü atık malzemelerle emek yapıyoruz. Doğrusu arkadaşlarımızla birlikte tınlamalı geçiyor, birbirimizle düşünüm alışverişi yaparak biricik benzeri özdek üzerinden birçok fikir çıkarabiliyoruz. Elimizdeki bulunan malzemelerle bile çeşitli şeyler yaptığımız üzere bizim açımızdan haddinden fazla eğlenceliydi.”

Share: