Gaziantep Mebus Yılmazkaya: “Azamet Gereken Desteklemeyi Vermezse 5-6 Yıl Bilahare Belki bile Antep Fıstığına Özlenti Kalacağız”

CHP Gaziantep Milletvekili Saraka Yılmazkaya, fıstığın çok nadir olduğunu belirterek, “Antep’in yeşil altınına ihtişam genişlik gücük sürede gereken desteklemeyi vermezse 5-6 sene sonra belki bile Antep fıstığına hasret kalacağız. Kuraklık, beyazsinek, matbua ve süt fiyatları çiftçimizin üreticimizin belini bükmüş. Ağaçlardan yeterince kitap alınmıyor. Çiftçiler fıstıkçılık mesleğini adım adım bırakmaya makul yöneliyorlar. Devletin genişlik gelişmemiş sürede Güneydoğu Birliği tutma sistemini yeniden açması, fıstığa müstelzim önemi vermesi lazım” dedi.

Gaziantep’in Şehitkamil ilçesindeki fıstık tarlalarını geri mülakat fail CHP Gaziantep Saylav Saraka Yılmazkaya, işçilerle gelişigüzel fıstık toplayarak müstahsil ve çalışanların dertlerini dinledi. Yılmazkaya, şunları söyledi:

“ÇİFTÇİLER FISTIKÇILIK MESLEĞİNİ YAVAŞ YAVAŞ BIRAKMAYA AKLA YATKIN YÖNELİYORLAR”

“Antep’in yeşil altınına heybet bildirme bodur sürede gereken desteklemeyi vermezse 5-6 sene bilahare belki birlikte Antep fıstığına özlenti kalacağız. Kuraklık, beyazsinek, gübre ve motorin fiyatları çiftçimizin üreticimizin belini bükmüş. Ağaçlardan yeterince im alınmıyor. Çiftçiler fıstıkçılık mesleğini yavaş yavaş bırakmaya akilane yöneliyorlar. Devletin bildirme gücük sürede Güneydoğu Birliği destekleme sistemini esasen açması, fıstığa müstelzim önemi vermesi lazım. Hep çiftçilere olduğu gibi mazot, matbua, merhem desteği en gücük sürede verilmeli. Fıstığımızın ayak tabanı fiyatı belli olmalı aksi takdirde fıstığımız artık yok olacak. Devletin fıstığa ehemmiyet vermesi geçişsiz. Kuşkusuz fındığa, çaya ehemmiyet veriyorsa galiba tıpkı taban denk belirlemeli. Bu fıstığın başında duran fellah üreteceği maldan ne kadar kar elde edebileceğini bilmeli ve sattığı zamanda engel etmemeli kim çocuğu kabilinden baktığı bu ağaçlara bakmaya devam etsin. aksi takdirde bu yeşil altında adım adım yıllar içerisinde kaybolacak.

“GAZİANTEP’İN YEŞİL ALTINI ÇOK KIYMETLİ”

Gaziantep’in yeşil altını çokça bulunmaz. Binlerce eş şu anda bu yeşil değerli yardımıyla geçiniyor, gençler okutuyor. Ama maalesef 4-5 yıl sonrasının, geleceğinin bile sorumluluk olduğu düşünülüyor. Yağışsızlık, susuzluk aldı başını gitti. Zait namına basma fiyatlarından, hele beyaz zehir sineğin vermiş olduğu zararlardan, motorin fiyatlarından çiftçimiz artık bu ağaca bakamadığı amacıyla ürününü yeterince alamıyor. Yeterince alamadığı zarfında üründen ayrımsız fiyat bulamadığından adım adım toprakları metrukiyet yazar şehre gidiyorlar.”



Share: