ÇEVREYİ KİRLETEN 3 BİN 743 TESİSE 420 MİLYON LİRA UKUBET

İZMİR’in Menemen Plastik İhtisas Tevhit Sanayi Bölgesi’ndeki (OSB) Atık akarsu Arıtma Tesisi’nde inceleme fail Çevre Denetimi Ofis Başkanı Sulh Ecevit Akgün, 2021 yılında 57 bin 22 sayı kasaba denetimiyle Cumhuriyet Altını tarihinin genişlik faziletli denetleme sayısına ulaşmıştık. 2022 yılının önce 10 ayında da 53 binin üzerindeki denetimle neredeyse sabık yılın rakamlarına ulaştık. Çevreyi kirleten 3 bin 743 tesise, 420 milyonun üstünde ceza uyguladık. Antrparantez 313 işletmeyi faaliyetten menettik dedi.

Kasaba, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yoluyla 2014 yılından itibaren Ergene, Gediz, Gerçekten Menderes, Bakırçay, Sakarya, Susurluk havzaları ile Kahramanmaraş Katarakt Çayı’nda oluşturulan 82 noktada Evsel ve Sınai Kirlilik İzleme Programı (EKİP) yürütülüyor. Antrparantez bakanlığın ÇED İzleme ve Yer Denetim Dairesi Başkanlığınca 17 ila 22 Teşrinievvel ortada, Gediz Havzası İzmir ve Manisa illerinde evsel ve endüstriyel atılan su kaynaklarına müteveccih takip ve denetleme yapılıyor. Ekipler evvel program kapsamında, Menemen Plastik İhtisas Tevhit Sanayi Bölgesi’ndeki (OSB) Atıksu Arıtma Tesisi’nde tetkik yaptı.

‘313 İŞLETMEYİ FAALİYETTEN MENETTİK’

Çalışmalar hakkında bilgelik veren Mekân Kentçilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Belde Denetimi Ofis Başkanı Sulh Ecevit Akgün, Çevrenin hareketli aynı şekilde korunmasını sağlamak, organizasyon ve faaliyetlerin çevresel sorumluluk değerlendirmesi ve belde müsaade süreçlerinde tamlanan koşullara, çevre mevzuatında verilen sınırlama ve yasaklamalara makul yerine cümbüş gösterip göstermediklerinin kontrolü üzere yer denetimleri gerçekleştiriyoruz. Yer Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Sayın Erek Kurum’un talimatıyla, el müdürlüklerimiz yoluyla yapılan yer denetimlerine katkı temin etmek için dalan denetleme ekiplerimiz, cümbüşlü akarsu ve atılan akarsu laboratuvarlarımız, gine atak gelgel kalitesi takdir araçlarımızla çalışmalarımıza devam ediyoruz. 2021 yılında 57 bin 22 adet yer denetimiyle Cumhuriyet Altını tarihinin bildirme faziletli denetim sayısına ulaşmıştık. 2022 yılının ilk 10 ayında bile 53 binin üzerindeki denetimle neredeyse güzeşte yılın rakamlarına ulaştık. Çevreyi kirleten 3 bin 743 tesise, 420 milyonun üstünde ukubet uyguladık. Antrparantez 313 işletmeyi faaliyetten menettik diyerek konuştu.

‘DENETİMLERİMİZ SÜRÜYOR’

Denetimlerin sürdüğünü dile getiren Akgün, Bu hafta Gediz Havzası kapsamında İzmir ve Manisa illerinde teftiş yapıyoruz. Atık su kaynaklarının yer mevzuatındaki standart değerlere akıllıca yerine çalıştırılıp çalıştırılmadığının arama edilmesi, rahatlama standartlarının sağlanıp sağlanılmadığını arama ediliyor. Manisa’bile 6 OSB ile 4 belediye arıtma tesisinde teftiş yapıldı. Bu kontrollerde 4 OSB ve 1 uray atık su arıtma tesisinin mevzuata karşıt işletildiğini belirleme ettik. Tahminî 2 milyon TL civarında idari nakdî ceza uygulayacağız. Denetimlerimiz sürüyor ifadelerini kullandı.

ÇİĞLİ’YE 394 BİN LİRA PARA CEZASI

Çiğli atılmış akarsu arıtma tesisine bile değinen Akgün, tesisin 604.800 m3gün kapasitesiyle kentin sunma iri ve muhteşem atılmış su arıtma tesisi olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti

Çiğli Atılan Su Tesisi bile değerleri kadar uyumlu izlem edilen tesisler arasında. Çiğli ve Narlıdere’da mevcut atılmış akarsu arıtma tesislerine ilişkin Sürekli Atılmış Akarsu İzleme Sistemi’nin alarm verdiğine ilgilendiren Sonsuz İzleme Merkezi’nden bildirim aldık. Bunun üzerine, bu tasfiye tesislerinde denetimlerimizi yaptık. İl genelinde güzeşte sene şehremaneti arıtmalarında 51 göstermelik alıp denetim yapılmıştı. Çiğli’den üstelik deşarj standartlarına agreman kabilinden denetim numunelerini almıştık. Maatteessüf bu 2 numuneden dahi inhilal standartlarının aşıldığını belirleme etmiştik. 657 bin liralık para cezası uygulamıştık. Atılmış su arıtıma tesisinin alarm vermesi üstüne denetleme yaptık. Kontrollerde atılmış su tesisinden körfeze deşarj edilen atık sulardan numune aldık. Aynı misil daha maatteessüf rahatlama standartlarının sağlanmadığını ve mevzuatta belirlenen standartlarının üstünde kirliliğe eş atılan su boşalma edildiğini tayin ettik. Buna güvenerek 394 bin liralık nakdî ceza uygulayacağız.

‘ÇEVRE KİRLİLİĞİNE MÜSAMAHA GÖSTERMEYECEĞİZ’

Tasfiye çamurlarının mevzuatta belirlenen tedbirler alındıktan sonradan tesiste depolanması gerektiğini dile getiren Akgün, Esasen arıtma tesislerinde oluşan tasfiye çamurlarının bertaraf tesislerine gönderilmesi veya çevre mevzuatında belirlenen tedbirler alındıktan bilahare bakanlığımızdan lisans darılmak kanalıyla tesiste depolanması gerekiyor. Çiğli Atık Su Tasfiye Tesisi’nde, tasfiye çamurlarında temmuz 2022 tarihine kadar lazım lisanslar ve mukteza çevresel tedbirler alınmadan depolanma yapıldığını belirleme ettik. Bir ekibimiz birlikte orada tasfiye çamurundan dekoratif alıyor. Numunenin mevzuata göre değerlendirilmesi sonucu gösterişli olup olmadığı belirlenecek. Yer kanunu kapsamında ayrıca ayrımsız muamelat uygulanacak. Kamu Türkiye’dahi olduğu gibi yer kirliliğine tolerans göstermeyeceğiz. Hareketli bire bir şekilde denetimlerimizi sürdüreceğiz. dedi.

Share: